Hovedinnhold

Asylkaoset i nord skaper splid i Ap

<p>SPLID: Flere i partiets egne rekker kritiserer Arbeiderpartiet for ikke å være tydelige på egen politikk.</p>

SPLID: Flere i partiets egne rekker kritiserer Arbeiderpartiet for ikke å være tydelige på egen politikk.

Foto: Helge Mikalsen, VG
Flere av Aps fylkesledere mener partiet ikke klarer å være tydelige nok i sin asylpolitikk.

– Det er en stor og alvorlig sak, og vi har naturligvis hatt mange diskusjoner om dette internt. Når det stilles spørsmål ved det grunnleggende verdisynet til Ap, er det viktig at vi tar det innover oss og ser om vi kommuniserer godt nok, sier nestleder i Ap Nord-Trøndelag, May Britt Lagesen, til Dagbladet.

Asylkaoset ved Storskog skaper splid i Arbeiderpartiets egne rekker. Flere av medlemmene har de siste dagene åpent kritisert sitt eget parti for å være utydelige, uten handlekraft og «i ledtog med Fremskrittspartiet» i sin håndtering av flyktningkrisen på den nordlige grensen. Dagbladet har hatt en ringerunde til 17 av 19 fylkesledere i Arbeiderpartiet, og runden bekrefter at flere stiller seg kritiske til eget parti.

Les også: Listhaug sier Russland er trygt, men vil ikke si hvorfor hun mener det

– Våre ordførere er litt i stuss. Det er flere medlemmer hos oss som mener at vi burde vært tydeligere, men jeg pleier å ta interne saker internt. Det er mye diskusjoner i partiet nå, for å si det sånn, sier Aps leder i Vestfold, Truls Vasvik til avisen.

Mislykkes i å få frem egen politikk

En av dem som går hardest ut, er Ap-fylkesordfører Tore O. Sandvik, som på bloggen sin mener at «Ap bør slutte å konkurrere med Frp om å være tøffest». Han mener partiet sakte, men sikkert vil tape seg selv om de lar panikken over velgernes stemmer ta over slik at Frp får diktere flyktningpolitikken.

Han får støtte av Lagesen, som mener at partiet har mislyktes i å få frem sin egen politikk.

Les også: Støre går i strupen på Listhaug

– Jeg opplever at vi ikke tydelig nok klarer å få frem hva vi står for i asylpolitikken. Tore O. drar opp en viktig debatt, sier hun til Dagbladet.

Arbeiderpartiet stilte seg bak asylinstruksen som ble inngått i november, og man kan nå tydelige se hvilke dramatiske scenarioer som utspiller seg på grensen i nord som følge av denne.

Før instruksen om å avvise asylsøkere som har hatt en form for opphold i Russland, fikk tre av fire syrere opphold i Norge. Ferske tall fra UDI viser at 258 nå kastes ut, mens én får bli. Arbeiderpartiet stilte seg bak hasteinstruksen.

Kommentar: Støre sliter mens Solberg soler seg i bildet av seg selv

Makt og avmakt

VG-kommentator Frithjof Jacobsen mener at det ikke er uventet at Erna Solberg seiler forbi Ap-leder Jonas Gahr Støre som folkets statsminister-favoritt.

«Regjeringen har full kontroll med dagsorden i denne saken. Den er vanskelig å drive opposisjonspolitikk på. Aps forsøk på å gjøre det har vært krøkkete og vanskelige å få grep om. Kanskje hadde det vært bedre for Støre om han lot være», skriver han i en kommentar.

Les også: PU fikk vite om Russland-nei på Dagsrevyen

Han mener Solberg og hennes statsråder har fått vist frem hvilken makt og mulighet de har i posisjon, og fått frem hvilken avmakt som ligger i opposisjonstilværelsen.

«Når Ap og Støre i tillegg er den del av det forliket som styrer norsk politikk i møte med flyktningkrisen, så er det lite rom igjen. Han må gjøre som Solberg og velge nøyere hvilke debatter han skal gå inn i. I steden virker Støre fortsatt opptatt av å være dagens mann. Det holder ikke til å forføre velgerne bort fra Solberg og regjeringen», mener han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks