Hovedinnhold

Asylfly kom hjem - med asylsøkere

UTSENDELSE AVBRUTT: De 15 nigerianerne som skulle sendes ut av Norge måtte returnere hit til Trandum utneldingsinternat. Årsaken var at Kongo nektet EUs fly å lande - dermed fikk flyet aldri lettet fra Europa. Foto: Krister Sørbø
UTSENDELSE AVBRUTT: De 15 nigerianerne som skulle sendes ut av Norge måtte returnere hit til Trandum utneldingsinternat. Årsaken var at Kongo nektet EUs fly å lande - dermed fikk flyet aldri lettet fra Europa. Foto: Krister Sørbø
Et fullsatt charterfly med utsendte asylsøkere fikk ikke landingstillatelse og måtte returnere til Oslo.

Denne saken handler om:

Til sammen var det 266 personer som skulle være med det spesialchartrede flyet til Nigeria. Utkastede personer fra seks land i Europa satt klare til å gå om bord det såkalte Frontex-flyet. Frontex er EUs organisasjon for sikkerhet ved EUs yttergrenser.

Om bord i flyet satt 32 norske politifolk sammen med 15 nigerianere som skulle sendes ut av Norge tirsdag.

LES OGSÅ: Norge håper på avtale med Etiopia om retur av asylsøkere

Fem av asylsøkerne som hadde fått avslått asylsøknaden sin var dømt for narkotikaforbrytelser og var hentet fra fengselssoning.

Fikk ikke lande

Natt til onsdag kom imidlertid nigerianerne tilbake til Oslo. Flyet som skulle gå til Lagos i Nigeria fikk aldri lettet fra Dublin.

- Dessverre ble transporten avbrutt på grunn av problemer med en landingstillatelse som plutselig ble trukket tilbake, sier Snorre Øynes, fungerende avdelingsdirektør ved Strategi- og analyseavdelingen i Politiets utlendingsenhet (PU).

LES OGSÅ: Antall asylsøkere halvert på to år

- Vi skulle fly til Nigeria, men på tilbakeveien skulle vi mellomlande i Kinshasa i Kongo hvor passasjerer også skulle av, men det var Kongo som plutselig trakk landingstillatelsen, forteller eskorteleder for den norske delegasjonen, Wiggo Lundamo.

- De ga aldri noen begrunnelse, sier han.

Aldri aktuelt

Grunnen til at flyet likevel ikke kunne fly til Nigeria er at EU ikke tillater europeiske tjenestemenn å overnatte i Lagos uten et massivt sikkerhetsopplegg. Dette forelå ikke og dermed kunne ikke charterflyet lette fra Dublin tirsdag ettermiddag.

- Det var aldri aktuelt å dra til Nigeria uten å vite hvordan vi kunne reise tilbake igjen, sier Lundamo.

Tidlig onsdag morges kom dermed nigerianerne tilbake og ble fraktet til Trandum utlendingsinternat.

Politiets utlendingsenhet jobber nå for å finne en alternativ løsning.

Ifølge Lundamo i PU skal de 15 nigerianerne være villige til frivillig å reise tilbake til hjemlandet. To av dem satte seg sterkt til motverge før avreise, men disse skal ha vært helt rolige på flyturen til Dublin og under venteoppholdet der.

Billigere med fellesreiser

Ifølge flere i Politiets utlendingsenhet har det flere ganger vært problemer med uttransporteringer til Kongo. Tirsdag ble landingstillatelsen trukket tilbake uten noen begrunnelse. Ved andre anledninger har kongoleserne ikke villet ha befatning med transportene hvis ingen av europeerne snakker fransk, får VG Nett opplyst.

Norge bidrar med penger for å være med på charterturene som blir koordinert av Frontex. Dette blir rimeligere enn hvis Norge skal arrangere uttransporter selv.

- I de fleste tilfellene blir disse kostnadene helt eller delvis dekket av Frontex, sier Øynes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks