Hovedinnhold

Ap-Lippestad fillerister Listhaug fra kirkebenken

Ap-Lippestad: Jeg mener Listhaug fullstendig har misforstått rollen sin som
statsråd

<p/>
<p>SAVN: – Jeg savner så inderlig at FrP kommer på banen for å diskutere hvordan vi skal få til en god integrering. For byrådet i Oslo er det viktig å få flykningene raskest mulig ut i skole og i jobb, bli integrert i nærmiljøet og komme i kontakt med frivilligheten. Forslagene fra Listhaug gjør dette vanskelig. Det et godt at kirken og svært mange andre ser dette, sier Ap-byråd Geir Lippestad.</p>

SAVN: – Jeg savner så inderlig at FrP kommer på banen for å diskutere hvordan vi skal få til en god integrering. For byrådet i Oslo er det viktig å få flykningene raskest mulig ut i skole og i jobb, bli integrert i nærmiljøet og komme i kontakt med frivilligheten. Forslagene fra Listhaug gjør dette vanskelig. Det et godt at kirken og svært mange andre ser dette, sier Ap-byråd Geir Lippestad.

Foto: Krister Sørbø, VG
Ap-byråd Geir Lippestad sitter midt i Oslo domkirke og tar et kraftfullt oppgjør med Sylvi Listhaug. Om hennes angrep på Kirken.

– Det statsråd Sylvi Listhaug gjør, er å sette meningsmunnkurv på Kirken og å skremme andre fra å mene noe om innvandrings- og flyktningpolitikken. Det er uhørt, sier Lippestad, som byråd for næring- og eierskap i byrådet i Oslo også har ansvaret for mangfold og toleranse.

– Har misforstått rollen sin

Dette sa biskopen

– Jeg har aldri drevet partipolitikk. Men noen områder får så gjennomgripende konsekvenser for alles liv, at vi rett og slett ikke kan tie stille. Flyktningstrømmen blir ikke borte av at land lukker grensene sine, sa Møre-biskop Ingeborg Midttømme til VG onsdag.

Hun fikk støtte av Oslo-biskop Ole Christian Kvarme.

Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sa til VG torsdag at Kirken har blitt en aktør for venstresiden.

Årsaken var at biskopen i Møre, Ingeborg Midttømme, gikk ut og ropte et varsku mot Listhaugs innstrammingspolitikk, i forbindelse med at Kirken har levert sin høringsuttalelse om regjeringens forslag til endringer – som ble lagt frem i romjulen.

– Jeg mener Listhaug fullstendig har misforstått rollen sin som statsråd, når hun angriper Kirken for å blande seg inn i ting hun mener de ikke har noe med. Poenget er at Kirken er en meget viktig stemme for de svakeste. Det er de som daglig jobber med rusmisbrukere, fattig, hjemløse og ressurssvake, sier han.

Bakgrunn: Listhaug får refs av egen biskop

– Oppsiktsvekkende

Lippestad sier det bare er tull at Kirken har blitt radikalisert og er en politisk aktør for venstresiden, slik Listhaug sier.

Dette sa Listhaug

Her er noe av det statsråd Listhaug sa til VG torsdag.

** – Kirken bør være for alle, men det er den ikke. Den er ikke lenger en Folkekirke der personer med ulik politisk bakgrunn kan møtes med utgangspunkt i sin tro. Det er en politisk aktør for venstresiden.


** – Dette føyer seg inn i et mønster som har pågått i årevis, der kirken kaster seg inn i diskusjoner om oljeboring, forhandlinger om statsbudsjett og flyktningpolitikk.


** – Hvis de først skal være en politisk aktør, så må de komme med noen løsninger og prioriteringer. Det er uansvarlig å ikke gjøre det. Politikere må i motsetning til kirken ta samfunnsansvar. Hvor mange asylsøkere som kommer i fremtiden, vil være utslagsgivende for hvordan vår velferdsmodell i fremtiden vil se ut.


** – Jeg har utfordret kirken flere ganger på hvor mange man kan ta imot i Norge. Svaret jeg får er at «alle som er i nød, skal få komme til Norge». Hvis kirkens linje hadde vunnet frem, med fri innvandring, og du har ingen grenser for hvor vi mange kan hjelpe, så er det klart at det hadde vært med å ødelegge velferdssamfunnet fordi det ikke er bærekraftig.


Kirken var også kritisk i en rekke saker som den forrige – rødgrønne – regjeringen fremmet. Slik må det være. Kirken er en av de viktigste stemmene i det norske samfunnet for enkeltmennesket og de svakeste gruppene. Da er det oppsiktsvekkende både at Listhaug angriper deres meninger og setter karakteristikker på Kirken.

– Jeg tror Listhaug ikke skjønner at det i dag er hun som er makten og at det hun nå gjør overfor Kirken rett og slett er et maktmisbruk. Hun angriper de som kjemper for de svakeste. Og hun angriper noen hun har bedt å bli med på en høring, før høringsfristen er ute.

Dagen-redaktør støtter Listhaug: Kirken går alt for langt

– Da bør jeg sparkes

– For å si det slik: Jeg ber Kirken sparke meg i leggen hvis jeg som den i byrådet med ansvar for innvandringspolitikken, ikke tar hensyn til de aller svakeste som sitter nederst ved bordet. Nei, jeg vil si det enda sterkere; da bør jeg sparkes. De som er de svakeste i denne saken, er de som har kommet til Norge og er livredde. Vi trenger at noen taler deres sak og det er bra at Kirken gjør det.

Vi møter Lippestad i Oslo domkirke. Lørdag ettermiddag. Det er en ro her inne, som få andre rom i landet gir.

Lippestad sier Frp er i ferd med å foreta en endring i norsk politikk, hvor man søker konsensus og bred politisk samling i vanskelige saker som utfordrer Norge.

Høyaktuelt: Storoffensiv mot Aleppo

– Søker konflikt

– En trenger alle gode og kloke hoder og solid politisk håndverk for å komme frem til samlende løsninger i asyl- og flyktningpolitikken. Dessverre synes Frps rolle å være å søke konflikt, ikke brede forlik.

– Hva tror du er Listhaugs motiver?

– Det ser ut som hun tenker mer som kommunikasjonsrådgiver enn statsråd. I stedet for å lytte til kritikken, karakteriserer hun dem som sosialister. Det ser ut som om Frp mer er ute etter å mele sin egen kake, enn å ta med landet og det øvrige politiske Norge med i en dialog for å finne brede løsninger i en stor sak som utfordrer oss. I stedet ser det ut som om Frp konkurrerer om å være mest mulig populistisk, sier han og viser til at et enstemmig årsmøte i Oslo Frp lørdag vedtok en rekke kontroversielle forslag om innstramminger (ekstern lenke) i asyl- og flyktningpolitikken – som han selv gikk kraftig ut og kritiserte.

– Ingen krise

– For øvrig synes jeg det er ganske utrolig at Oslo kommune ikke er bedt om å levere høringssvar. Det er tross alt Oslo som vil få flest flyktninger i årene som kommer, sier han, men legger til:

<p>KRISTEN: Geir Lippestad (Ap) er byråd for næring og eierskap med ansvar for integrering og mangfold i Oslo. Han er kristen og sier han går i kirken innimellom, mest knyttet til høytidene.<br/></p>

KRISTEN: Geir Lippestad (Ap) er byråd for næring og eierskap med ansvar for integrering og mangfold i Oslo. Han er kristen og sier han går i kirken innimellom, mest knyttet til høytidene.

Foto: Krister Sørbø, VG

– Jeg synes all skrikingen om krise, bør settes inn i sitt rette perspektiv. I 2015 bosatte vi 811 flyktninger. I år skal vi bosette 1000 og i 2017 1250. Det gir utfordringer, men det er ingen krise for en by med 650 000 innbyggere.

Statsråd Sylvi Listhaug vil ikke kommentere saken og fremholder at hun ikke ønsker å bruke tid på dette nå.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks