Hovedinnhold

Ahmed (36) fra Jemen ble utvist fra Norge - i dag må han møte i retten i Moskva

<p>ISKALDT: Ahmed fra Jemen vet ikke hvordan han skal skaffe penger for å betale boten når han får utvisningsvisum i Moskva.</p>

ISKALDT: Ahmed fra Jemen vet ikke hvordan han skal skaffe penger for å betale boten når han får utvisningsvisum i Moskva.

Foto: Privat
I dag møter Ahmed (36) fra Jemen i retten i Moskva. Der kan han bli utvist - en uke etter at han ble kastet ut av Norge.

Denne saken handler om:

Sammen med landsmannen Abdullah (29) ble han sendt ut, over Storskog med buss, for en uke siden. De var blant de 13 enslige mennene som ble fraktet ut av Vestleiren i Kirkenes, og tilbake til Russland, hvor de kom fra.

VG hadde en kort samtale med Ahmed mandag kveld, da fortalte han at han gikk gatelangs og lette etter et sted å være.

Senere på kvelden opplyste May Atlai fra Refugee welcome to artic at Ahmed hadde fått seg husly for natten. De første dagene bodde han i en iskald, kondemnert leilighet utenfor Moskva.

<p>VANSKELIG I MOSKVA: Abdullah og Ahmed fra Jemen</p>

VANSKELIG I MOSKVA: Abdullah og Ahmed fra Jemen

Ahmed meldte seg for russisk politi i går, ifølge hans advokat. Han skal møte i retten i dag. Der kan han bli bøtlagt og utvist fra Russland, fordi det russiske visumet hans gikk ut bare timer etter at han måtte forlate Norge.

– Han må da ut av Russland innen 15 dager. Hvis han ikke klarer å kjøpe en flybillett selv, sendes han tilbake til Jemen, hevder advokat Mohamad Ashan Rashid.

<p>ADVOKAT: Mohammad Ashan Rashid representerer mange av asylsøkerne som ble sendt til Vestleiren for uttransportering.</p>

ADVOKAT: Mohammad Ashan Rashid representerer mange av asylsøkerne som ble sendt til Vestleiren for uttransportering.

– Jeg jobber nå i forhold til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for å få stoppet utsendelsen, sier advokaten.

– Er det aktuelt å kreve at de hentes tilbake til Norge?

– De befinner seg i Russland. Det er noen juridiske sider her som jeg må jobbe med. Vi må se hva myndighetene i Norge og Russland sier.

Innvandringsminister Syvli Listhaug sa torsdag i forrige uke at hun hadde bedt UDI undersøke denne enkeltsaken.

Dette er saken

* Ahmed fortalte i forrige uke til VG at han ble intervjuet av UDI tirsdag 19. januar klokken åtte på morgenen og fikk avslaget en time senere.


* Han hevder å ha fortalt alle myndighetspersoner han traff at visumet til Russland ville løpe ut ved midnatt tirsdag kveld. Han påstår at han fikk beskjed om at det ikke skulle by på problemer i Russland.


* På den russiske grensestasjonen ved Storskog skal han og kameraten ha fått beskjed om å møte 48 timer senere på flyplassen i Moskva med billetter ut av landet.


* Abdulla har blitt bøtlagt og er utvist fra Russland. Ahmed skal møte i retten i dag.

– I dag har jeg bedt Justisdepartementet om fortgang, sa advokat Rashid mandag, som tirsdag formiddag sier at han ikke har fått tilbakemelding.

Ahmed forteller: Jeg har gitt opp

Bot og utvisning

Han mener klientene befinner seg i en uholdbar og umenneskelig situasjon.

Kameraten, Abdulla, fikk utvisningsvedtaket etter å ha meldt seg for russisk politi fredag, og skal ha fått beskjed om å forlate Russland innen ti dager.

Hvis han ikke klarer å betale en billett ut av Russland, blir han fengslet inntil myndighetene betaler flybilletten og sender ham ut av landet, ifølge Mohammad Ashan Rashid, som også er Abdullas advokat.

– Han ble fremstilt for en domstol, fikk 5000 rubler (cirka 550 kroner) i bot for ulovlig opphold og ordre om å forlate Russland innen 10 dager, sier Rashid.

Han mener Abdullah ble utvist uten at hans asylsøknad er behandlet.

29-åringen hadde penger nok til å betale boten han fikk av dommeren som utstedte utvisningsvisumet mot ham. Det gir ham rett til å oppholde seg i Moskva i ti dager og gjør at han kan leie et rom.

– Han har penger til tak over hodet i tre netter. Deretter må han ut på gaten, sier advokaten.

– Når det gjelder saken som VG og andre medier har fulgt, henviser jeg til UDI. Jeg kommer ikke til å kommentere enkeltsaker, skriver innvandringsminister Sylvi Listhaug i en epost.

UDI fikk mandag kveld mulighet til å kommentere denne artikkelen. VG var tirsdag igjen i kontakt med UDI. Klokken 12 tirsdag har VG ikke mottatt svar fra UDI.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks