Hovedinnhold

Abdullah (29) fra Jemen ble tvangsreturnert fra Norge:

Advokat: Nå er han bøtelagt og utvist fra Russland

<p>SENDT UT: Abdullah og Ahmed fra Jemen ble sendt med tvang til Russland forrige tirsdag. Nå er Abdullah formelt utvist og må forlate Russland i løpet av uken.</p>

SENDT UT: Abdullah og Ahmed fra Jemen ble sendt med tvang til Russland forrige tirsdag. Nå er Abdullah formelt utvist og må forlate Russland i løpet av uken.

Tirsdag ble Abdullah (29) tvangssendt fra Norge til Russland. Fredag ble han bøtelagt for ulovlig opphold i Russland, med ordre om å forlate landet innen 10 dager - eller risikere å bli tvangssendt til hjemlandet Jemen.

Norge mener at forholdene i Jemen er så farlig at flyktninger ikke skal returneres dit.

Men tirsdag i forrige uke ble Abdullah (29) og Ahmed  (36), begge flyktninger fra Jemen, tvangsreturnert fra Kirkenes og tilbake til Russland som to av de 5500 asylsøkerne som kom til Norge over Storskog i fjor høst.

Listhaug: Trygt å returnere

Det var samme kveld som innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ble hasteinnkalt til Stortinget, hvor hun forsikret om at det var trygt å returnere flyktninger til Russland.

– Han ble fremstilt for en domstol i Moskva fredag, fikk 5000 rubler i bot, for ulovlig opphold, og ordre om å forlate Russland innen 10 dager, sier hans norske advokat, Mohammad Ahsan Rashid, til VG mandag ettermiddag.

Den britiske avisen The Guardian meldte søndag at de hadde vært i kontakt med Abdullah og sett dokumentene fra domstolen i Moskva. Ifølge avisen har han mulighet til å anke kjennelsen innen ti dager.

Hans norske advokat sier til VG at Abdullah ble utvist uten at hans asylsøknad er behandlet.

Les også: Jagland til VG: Fare for at Norge bryter menneskerettigheter

Hastebehandling

Stortinget haste-endret utlendingsloven i november for å unngå full saksbehandling av asyøsknadene fra et større antall av flyktningene som ankom over Storskog.  Lovendringen ga UDI utvidet adgang til å nekte å behandle en asylsknad når søkeren allerede har hatt opphold i et annet land som ansees trygt.

Men i helgen måtte politiet i Finnmark stoppe alt returarbeid til Russland.

Fredag kveld ble Utenriksdepartementet kontaktet av russiske myndigheter med beskjed om at de ikke ville ta tilbake flere asylsøkere over grensen ved Storskog etter at Russland nektet å ta imot flere returnerte asylsøkere over grensen fra Storskog.

Abdullah og Ahmed hadde begge russiske visa som angivelig utløp samme kveld som de ble returnert.

Advokat Rashid forteller at Abdullah har leid seg et rom i Moskva, og forsøker nå å områ seg slik at han kan forlate Russland innen fristen han er pålagt av domstolen.

Ba UDI sjekke

Ahmed fortalte fredag til VG på telefon fra Moskva, at han vil prøve å komme seg videre til Jemen i forkant av en fryktet tvangsutendelse.

I programmet «Debatten» på NRK torsdag kveld fortalte Listhaug at hun nå har grepet inn for å undersøke sakene til Abdullah og Ahmed fra Jemen:

– Jeg har bedt UDI gå inn og sjekke den saken som VG har publisert i kveld. Det er viktig for oss å avklare om det skjer hendelser i enkelttilfeller som kan få konsekvenser for vår praksis, sa Listhaug.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks