Hovedinnhold

Advokat mener staten spiller bingo med Alkeos (8) helse

** Staten: Behandlingen er god nok

<p>ER SLITEN: Alkeo Kastrioti er blitt verre, og blir fortere sliten. Da orker han ikke leke med tvillingbror Angelos og venninnen Aurora Isabell Sejdiu (3,5).</p>

ER SLITEN: Alkeo Kastrioti er blitt verre, og blir fortere sliten. Da orker han ikke leke med tvillingbror Angelos og venninnen Aurora Isabell Sejdiu (3,5).

Foto: Kyrre Lien, VG
Norge tar en for stor risiko på Alkeos vegne om han sendes ut, fordi det ikke er gjort gode nok undersøkelser av behandlingstilbudet i hjemlandet Albania, mener familiens advokat.

Denne saken handler om:

Tirsdag ble hovedforhandlingene i Alkeo-saken avsluttet i Oslo tingrett. Retten skal ta stilling til om avslaget Utlendingsnemnda har gitt albanske Alkeo Kastrioti (8) og resten av familien på søknad om opphold i Norge, er gyldig eller ugyldig.

<p>KASTES UT: Alkeo Kastrioti er opprinnelig fra Albania.</p>

KASTES UT: Alkeo Kastrioti er opprinnelig fra Albania.

Foto: Kyrre Lien, VG

Familien mener Alkeo, som har en langsomt voksende hjernesvulst, ikke vil få den behandlingen han har behov for i hjemlandet.

Staten mener på den annen side at det offentlige helsevesenet i Albania kan tilby ham nødvendig behandling.

­– Det er imidlertid ikke sagt noe om kvaliteten på behandlingstilbudet Alkeo møter, og det mener jeg er som å spille bingo med Alkeos helse, uttalte advokat Bjørn Erik Serkland i sin prosedyre i retten i dag.

Overfor VG presiserer familiens advokat:

– Staten vet ikke noe om kvaliteten på behandlingen i Albania, eller om Alkeo vil få den behandlingen og de veksthormonene han trenger. Hadde de sagt noe om det, ville de samtidig sagt noe om risikoen for pasientskader og hvilke faktiske fremtidsmuligheter Alkeo har i hjemlandet.

Bakgrunn: Alkeo (8) kastes ut av Norge

Staten: Ikke enig

Håvard Holdø hos Regjeringsadvokaten mener undersøkelsene gjort forut for UNEs vedtak i fjor sommer er tilstrekkelige.

– Jeg er ikke enig i premisset om at vi ikke har undersøkt kvaliteten. Vi har fått svar på hva slags utstyr de har fått de to siste årene, og at de kan tilby den behandlingen Alkeo har behov for, og vi har ikke fått noen tilbakemelding om at det ikke er god nok kvalitet der, sier Holdø, og fortsetter:

– Vi mener ikke vi spiller bingo med hans helse, og vi mener UNE har foretatt en forsvarlig vurdering av saken.

 – Vanskelig sak

Serkland fremholder at Alkeos helsetilstand er komplisert, og omtaler guttens sykdomssituasjon som potensielt livstruende. Han mener derfor det er uforsvarlig ikke å gi gutten opphold i Norge.

DETTE ER SAKEN:

* Alkeo Kastrioti (8) har hjernesvulst som ifølge hans norske lege Gro Kjersti Storhaug kan være livstruende.

* Han og resten av familien har fått avslag om opphold i Norge av både UDI og UNE.

* Helsevesenet i Albania beskrives av eksperter som katastrofalt og korrupt. Alkeo vil mest sannsynlig ikke få den oppfølgingen, behandlingen eller medikamentene han har behov for der.

* UNE medgir at saken har vært krevende, men sier at innvandringsregulerende hensyn måtte veie tyngst i saken.

* Oslo byfogdembete avgjorde i slutten av juli at familien får bli i Norge frem til det foreligger dom fra tingretten i saken.

* Saken ble behandlet i Oslo tingrett i januar.

* Fredag 19. februar ble det kjent at Oslo tingrett fant vedtaket ugyldig, og Alkeo og familien får bli i Norge.

– Svulsten oppfører seg ondartet, selv om den er godartet, fordi den vokser. Alkeo er for tiden til utredning hos Rikshospitalet som ikke har konkludert med hva de vil gjøre. Og nå skal vi altså sende dette barnet til Albania. Hvis man forestiller seg hvordan barna vil få det, kan det bli svært katastrofalt. Det er derfor jeg er følelsesmessig engasjert i saken, sa Serkland i sin prosedyre.

Advokaten mener familien vil bli nødt til å betale for behandling for åtteåringen om de blir sendt tilbake, også i det offentlige. 

– Det offentlige sykehuset vil kunne gi enkel oppfølging, men det er gjennomsyret av korrupsjon. Man må betale for å komme fremover i køen, og i tillegg er det et spørsmål om kvaliteten blir dårligere om man ikke betaler, sier familiens advokat.

Staten: Vil få samme behandling

Holdø fastholder på sin side at familien skal kunne få den behandlingen de har krav på uten å måtte betale for det.

– Vi har lagt til grunn at den oppfølgingen man har fått i Norge også vil være mulig å få i Albania, uttalte Holdø i retten.

Samtidig melder Utenriksdepartementet på sine nettsider, som Norges offisielle reiseråd for Albania, at medisinske fasiliteter er svært dårlige i landet, og at det albanske helsevesenet ikke anbefales for nordmenn som skal ut å reise.

Les også: Statens advokat: Asylfamilie har mulighet til å bestikke sykehus i Albania

Albania-forsker: Katastrofalt

Albania-forsker Cecilie Endresen ved Universitetet i Oslo har tidligere uttalt til VG at familien vil bli nødt til å forholde seg til bestikkelser ved offentlige sykehus i Albania. Hun har også omtalt helsevesenet i landet som katastrofalt.

– Offentlig helsehjelp skal i prinsippet være gratis, men det kan godt hende de må ut med et par titusener i bestikkelser for å få hjelp, sier hun.

Holdø medga i sin prosedyre at saken er vanskelig.

– Det går på de menneskelige aspektene i saken. Det er sterke menneskelige hensyn som gjør seg gjeldende i denne saken, sier han til VG.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks