Hovedinnhold

Refser astronomi-kjendis Ødegaard

VIL BARE FORMIDLE: Knut Jørgen Røed Ødegaard det blir å snu ting fullstendig på hodet når han kritiseres for å være for mye i media. Foto: Scanpix
VIL BARE FORMIDLE: Knut Jørgen Røed Ødegaard det blir å snu ting fullstendig på hodet når han kritiseres for å være for mye i media. Foto: Scanpix
(VG Nett) Astronomi-kjendis Knut Jørgen Røed Ødegaard får kjeft av kolleger for å være for mye i media. Selv mener han at han bare gjør jobben sin.

Denne saken handler om:

Under en paneldebatt på Soria Moria om romforskning og media, tok diskusjonen fullstendig av. Det skjedde da man kom inn på Norges største astronomi-kjendis, Knut Jørgen Ødegaard, skriver studentavisen Universitas.

Diskusjonen avdekket stor misnøye med Røed Ødegaards figurering i media. Han ble beskyldt for å stjele rampelyset fra kolleger, ta seg for mye til rette og enkelt og greit uttale seg om ting han ikke kan nok om.

Les også:Fotogragerte eksploderende meteoritt

- Vi er litt uenige

En av kritikerne er Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

- Knut Jørgen gjør ekstremt mye bra for formidlingen av feltet vårt, men når det gjelder det faglige går han ofte et stykke for langt. Mange forskere i Norge er internasjonalt ledende på for eksempel solforskning, kosmologi og planetforskning, og da blir det feil når Ødegaard ikke klarer å henvise media til de rette personene. Det er derfor ikke overraskende at en del fagfolk på Universitetet blir litt oppgitte, sier Brekke til Universitas.

Overfor VG Nett sier Brekke følgende:

- Vi er litt uenig om hvordan man skal forholde seg til media. Jeg er også en av de som overbrukes i media, men jeg prøver å henvise media videre til de fagpersonene som kan sitt felt best når jeg får henvendelser jeg ikke er den rette til å svare på. Det gjør Ødegård alt for sjelden, sier han.

Når dette skjer, forsvinner bredden i det enormt dyktige romforskningsmiljøet i Norge, mener Brekke.

For ved Universitetet i Oslo og Norsk Romsenter sitter noen av verdens ledende forskere på sine fagfelt.

KNUT JØRGENS UNIVERS:Les og kommentér Ødegaards blogg

Spark til mediene

- Men dette er også medienes feil. De må bli mer kritiske til hvilke kilder de bruker. Ikke bare på vårt fagfelt, men på mange andre, ser vi at det i stor grad er de samme kildene som går igjen. Dette er vel så mye et spark til late medier som til Knut Jørgen. Ønsker de underholdningsverdien, eller det faglige, sier Brekke til VG Nett.

Les også:Mener ufo var meteoritt

På seminaret hvor diskusjonen om Røed Ødegaards rolle oppsto, skjedde det noe som etter Brekke er betegnende for situasjonen. Til tross for at 10-12 av Norges fremste romforskere var til stede, var det den energiske astrofysikeren de fremmøtte mediene samlet seg rundt da de ville ha uttalelser om åpningen av partikkelakseleratoren på CERN-instituttet i Sveits.

- Jeg vet ikke om media er klar over det, men Ødegaard er først og fremst en kommersiell formidler, og en flink sådan. Det er lenge siden han hadde noen stipendiatstilling og har etter det jeg forstår ikke lenger noen rolle i det vitenskapelige miljøet på Astrofysisk institutt, sier Brekke.

Les også:Astronomer fant tomrom i universet

- Er resten av miljøet flinke nok til å legge vekt på formidling og markedsføring av egen kunnskap?

- GÅR FOR LANGT: - Knut Jørgen gjør ekstremt mye bra for formidlingen av feltet vårt, men når det gjelder det faglige går han et stykke for langt, mener Pål Brekke ved Norsk Romsenter. Foto: SCANPIX
- GÅR FOR LANGT: - Knut Jørgen gjør ekstremt mye bra for formidlingen av feltet vårt, men når det gjelder det faglige går han et stykke for langt, mener Pål Brekke ved Norsk Romsenter. Foto: SCANPIX

- Det kan ha vært vårt problem at vi ikke er tilgjengelige nok. Men vi har en strategi med formidling nå. Vi sender ut nyheter på våre nettsider med nye kontaktpersoner hver dag. Men når det gjelder universitetet, må nok universitets ledelse ta tak i dette. De må hjelpe både unge og andre forskere å legge en strategi, vedgår Brekke.

Astrofysiker, forfatter og Skal vi danse-deltaker Erik Newth syns media er for dårlige til å få tak i de virkelige ekspertene.

- Snudd fullstendig på hodet

- Det hender ikke så rent sjeldent at media ringer meg om ting jeg ikke har peiling på. Det irriterer meg at man ikke gidder å bruke to minutter ekstra på Google for å finne fram til de rette folkene. Det er dårlig håndverk, sier Newth til Universitas.

- Det går litt over stokk og stein noen ganger når Ødegaard skal uttale seg, og jeg synes media bør sørge for å ha med seg eksperter, legger han til.

Hva syns du om norske mediers dekning av astronomi? Får Røed Ødegaard for mye plass? Diskutér her!

Overfor Universitas gjør Knut Jørgen Røed Ødegaard uttrykk for at det ligger et element av misunnelse i kritikken fra kollegene.

- Det kan godt tenkes det er misunnelse, sier han til VG Nett.

Han understrekes at hans eneste misjon med sine stadige opptredener i medienes rampelys, er å formidle faget han brenner for.

- Generelt er målet mitt å få formidlet mest mulig om det som skjer i verdensrommet og himmelen. Min feil er altså at jeg tar telefonen når media ringer. Jeg kan ikke skjønne at det skal være kritikkverdig, og det blir å snu ting fullstendig på hodet når jeg skal utgjøre et problem for fagene våre fordi jeg er mye i media, sier han.

SAMLESIDE:Les mer om astronomi her!

Han avviser at han ikke henviser videre når media ringer og spør ham om ting utenfor hans kompetanseområde.

Etterlyser mer formidling

- Det skjer hele tiden. Dersom noen spør om noe spesifikt utenfor mitt interesseområde, sender jeg det videre. Jeg har også sørget for å få Pål Brekke i media, da jeg arrangerte en klimadebatt på Blindern for noen år siden, sier han.

Samtidig slår Røed Ødegaard tilbake mot kollegaens påstand om at han er en kommersiell aktør.

Les mer om astronomi her(VG Nett er ikke ansvarlig for innhold på eksterne lenker)

- Jeg er tilknyttet Universitetet i Oslo gjennom Solobservatoriet på Harestua. Brekke har selv ikke vært tilknyttet Universitetet på mange år.

Astro-kjendisen mener at det øvrige romforskningsmiljøet må bli mer bevisst på å tenke formidling og markedsføring for å gjøre sin egen kompetanse mer tilgjengelig for de brede masser.

- Det øvrige miljøet er generelt for lite flinke. Det er utrolig mye som skjer i verdensrommet for tiden. Problemet er ikke at jeg formidler for mye, men at vi samlet formidler for lite. Vi drukner i ting å gjøre og burde vært langt flere som jobber med å formidle det spennende som skjer på vårt fagfelt, sier Røed Ødegaard.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks