Hovedinnhold

På jakt etter meteoritt i Troms

VEKKER INTERESSE: Meteoritten som ble observert i Troms og Finnmark natt til onsdag, vekker interesse i flere vitenskapelige fagmiljøer. Foto: Peter Bruvold
VEKKER INTERESSE: Meteoritten som ble observert i Troms og Finnmark natt til onsdag, vekker interesse i flere vitenskapelige fagmiljøer. Foto: Peter Bruvold
Meteoritten som ble observert i Troms og Finnmark natt til onsdag, vekker interesse i flere vitenskapelige fagmiljøer. Men det er delte meninger om hvor sensasjonell denne begivenheten er.

Denne saken handler om:

«Eksepsjonelt meteorittnedslag», skriver astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard i en artikkel på nettsiden til Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo. Han antyder at meteoritten kan ha hatt samme sprengkraft som atombomben over Hiroshima.

Knut Jørgen Røed Ødegaards blogg på VG Nett.

«Det rene skjære tøv», sier observatorieleder Truls Lynne Hansen ved Tromsø geofysiske laboratorium til NTB om denne sammenligningen.

- En artig begivenhet. Men ikke noe drama, sier Lynne Hansen.

Han påpeker at meteorittnedslag skjer «stadig vekk ett eller annet sted på jorda».

- Uvanlig og spennende

Førsteamanuensis Gunnar Raade ved Seksjon for geologi på Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo velger også å bruke mindre dramatiske ord enn Røed Ødegaard. «Uvanlig» og «spennende sak», sier Raade.

Han kan for øvrig fortelle at Naturhistorisk museum - som i sin samling har 12 av 13 kjente norske meteoritter - driver med beregninger for å prøve å lokalisere nedslagsområdet til en meteoritt som ble observert over Nordfjord i 1960.

Den største kjente norske meteoritten er Alta-meteoritten fra 1902. Den veide 90 kilo, men finnes ikke lenger i Norge. Den ble solgt til utlandet.

Få fakta

FÅ FAKTA: Foreløpig foreligger få klare fakta om meteoritten som ble observert natt til onsdag. Foto: Peter Bruvold
FÅ FAKTA: Foreløpig foreligger få klare fakta om meteoritten som ble observert natt til onsdag. Foto: Peter Bruvold

Foreløpig foreligger få klare fakta om meteoritten som ble observert natt til onsdag. Den ble sett på himmelen av flere personer i Nord-Troms, og NORSARs seismiske stasjon ved Karasjok registrerte både lavfrekvente lydbølger og seismiske signaler fra en meteoritt i tidsrommet 02.12 til 02.15. Disse bølgene kom til stasjonen fra vestlig retning, og stemmer med lyd- og lysobservasjonene fra Nord-Troms, opplyser NORSAR på sin hjemmeside.

Wenche Offerdal forteller til avisen Nordlys at hun ved Holmbo i Reisadalen ble vekket natt til onsdag av et smell, samtidig som huset ristet og lufttrykket fra det åpne soveromsvinduet blåste gardinene rett inn i rommet. Deretter hørte hun et ras i fjellsida.

Wenche Offerdal forteller at hun dagen etter tok seg fram til området der hun mente smellet kom fra. Der møtte hun sundsprengte steinblokker som hun ikke hadde sett tidligere.

Men noen meteoritt er foreløpig ikke funnet, verken i Nordreisa eller andre steder.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks