Hovedinnhold

Mener «UFO» var meteoritt

SLIK SÅ DEN UT: VG Nett-leser Hans Erik Børve har tatt et bilde der han så ildkulen over Sjøvegan og deretter rekonstruert sin opplevelse. Han beskriver ildkulen som et stjerneskudd som utviklet seg til et sterkere og sterkere lys med en lysende gnisthale etter seg. Foto: Fotomontasje: Hans Erik Børve
SLIK SÅ DEN UT: VG Nett-leser Hans Erik Børve har tatt et bilde der han så ildkulen over Sjøvegan og deretter rekonstruert sin opplevelse. Han beskriver ildkulen som et stjerneskudd som utviklet seg til et sterkere og sterkere lys med en lysende gnisthale etter seg. Foto: Fotomontasje: Hans Erik Børve
(VG Nett) Astronom Knut Jørgen Røed Ødegård mener nattens ildkule, som kunne sees over store deler av Nord-Norge, er et sjeldent fenomen.

Denne saken handler om:

Tips oss

Har du sett ildkulen? Tips oss

Et mystisk lys på nattehimmelen fikk nordlendinger til å sperre opp øyene like etter midnatt. VG Nett fikk i løpet av halvtimen etter midnatt inn flere tips om at en lysende ildkule raste over nattehimmelen i nord. Tipsene kom fra Bodø, Narvik, Harstad, Finnsnes og Evenskjer.

Diskutér din «nær-UFO-opplevelse» her.

Lysende obervasjoner

I Bodø ble fenomenet beskrevet på denne måten:

«Kl 0002 ble det observert en lyskule over Bodø. Den hadde
retning nord-sør og gikk horisontalt med høy fart. Så ut til å
slukke/brenne opp etterhvert. Det så ut som et enormt stjerneskudd. Var ikke en nyttårsrakett, den var så mye større og hadde for høy fart. Trodde først det var et fly som
brant

En annen leser beskriver hendelsen slik:

«Et lysglimt som var ganske stort passerte over Evenskjer og
fortsatte utover mot fjelldal. Lignet litt på en rakett, men var alt for stort til å være det, var gult, hvitt, grønt og muligens rødt lys. Lyset flammet utover som om på et stjerneskudd (sånn man gir til ungene på nyttårsaften), bare mye større» skrev en av våre lesere fra Evenskjær.»

Trodde det var rakett

Ut fra vitnebeskrivelsene tror Røed Ødegård det dreier seg om en ildkule forårsaket av en meteor.

- Dette må ha vært en kraftig meteorildkule, en stein som kommer fra verdensrommet og inn i atomsfæren, sier Røed Ødegård, oppglødd over nyheten om at enda en ildkule har vært å se på himmelen her i nord.

Les Knut Jørgen Røed Ødegårds blogg på VG Nett.

Markus Sebastian Karving fra Nord- Trøndelag forteller at han oppdaget lysskjæret på himmelen like over midnatt mens han satt og så på video med sin kjæreste.

- Først så trodde vi det var en rakett skutt opp fra militærbasen på Frostad. Den gikk veldig sakte over himmelen og det virket som om den var veldig nær. Vi så den vel i nærmere fem sekunder før den forsvant, sier Karving som lurer på hva det er han kan ha vært vitne til.

Politibetjent Øystein Braseth ved Åfjord lensmannskontor forteller om at han fikk telefon fra en mann på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag som hadde observert fenomentet.

- Mannen fortalte at han hadde sett ildkula gå i lav bane over skogbrynet før den sluknet like før det så ut som den traff jorden. Lyset skal ha vært intenst og veldig nær, så nær at mannen i dag ville gå ut å lete etter rester av den, sier Braseth.

Synet bedrar

Hverken Karving eller andre lesere forteller i sine beskrivelser at de har hørt noen lyd.

- Lyden sier noen om hvor nærme den ha vært jorden. Har man hørt noe lyd kan den ha vært nærmere enn 100 kilometer over bakken, hvis ikke har den vært svært høyt oppe, sier kjendisastronomen.

En leser forteller at ildkulen kan ha landet bare to gater fra huset der han bor.

- Dette stemmer nok ikke. Jeg var selv vitne til dette da jeg var liten og satt å så på barne-tv. Jeg trodde en romrakett hadde landet i hagen, men så viste det seg å være en ildkule og den hadde landet eksepsjonelt mye lenger borte enn det så ut til, forteller Røed Ødegård.

Røed Ødegård sier han synes denne nattens ildkule har vært en fin fortsettelse på meteorittsommeren. I juni ble en spesielt stor meteoritt observert i Troms og Finnmark som vakte interesse i flere vitenskapelige fagmiljøer.

- Observasjoner som denne er eksepsjonelle. At så mange ser en ildkule over et så stort område, utenom det tilfellet vi hadde tidligere i sommer, er mange år siden, sier Røed Ødegård.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks