Hovedinnhold

- Skrev brev om Bøler-bombe

OSLO TINGHUS (VG Nett) Ole Nicolai Kvisler hevder avtalen som omtales i brevet fra ham til Joe Erling Jahr, dreier seg om sprenging av en bil på Bøler og ikke om fordeling av skyld i Benjamin-saken.

Denne saken handler om:

Da Joe Erling Jahr onsdag ettermiddag grep ordet under rettsforhandlingene i Borgarting lagmannsrett, gikk det et sus gjennom forsamlingen:
Da Joe Erling Jahr onsdag ettermiddag grep ordet under rettsforhandlingene i Borgarting lagmannsrett, gikk det et sus gjennom forsamlingen:
Nazi-hilsen

Brevet som Jahr hadde med i dag startet med nazihilsenen «Heil» og fortsetter «Heil og hå». Det avsluttes med «Stå på! 88». I retten innrømmet Kvisler at 88 står for Heil Hitler.

Et stykke ut i brevet fra Kvisler står det som Jahr mener omtaler avtalen de to inngikk drapsnatten:

«Lurte jo på om de var sure for noe. Har hørt noen rykter vet du. Jeg vet ikke hva du har sagt til de, men jeg håper jo at du har fortalt dem om avtalen vår» .

I brevet fremgår det ikke eksplisitt hvilken avtale det er snakk om.

Her kan du lese hele side én av brevet

Dersom Jahr i dag hadde hatt et brev hvor dette sto svart på hvitt, ville det bety svært mye for at retten skal tro på det Jahr forteller om omstendigheten rundt drapet på Benjamin Hermansen.

Bøler-bombe

Da Kvisler forklarte seg om avtalen i retten etter at brevet var lest opp, nektet han for at avtalen som er omtalt, har noe med Benjamin-saken å gjøre i det hele tatt.

Han hevder avtalen dreier seg om en bombe som sprengte en bil på Bøler utenfor Oslo like før jul 2000, en drøy måned før drapet på Benjamin Hermansen fant sted. Ifølge Kvisler skal både han, hans daværende kjæreste Veronica Andreassen og Jahr har visst hvem sto bak bomben. Sammen skal de ha inngått en avtale om å ikke sladre på de skyldige.

- Politiet hadde ingen mistenkte i saken på Bøler. Da det gjennom avisen ble kjent at en av de tiltalte i Holmlia-saken hadde pratet om denne hendelsen, kom mistanken i miljøet om at noen av oss hadde pratet. Da ble de veldig sure og mistenkte meg, sa Kvisler. Derfor skal han i brevet ha vært opptatt av Jahr skulle «fortelle dem om avtalen» deres.

-Oppfordring om å holde kjeft

Joe Erling Jahr avviser imidlertid Kvislers forklaring. Han sier at han kjenner til bomben på Bøler, men at avtalen i brevet slett ikke handler om den.

- Hvordan oppfattet du brevet, spurte Kvislers forsvarer, Tor Martin Kindem.

- Jeg oppfattet det som en oppfordring til å holde kjeft, sa Jahr til retten. Han mener at formuleringen til Kvisler om at «jeg vet ikke hva du har sagt til de, men jeg håper jo at du har fortalt dem om avtalen vår,» viser at Kvisler frykter høyreekstremister i Boot Boys. Jahr tolker det slik at Kvisler frykter represalier fra disse fordi han har løyet om Jahr, forklarte han i retten i dag.

- Ingen betydning

Kvislers forsvarer, Geir Lippestad, sier til NTB at han ikke er særlig bekymret for hva dette nye brevet kan ha å si for klientens sak.

-Så vidt jeg kan se, vil ikke dette brevet ha noe betydning for saken, sier Kvislers forsvarer, advokat Geir Lippestad.

En av Joe Erling Jahrs forsvarere, Trygve Staff, mener brevet styrker Jahrs sak.

-Jeg antar Jahr gjorde dette som en reaksjon på Kvisler sa i går og i formiddag. Etter vår oppfatning styrker dette vår sak, sier Jahrs forsvarer.

PS. I brevet til Joe Erling Jahr skriver Ole Nicolai Kvisler at han har planer om å skrive bok om Holmlia-saken.
«Det blir fett. Kanskje jeg kan tjene noen penger på det også. Du må forresten si ifra om du ønsker og ha ditt navn i boka eller forbli anonym. Jeg skriver ikke navnet ditt nå, men ønsker du det så si ifra»
står det i brevet fra Kvisler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks