Hovedinnhold

Nazi-terror på T-banen

Samme kveld som antirasister demonstrerte mot nazistene på Bøler i Oslo 9. desember i fjor, hevnet nynazister seg mot uskyldig reisende med T-banen. VG bringer bildene av denne type terror, som kan ramme oss alle.

Denne saken handler om:

Med et brannslokkingsapparat ved siden av seg venter mannen, som er en sentral skikkelse i Boot Boys-miljøet, ved enden av perrongen på Bøler T-banestasjon.

Idet toget kommer inn på stasjonen, løper han mot den første vognen og fyrer av strålen med gass og pulver inn blant passasjerene.

Like etter velter folk ut i panikk. Noen faller om på bakken, alle har vondt for å puste. En mann forsøker å holde igjen attentatmannen, men han kommer seg unna.

Etter det VG kjenner til, har politiet ikke pågrepet nynazisten for angrepet, som rammet flere uskyldige togreisende.

600-700 mennesker var samlet på Bøler denne kvelden for å markere sin avsky mot bydelens nynazister. Flere av Oslos fremtredende politikere deltok, og politiet var på plass.

Før demonstrasjonen fikk flere av initiativtagerne trusler fra nynazister. Men i stedet hevnet nazistene seg på tilfeldige T-bane-reisende.

Få blir tatt

Kilder i det nynazistiske miljøet forteller om en lang rekke voldsepisoder og terrorhandlinger de senere år, som politiet ikke har oppklart.

- Terskelen for bruk av vold er blitt vesentlig lavere de siste årene, både blant antirasister og nynazister. Dette er en utvikling som kommer til å forsterke seg i tiden fremover, sier en sentral person i det høyreekstreme miljøet.

De norske nynazistene har lenge følt seg underlegne sine svenske våpenbrødre, og mange har hatt stort behov for å markere at også de kan gjøre spektakulære og brutale aksjoner, hevder en kilde med stor innsikt i miljøet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks