Hovedinnhold

Bootboys - livsfarlig miks av vold og rasisme

"Hipp, hipp hurra!!! En nigger mindre i Oslo!!! Østfold skins gratulerer Oslo skins!!! ". Dette står på Bootboys Oslos hjemmeside etter Holmlia-drapet fredag kveld.

Denne saken handler om:

Tre kjente nynazister er siktet for drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen, sammen med to 17 år gamle jenter. To av de tre er tidligere dømt for voldskriminalitet. Tredjemann spilte en sentral rolle under Bootboys' forsøk på å arrangere minnemarsj for Rudolf Hess i fjor sommer. Deres miljø er gjennomsyret av en særdeles aggressiv rasisme.

Etter flere alvorlige voldshandlinger har politiet etter det NTB erfarer ment at det bare var et spørsmål om tid før dette nazi-miljøets voldskultur og hat mot innvandrere ville koste liv.

Sentrale i Bootboys

De tre siktede mennene er Ole Nicolai Kvisler (21), Petter Gundersen (21) og Erik Lauritsen (20). Alle har ifølge det antifascistiske tidsskriftet Monitor stått sentralt i Oslo-avdelingen av Bootboys, som er en utilslørt nazigruppe.

Kvisler er født i København, men bor på Bøler, som de siste månedene har vært tilholdssted for en hard kjerne av nynazister i Oslo. I fjor høst gikk flere hundre Bøler-beboere i fakkeltog mot nynazismen i bydelen.

Kvisler har vært dømt for ran, legemsbeskadigelse og legemsfornærmelse. Han ble også anmeldt for vold mot pressefotografer etter bråk ved en nazi-samling etter Hess-marsjen i fjor.

Brannbomber

Lauritsen er dømt til åtte måneders fengsel for å ha kastet brannbomber mot kebabkiosker på Nordstrand og Holmlia, sammen med to andre nynazister, men har ennå ikke sonet. Han har også dommer og anmeldelser for våpenbruk og hærverk. Både Kvisler og Lauritsen er også siktet for knivstikking mot en mann av utenlandsk opprinnelse på Storo i desember; en episode som også kunne kostet liv.

Petter Sørensen er tidligere ekskludert fra Fremskrittspartiets Ungdom. Han sto sammen med den nå arresterte Terje Sjølie og Werner Holm bak den mye omtalte Hess-marsjen i august. Dette utløste etterkrigstidens største antinazistiske markering i Oslo, mens selve marsjen ble avviklet i all hast med under 50 deltakere i Askim.

Nazi-reir

Alle de fem siktede ble natt til lørdag arrestert i en leilighet noen hundre meter fra Bøler. Dette blir også bekreftet av mannen som eide leiligheten, som nå vil kaste ut leieboerne.

Monitor navngir rundt 25 unge menn fra Oslo og Østlandet som sentrale i Bootboys, og mener at dette begrensede miljøet har vært innblandet i et rystende antall grove forbrytelser.

-Det er ikke først og fremst politisk skolering som har opptatt støvleguttene. Øldrikking ved lokale barnehager og ved Nøklevann, knivstikking og overfall er det som har preget aktivitetene, skriver tidsskriftet.

-Vanlig ungdom

Men på Bootboys Oslos hjemmesider er det i tillegg til kaskader av jødehat og rasisme også mer nøkterne beskrivelser av hvordan "vanlig" skoleungdom nå søker til de nynazistiske gruppene som en reaksjon mot kriminalitet i deler av innvandrermiljøene.

-Hvis vi ser på hvilken type ungdom som kommer til miljøet, så har det skjedd en viss forandring fra det de fleste forbinder med "nasjonalister". I dag dukker det opp 16-17 år gamle norske ungdommer. Dette er ungdom som går på våre ungdoms- og videregående skoler. Ungdom som hver dag må se på hvordan vold og narkotika har satt sitt preg på deres hverdag. Den ungdommen som kommer til oss er av beste klasse. De går på skolen, de jobber hardt og de gjør ikke noe ulovlig. Deres største ønsker er et hvitt Norge. Dette er grunnstammen i den nye nasjonale bevegelsen som bygges opp i Norge, heter det.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks