Hovedinnhold

Utreder norsk shariaråd

Kommunaldepartementet vil utrede mulighetene for å få etablert et religiøst shariaråd som har myndighet til å utstede skilsmisser i Norge.
Kommunaldepartementet vil utrede mulighetene for å få etablert et religiøst shariaråd som har myndighet til å utstede skilsmisser i Norge.

- Vi ønsker en dialog med de miljøer dette gjelder. Det er helt klart et ønske om en slik domstol, om vi kan finne en måte å etablere det på i Norge. Men det må initieres av miljøene selv, sier kommunalminister Erna Solberg.

I England er det etablert flere shariaråd. På en studietur i juni i fjor besøkte en delegasjon fra departementet blant annet Sharia Council, rådet for den største sammenslutningen av islamske trossamfunn i England. Shariarådene har imamer med høy rettslærd kompetanse, og har myndighet i den muslimske verden til å utstede skilsmisser.

- Det ser ut til at de der har fått til noe de fleste muslimske trossamfunnene forholder seg til, sier Erna Solberg.

I juni skal hun møte imamer og muslimske organisasjoner i forbindelse med den kommende stortingsmeldingen «Det Flerkulturelle Norge».

- Der vil også skilsmisseproblematikken og mulighetene for et shariaråd i Norge tas opp, sier hun.

Talskvinne for moskeen World Islamic Mission, Amber Khan, er positiv til en slik prosess.

- Men det forutsetter blant annet at det sitter folk med riktig kompetanse i rådet. De må være mektig skolerte med høy utdannelse. Etableringen må skje i samarbeid med norske myndigheter, sier hun.

Imamene i hennes moské får ofte henvendelser fra kvinner som søker råd om blant annet skilsmisse. Men deres myndighet er bare rådgivende.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks