Hovedinnhold

- Avtalen i forsvaret burde aldri vært inngått

** Kritisk til lukrativ offiserlønn
** Mener forsvaret skader eget omdømme

KRITISK: Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen er kritisk til nedbetalingsordningen. Foto: Frode Hansen/ VG
KRITISK: Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen er kritisk til nedbetalingsordningen. Foto: Frode Hansen/ VG
(VG Nett) Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen reagerer på den lukrative nedbemanningsordningen i forsvaret.

Denne saken handler om:

Tips oss

Ansatte i forsvaret fikk svært lukrative nedbemanningsordninger da forsvaret skulle kvitte seg med 5000 ansatte på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet.

Bakgrunn:Offiser får 225.000 hvert år for ikke å jobbe i forsvaret

Blant annet får en offiser 225.000 hvert år. Før han går av med pensjon vil forsvaret gi ham rundt 2,7 millioner kroner til sammen.

- Veldig mye penger

Administrerende direktør, Jon H. Stordrange, i Skattebetalerforeningen mener avtalen som ble gjort mellom forsvaret og de ansatte aldri burde blitt inngått.

- Problemet er et svært sterkt stillingsvern i forsvaret. Det er ganske vanskelig å få en nødvendig omstilling. Hvis du regner sammen hvor mye denne lønna blir over tid ser du at det blir veldig mye penger. Denne avtalen burde aldri blitt inngått, sier Stordrange til VG Nett.

Han mener nedbemanningsordningen ikke er fornuftig bruk av penger.

- Men en avtale er en avtale og bør overholdes. Staten bør være veldig forsiktig med å kritisere sluttpakker i næringslivet når slike avtaler finnes i offentlig sektor, sier han.

VG Nett-leser:«Synes tre måneders etterlønn får holde.»

Hva mener du om nedbemanningsordningen?VG Netts lesere diskutérer her!

Som en alternativ løsning foreslår Stordrange lønn i en viss periode.

- Inntil de som slutter finner seg en ny jobb hadde ordningen vært en grei måte å løse det på. Slik er sluttpakker for vanlige arbeidstakere. De burde i hvert fall ikke få denne lønnen ved siden av ny jobb i privat sektor, synes han.

Les også:Tidligere forsvarsminister Bjørn Tore Godal: - Vi var obs

- Gir seg selv dårlig omdømme

OMDØMME: - Forsvaret gir seg selv dårlig omdømme, sier Jan Arild Ellingsen (Frp). Foto: Gøran Bohlin/ VG
OMDØMME: - Forsvaret gir seg selv dårlig omdømme, sier Jan Arild Ellingsen (Frp). Foto: Gøran Bohlin/ VG

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen i Utenriks- og forsvarskomiteen mener at forsvaret med nedbemanningsordningen gir seg selv dårlig omdømme.

- Jeg tror folk flest synes det er hoderystende at forsvaret kan ha et slikt dårlig styre. De kaster penger etter folk med utdanning som i tillegg er arbeidsføre. De som slutter gjorde noen scoop av noen avtaler, mener Ellingsen.

- Jeg tror ikke folk flest liker tanken på at dette skal betales av norske skattebetalere, sier han.

Les også:Ansatte i forsvaret kunne ikke sies opp

Ellingsen trekker også fram at forsvaret nylig fikk kritikk av Riksrevisjonen.

- Forsvaret har for dårlig økonomistyring. Det kan fortelle to ting: Enten har vi eller har hatt for svak politisk ledelse, eller så har man hatt en administrasjon som har gitt dårlige råd, som deretter er blitt fulgt opp, mener han.

- JOBB: Folk må få betaling for den jobben de gjør, sier Høyres Peter S. Gitmark. Foto: Trond Solberg/ VG
- JOBB: Folk må få betaling for den jobben de gjør, sier Høyres Peter S. Gitmark. Foto: Trond Solberg/ VG

Vil ha ny avtale

Ellingsen understreker at norsk befal må ha en ansettelsesordning som står i forhold til risiko og utdanning. Likevel mener han at denne nedbemanningsordningen burde vært annerledes.

- Det må være mulig å forhandle fram en ny avtale slik at vi unngår at dette skjer igjen. Jeg håper inderlig at man har lært av dette og at man ikke tar den samme kreative løsningen en gang til. Jeg unner ikke forsvaret den negativiteten som de får, men dette er prisen de betaler for å ha gjort et dårlig arbeid i første omgang, sier Ellingsen.

Kritisk til etterlønnsavtaler

- Det er en god idé å betale folk for den jobben de gjør når de gjør den. Jeg er veldig kritisk til etterlønnsavtaler og sluttpakker, sier Høyres Peter S. Gitmark i Utenriks- og forsvarskomiteen til VG Nett.

Gitmark mener Norge som nasjon trenger arbeidskraft.

- Når flere mennesker går utenfor arbeidsmarkedet får vi større tap med tanke på potensiell verdiskapning. Jeg er motstander av å betale folk for å ikke gjøre noe som helst, sier Gitmark.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks