Hovedinnhold

Ansatte i forsvaret kunne ikke sies opp

Forsvaret bekrefter at de har hatt omfattende og til dels lukrative nedbemanningsordninger.

Denne saken handler om:

- Man måtte være fylt 40 år for å få den type ordning som VG omtaler i søndagens papirutgave. Var man yngre fikk man blant annet tilbud om tre års lønn som en studiepakke og hjelp til å utdanne seg i en ny retning, sier pressetalskvinne Heidi Langvik-Hansen hos forsvarssjefen.

Bakgrunn:Offiser får 225.000 hvert år for ikke å jobbe i forsvaret

- Hvorfor gi så lukrative ordninger?

- Offiserer har gjennom yrkesbefalsloven et meget sterkt stillingsvern som gjør at de ikke kan bli sagt opp. Derfor måtte det brukes spesielle incentiver.

- For å få mange nok til å slutte måtte vi ha ordninger som var bedre enn tre årslønners studiestøtte og lignende løsninger, sier Langvik-Hansen.

Majoren sier det i perioden 2000 til 30. juni 2006 var 4771 medarbeidere i forsvaret som mottok en eller annen form for avgangsstimulerende tiltak (AST).

- Forsvaret har i denne perioden utbetalt ca. 2,5 milliarder kr. til AST. I tillegg har forsvaret i perioden overført ca. 650 mill kr. til Statens Pensjonskasse som refusjon av pensjonsutbetaling for sivile før folketrygden overtar ansvaret, sier hun.

Pressetalskvinnen kan nå i helgen ikke gi noe svar på hvor store kostnader forsvaret fortsatt har, som følge av at de ikke bare har gitt kortsiktige sluttpakker, men ordninger som gir store kostnader i fortsatt mange år. Hun sier at 2,5 milliarder kroner er mye penger, men at utgiftene for lengst er innspart:

- Den årlige innsparingen i dag, sett i forhold til hvis dette personellet var ansatt i forsvaret, beløper seg til litt i underkant av 3 milliarder kroner når det gjelder lønnsrelaterte kostnader. I tillegg kommer andre driftsrelaterte innsparinger som det ikke er foretatt beregninger for.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks