Hovedinnhold

Offiser får 225.000 hvert år for ikke å jobbe i forsvaret

Det er mange år siden offiseren sluttet i forsvaret og startet i full stilling i et privat selskap. Likevel renner pengene inn.

Denne saken handler om:

Den tidligere forsvarsansatte får hvert år 225.000 kroner utbetalt - uten å løfte en finger for forsvaret.

VG har den siste uken rettet fokus mot meget lukrative ordninger Norges Bank har brukt for å kvitte seg med ansatte. De har vært så gode at ingen av de overtallige har begynt i ny jobb.

Nå kan VG avsløre en ny oppsiktsvekkende ordning, som viser at denne type ordninger er mye mer utbredt i offentlig sektor enn hittil kjent:

- Jeg tror VG bare har berørt toppen av isfjellet, sier en som har fulgt nedbemanningene i forsvaret nøye.

- Luksuriøse

- Forsvaret skulle kvitte seg med 5000 ansatte på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Der ble det satt sammen ordninger som var minst like luksuriøse som det som er avslørt i Norges Bank.

Det har VG nå fått bekreftet, etter å ha vært i kontakt med flere som ble overtallige i forsvaret i den perioden. Under forutsetning av anonymitet, forteller en av dem det gjaldt om sin ordning:

- De måtte bli kvitt folk, og det kostet. Forutsetningene var at du måtte søke og at du gikk frivillig. Jeg fikk noe som het avgang på redusert lønn. Det ga meg 50 prosent lønn, som ble beregnet ut ifra hvor lenge jeg hadde vært i forsvaret, sier den tidligere offiseren.

Det var i 2004. Han var da godt under 50 år gammel og en offiser i sin beste alder. Men forsvaret hadde ikke lenger bruk for ham.

- Det var to krav: Jeg skulle stå til disposisjon, som det het, men jeg har ikke hørt noe fra dem siden. De trenger meg ikke. Jeg kunne heller ikke begynne i ny jobb i staten.

Det var ingen stor begrensning: Den tidligere offiseren hadde ingen problemer med å finne seg ny jobb i det private, som gir ham vel 300.000 kroner i årlig inntekt.

På toppen av dette kan han hvert år legge på over 200.000 kroner som forsvaret fortsatt kaster etter ham, og som han har avtale om at han skal få helt til pensjonsalder.

- Avtalen med forsvaret har gitt meg over 200.000 kroner hvert år siden 2004, selv om jeg er i full jobb. I år får jeg 225.000 kroner; beløpet blir indeksjustert og øker årlig.

2,7 millioner

Det betyr at forsvaret samlet vil gi ham rundt 2,7 millioner kroner frem til han går av med pensjon.

Mannen vil få forsvarspengene helt til ha går av med pensjon ved fylte 60 år. Da mottar han en gylden statspensjon, 66 prosent av indeksjustert sluttlønn.

- Denne type sluttpakker i forsvaret ble satt sammen på ulike måter. Jeg tror de gode ordningene er inspirert av hva man får i det amerikanske forsvaret, sier han.

- Hvis man har gjort en lang innsats i det amerikanske forsvaret, anses de at man har gjort sitt ved fylte 45 år. Da beholder man lønnen så lenge man lever.

- Viktig å redusere

Bjørn Tore Godal (Ap) var forsvarsminister da ordningen i forsvaret ble innført.

- Vi var obs på at vi kunne få noen uheldige bivirkninger av nedbemanningsordningen, men det var så viktig å få redusert antallet ansatte i forsvaret, at vi sa ja, sier han.

- Vi var derfor innstilt på at vi kunne komme til å få kritikk, men jeg mener å huske at det var fordi det ble gitt en del attraktive sluttpakker. Jeg kan nå en lørdag ettermiddag ikke huske den type ordninger som VG omtaler, som gir slike utbetalinger over så lang tid.

Forsvaret bekrefter

Forsvaret bekrefter at de har hatt omfattende og til dels lukurative nedbemanningsordninger.

- Offiserer har gjennom yrkesbefalsloven et meget sterkt stillingsvern som gjør at de ikke kan bli sagt opp. Derfor måtte det brukes spesielle incentiver, sier pressetalskvinne Heidi Langvik-Hansen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks