Hovedinnhold

Fiskedød-alarmen i Lofoten avblåst

INGEN KRISE? En ny rapport hevder at fisken i Lofoten ikke er i fare ved et eventuelt oljeutslipp. Foto: BJØRN ERIK RYGG LUNDE
INGEN KRISE? En ny rapport hevder at fisken i Lofoten ikke er i fare ved et eventuelt oljeutslipp. Foto: BJØRN ERIK RYGG LUNDE
Ikke engang et gigantisk oljeutslipp i 50 dager vil true fisk i de omstridte feltene ved Lofoten, ifølge en Veritas-rapport.

Denne saken handler om:

Den ferske Veritas-rapporten viser at en oljeutblåsing på 4500 tonn olje hver dag, som varer i 50 døgn - 25 ganger verre enn Norges største utslipp, Bravo-utblåsingen i 1977 - ikke vil få alvorlige følger for fisk i feltene Nordland VI, Nordland VII og Troms II.

Torsdag får miljøvernminister Erik Solheim (SV) overlevert en rapport fra Faglig forum ledet av Norsk Polarinstitutt, som skal innarbeides i forvaltningsplanen regjeringen skal fornye og legge frem senere i år.

Les også:Regjeringen splittet om Lofoten-olje

Rapporten er en del av materialet Solheim skal offentliggjøre, og dreier seg om risiko for skade på fiskeribestanden ved oljeutslipp.

Ikke truet

VG har fått tilgang til en av hovedtabellene i rapporten, som viser tap av liv for den kanskje mest sårbare fisken - nyynglet sild - ved fire ulike oljeutslippsnivået. Det kan være opp til 800 milliarder sildebarn i de aktuelle farvannene utenfor Lofoten i den kritiske perioden i februar-mars. Voksen sild/fisk kan svømme og kommer seg greit unna utslipp, men sildebarna (larver) flyter i denne perioden bare rundt i vannet og kan være utsatt for utslipp.

Debatt:«Fisket er en fornybar ressurs, olje er det ikke»

Avhandlingen omhandler også torsk, men VG har ikke fått tilgang til detaljene om torsk fra rapporten. Konsekvensene av et dobbelt så stort og et syv ganger så stort utslipp som Bravo-ulykken, er at fisken ikke er truet.

Rapporten viser at worst case-scenarioet, utblåsing i 50 dager, ikke gir noen dramatikk for silden i områdene som vurderes åpnet for leting: Nordland VI, Nordland VII og Troms II.

Les også:Oslo Ap vil verne Lofoten og Vesterålen

På Nordland VI er det tre prosent sjanse for at 5-10 prosent av silden dør, med 50 dagers utslipp. På Nordland VII er det tre prosent sjanse for at 10-20 prosent av fisken vil dø.

Det mest oppsiktsvekkende ved materialet, ved siden av at sjansen for skade på fisken ved worst case-utslipp er meget liten, er at faren for fiskedød er absolutt størst i feltet som allerede er åpnet: Nordland V.

- Viss risiko

Erik Olsen, leder ved forskningsprogrammet for Olje og Fisk ved Havforskningsinstituttet, vil si lite om utslippsrapporten for sild.

- VG burde ikke hatt tilgang til den og jeg vil ikke gi noen utdypende kommentarer før torsdag. Det eneste jeg vil si, er at det er riktig at det i de fleste tilfellene vil gå bra for fisken, med lite tap. Men ved verst tenkelige scenario, er det en viss risiko.

- Dersom VGs opplysninger er riktige, viser det at de skremmebildene som er forsøkt skapt av oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen er langt fra sannheten, sier Gro Brækken, adm. dir. i Oljeindustriens Landsforening.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks