Hovedinnhold

Bøhler: - Helsefarlig å frede lokalsykehusene

FREDER IKKE: Jan Bøhler (Ap) tror ikke folk vil akseptere full sykehus-frys, dersom det rammer kvaliteten på behandlingen. Foto: Robert S. Eik
FREDER IKKE: Jan Bøhler (Ap) tror ikke folk vil akseptere full sykehus-frys, dersom det rammer kvaliteten på behandlingen. Foto: Robert S. Eik
Jan Bøhler (Ap) advarer i sterke ordelag mot å frede samtlige lokalsykehus i Norge slik de fungerer i dag.

Denne saken handler om:

Uten å nevne regjeringskollega Liv Signe Navarsete i Sp direkte, sier Bøhler at det kan være helsefarlig å hindre omlegging av sykehustjenestene slik at store pasientgrupper ikke får den best tilgjengelige behandlingen.

- Ta slagpasientene som eksempel. Det kan være livsfarlig for mange av dem å stoppe på et lokalsykehus som ikke har utstyr til å sikre dem best mulig behandling innenfor den kritiske grensen på tre timer, sier Bøhler, som var Aps helsetalsmann i forrige stortingsperiode.

VGDebatt:Diskutér saken her!

- Så det er livsfarlig å frede lokalsykehusene?

- Det er helsefarlig hvis vi ikke omstiller lokalsykehusene for å møte nye behov og helseutfordringer i befolkningen. Norge ligger i verdenstoppen på bruk av offentlige penger på helsetjenester. Med så mye penger bundet opp i dagens struktur, er det vanskelig å finansiere ny teknologi og nye, avanserte behandlingsformer som krever høy kunnskap og solid erfaring, sier Jan Bøhler til VG.

Les også:Avviser at lokalsykehus vil bli lagt ned

KLAR TALE FRA BØHLER: Omstillingen som skjer er innenfor Soria Moria-erklæringen, mener Jan Bøhler. Det mener ikke Liv Signe Navarsete. Foto: VG
KLAR TALE FRA BØHLER: Omstillingen som skjer er innenfor Soria Moria-erklæringen, mener Jan Bøhler. Det mener ikke Liv Signe Navarsete. Foto: VG

Vil øke kvaliteten

I motsetning til Liv Signe Navarsete, mener Bøhler at omstillingene som skjer nå, er godt innenfor Soria Moria-erklæringen.

Les også:Navarsete vil ikke blande seg inn i Aker-debatten

- Den åpner for «bedre» arbeidsdeling mellom sykehus. Dette kan bety at enkelte sykehus skal gjøre andre oppgaver enn i dag, blant annet sett i sammenheng med samhandlingsreformen», siterer Bøhler. Han er slett ikke sikker på at folk vil godta at dagens struktur fryses, dersom prisen de må betale for det er dårligere kvalitet i behandlingen.

Bøhler ber lokale sykehusaksjonister om å tenke seg om før de stiller seg i veien for mer fornuftige måter å organisere lokalsykehusene på.

- Selvsagt skal det være gode akuttilbud innenfor rimelige reiseavstander. Men de aller fleste som oppsøker helsevesenet har strengt tatt ikke behov for å legges inn på høyspesialiserte sykehus. Blålyspasientene er bare en liten del av pågangen. Hvis alt blir som før, kan det bli svært vanskelig å skaffe ressurser til det alle vil, nemlig å bedre helsetilbudet til kronisk syke, og til forsterket rehabilitering, sier Ap-representanten.

Les også:Krever omlegging for lokalsykehusene

Nødvendig fornying

- Du har selv kjempet for å opprettholde Aker sykehus i Oslo. Hva er forskjellen på Aker og andre lokalsykehus?

- Jeg er for samling av høyspesialisert medisin i Oslo-området, men jeg ønsker at Akers enestående miljø for livsstilssykdommer og kronikere skal bestå, og Aker kan bli et samhandlingssykehus i fremtiden. Jeg er klar over at dette er et krevende standpunkt i en debatt som bare handler om du er for eller imot. Men hvis vi ikke kan fornye lokalsykehusene, risikerer de å havne i en bakevje i Helse-Norge, sier Oslo Aps leder.

SAMLESIDE:Les siste nytt om Sykehus-Norge her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks