Hovedinnhold

Muslimsk organisasjon trykket Muhammed-karikatur:

- Nye fordømmelser vil komme mot Dagbladet

NYHETSBREV: Det er i nyhetbrevet om islamofobiske observasjoner OIC (Organization of the Islamic Conference) trykker karikaturen. Abid Raja tror det vil føre til at Dagbladets trykking av den samme karikaturen vil bli bedre kjent ute i verden. Foto: Faksimilie / Frode Hansen
NYHETSBREV: Det er i nyhetbrevet om islamofobiske observasjoner OIC (Organization of the Islamic Conference) trykker karikaturen. Abid Raja tror det vil føre til at Dagbladets trykking av den samme karikaturen vil bli bedre kjent ute i verden. Foto: Faksimilie / Frode Hansen
(VG Nett) At en muslimsk publikasjon har satt en Muhammed-karikatur på trykk vil neppe opprøre muslimer, sier Abid Raja og Mohammed Usman Rana.

Denne saken handler om:

Det er den internasjonale muslimske organisasjonen OIC (Organization of the Islamic Conference), som er den muslimske verdenens sammenslutning, som i februar trykket en kontroversiell Muhammed-karikatur i sitt nyhetsbrev om islamofobiske observasjoner under overskriften «negative hendelser». Karikaturen er den samme som Dagbladet trykket til stor protest fra muslimer i Norge.

Venstrepolitiker Abid Raja karakteriserer trykkingen av den omstridte karikaturtegningen i det muslimske nyhetsbrevet som «spennende», men tror ikke det nødvendigvis vil føre til større aksept for å bruke tegningen som illustrasjon i vestlige medier.

ALT OM MUHAMMED-TEGNINGENE

Bedre kjent

Han tror heller ikke publiseringen vil bli fordømt av dem som tidligere har protestert når vestlige medier har trykket den samme tegningen.

- Motivene til Dagbladet og OIC vil bli vurdert helt ulikt. Dette innebærer at Dagbladets publisering blir bedre kjent i den muslimske verden. I den grad dette fører til nye fordømmelser, tror jeg det vil rette seg mot Dagbladet og ikke denne organisasjonen, sier Raja.

Han mener likevel at publiseringen i nyhetsbrevet til den muslimske organisasjonen bør føre til ettertanke i det muslimske miljøet i Norge.

- Jeg oppfatter at OIC nå bruker den samme begrunnelsen for å publisere som Dagbladet gjorde. Dermed styrker OICs publisering Dagbladets argumentasjon for å trykke tegningene, sier han.

LES OGSÅ: - Første skritt mot sensur

Kontekst

SPALTIST: Usman Rana. Foto: Scanpix
SPALTIST: Usman Rana. Foto: Scanpix

Spaltist og tidligere leder for Muslimsk Studentsamfunn, Mohammed Usman Rana, mener det er viktig å se på hvilken kontekst OIC bruker illustrasjonen i.

- Det fremgår tydelig at OIC peker på at dette var en negativ hendelse i Europa og har plassert tegningen under rubrikken islamofobi. Det gjør jo at de i denne konteksten fordømmer tegningen, men at de likevel bruker den som illustrasjon til en nyhet, sier Usman Rana.

Han innrømmer likevel at han er overrasket over at de gjør det, men sier han mener det er et redaksjonelt valg. Han tror ikke dette vil skape sterke reaksjoner blant muslimer.

- Det er på grunn av kontekstualiseringen til OIC. Dagbladet kokte suppe på en spiker og skapte en sak uten nyhetsverdi, sier den norske muslimen.

LES OGSÅ: Vilks' Muhammed-tegning publiseres i flere aviser

Redaktøransvar

Han påpeker at han ikke har noen ønske om å styre hva andre publiserer.

- Dette er et redaktøransvar, europeiske muslimer bør ikke ta til orde for å forby ytringer de misliker. Men å karakterisere ytringer som ukloke og obskøne er også en del av ytringsfriheten.

- Du sier at du ikke tror muslimer vil reagere på dette på grunn av konteksten. Dersom for eksempel VG Nett trykker tegningen i en sammenheng der vi skriver om at OIC har trykket den, tror du muslimer i Norge vil reagere da?

- Det avhenger veldig mye av sammenhengen, men også at en del muslimer i Norge og Skandinavia oppfatter den gjentatte trykkingen av tegningene som et symptom på en hets mot muslimer når man sammenholder den med den dokumenterte muslimofobien i samfunnet for øvrig. Dessuten mener norske muslimer at de er utsatt for doble standarder, når deres liberale rettigheter, ytringsfrihet og religionsfrihet med jevne mellomrom blir foreslått forbudt. Imidlertid ser jeg en økende bevissthet blant norske muslimer om at ytringer man misliker ikke skal forbys i et liberalt demokrati. Det er positivt, sier Usman Rana og fortsetter:

- OIC vil nok slippe lettere unna med en slik tegning fordi de fordømmer den. Ikke minst fordi de nettopp er OIC og profilerer seg som forsvarere av muslimske lands interesser i verdenspolitikken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DEMONSTRASJON: Dette bildet er fra demonstrasjonen mot trykkingen av en karikaturtegning av Muhammed i Dagbladet. Nå har en muslimsk organisasjon trykket den samme tegningen. Foto: Robert S. Eik Foto:
DEMONSTRASJON: Dette bildet er fra demonstrasjonen mot trykkingen av en karikaturtegning av Muhammed i Dagbladet. Nå har en muslimsk organisasjon trykket den samme tegningen. Foto: Robert S. Eik Foto:

- Oppsiktsvekkende

Dagbladets konstituerte redaktør, Lars Helle, synes det er interessant at en muslimsk organisasjon nå har trykket nøyaktig den samme tegningen som hans avis satte på trykk.

- Det er oppsiktsvekkende at de gjør det. Det indikerer jo at det er forskjellige meninger blant muslimer. Det var mange unge muslimer med mye aggresjon som kjeftet på oss. Jeg tror det er litt tilfeldig hva noen av dem reagerer mot.

- Blir det lettere for deg å forsvare at dere trykket den nå?

- Jeg har aldri hatt problemer med å forsvare Dagbladet, men det er for tidlig å si om dette har noe å bety for hva norske medier gjør fremover. Det skal bli interessant å se om fokuset skifter litt nå, sier Helle.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks