Hovedinnhold

PST fikk hemmelig islamskole-rapport

Norske muslimers studiested under lupen

SHARIA-FAKULTETET: Det islamske universitetet i Medina. Foto: Universitetet i Medina
SHARIA-FAKULTETET: Det islamske universitetet i Medina. Foto: Universitetet i Medina
(VG Nett) Norske myndigheter i Saudi-Arabia så seg nødt til å informere Politiets sikkerhetstjeneste i Norge om islamskolen der flere nordmenn studerer.

Denne saken handler om:

Tips oss

DETTE ER SAKEN

  • 3. februar trykket Dagbladet en karikaturtegning av profeten Muhammed i forbindelse med en sak om «Islam-hets» på facebooksiden til PST.
  • Tegningen skapte sterke reaksjoner blant muslimer.
  • Fredag 12.februar demonstrerte 3000 mot avisen i Oslo.
  • Under demonstrasjonen holdt Mohyeldeen Mohammad en appell hvor han advarte mot dødelig terror i Norge.
  • I kjølvannet av demonstrasjonen sa 24-åringen i et intervju at han støttet dødsstraff av homofile, og senere har det kommert frem en rekke andre ekstreme meninger fra Larvik-mannen.
  • Mohyeldeen Mohammad studerer arabisk og sharialover ved Det Islamske universitetet i Medina i Saudi-Arabia.
  • VG Nett har tidligere kunnet fortelle at flere nordmenn har fått studieplass på universitetet.

Ambassaden i Riyadh i Saudi-Arabia sendte en strengt hemmelig rapport om den saudiarabiske skolen til Utenriksdepartementet (UD) i oktober i fjor.

Informasjonen i rapporten om skolen, der en rekke norske statsborgere har studert og studerer i dag, var av en slik karakter at den ble sendt videre til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), får VG Nett opplyst.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt denne rapporten, sier informasjonssjef Martin Bernsen til VG Nett.

- Ambassaden fikk tilgang til informasjon om universitetet som de mente var av relevans for norske myndigheter. Derfor sendte de en rapport, opplyser kommunikasjonsrådgiver i UD, Bjørn Svenungsen.

Det islamske universitetet i Medina tilbyr høyere utdanning i islamske fag, deriblant sharia, Koranen, hadith og arabisk språk. Et av universitetets mål er «å spre islams evige budskap til hele verden», ifølge skolens nettside.

Har du tips?Kontakt VG Netts journalister her!

VG Nett blir nektet å se rapporten fra Den norske ambassaden i Riyadh. Heller ikke en sladdet utgave av informasjonen om universitetet vil UD gi ut - til andre enn PST.

Flere norske søkere

Som VG Nett tidligere har kunnet fortelle har 14 søkere fra Norge fått studieplass ved universitetet i løpet av de siste fire opptakene. Men det er langt fra alle som har valgt å takke ja til skoleplassen. Mohyeldeen Mohammad er en av nordmennene som har knyttet seg til Det islamske universitetet.

Senest søndag 21. februar fortalte han VG Nett han har studerer sharia og arabisk der.

Arbeiderpartiet-politiker Arshad M. Ali søkte på skolen i 2007 og kom inn i fjor. Han takket imidlertid nei til plassen på grunn av jobb og studier i Norge.

Rapporten om nordmennenes studiested er hemmeligstemplet, eller unntatt offentligheten, med grunnlag i offentlighetslovens paragraf 20 om hensyn til Norges utenrikspolitiske interesser.

- Hvorfor er nettopp denne paragrafen brukt?

- Det kan jeg ikke gå inn på, sier Svenungsen i Utenriksdepartementet.

Les også:- Norge i krig med muslimer
Les også:Her er Mohyeldeen sharia-student

24 år gamle Mohyeldeen Mohammad fra Larvik ble svært omstridt tidligere i år etter at han advarte mot dødelig terror i Norge under en demonstrasjon på Universitetsplassen i Oslo. Senere har det kommet frem at han hyller Osama bin Laden, terror og forsvarer henrettelse av homofile. Han går på skolen som PST nå sitter på informasjon om.

Les også:Ni personer demonstrerte mot Mohyeldeen

Studiestedet hans har en historie helt tilbake til 1961, da det ble grunnlagt etter godkjennelse fra kongehuset i landet.

- Ingen «terroristskole»

FORLOT NORGE: Mohyeldeen Mohammad forlot Norge etter en uke med massivt press etter talen han holdt på Universitetsplassen i Oslo. Foto: Frode Hansen
FORLOT NORGE: Mohyeldeen Mohammad forlot Norge etter en uke med massivt press etter talen han holdt på Universitetsplassen i Oslo. Foto: Frode Hansen

- Det islamske universitetet i Medina er kjent for å være et senter der lærere tilknyttet Det muslimske brorskapet driver målrettede kampanjer blant internasjonale studenter for å understøtte politisk aktivisme, ifølge den indiskbaserte tenketanken South Asia Analysis Group.

Det muslimske brorskapet er en islamistisk bevegelse, hvor blant annet al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahiri har sin bakgrunn fra.

Les også:- Ga blaffen i manus og snakket om terror

Forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets Forskningsinstitutt er ekspert på radikal islamistisk ideologi og islamisme i Saudi-Arabia.

- Universitetet i Medina er i dag ingen «terroristskole»; tvert imot vil jeg tro den har en modererende eller avpolitiserende effekt. Det foregår politiske debatter og dermed politisk radikalisering på absolutt alle universitetskampuser i hele den muslimske verden, så det er ikke overraskende at noen av studentene ved Det islamske universitetet i Medina har radikale meninger, skriver Hegghammer i en e-post til VG Nett.

6000 utenlandske studenter

Svenungsen i UD forteller at departementet er klar over at det er norske statsborgere som studerer ved Det islamske universitetet i muslimenes hellige by i Saudi-Arabia.

En stor andel av de cirka 6000 studentene er utlendinger.

Ifølge Wikipedia er andelen rundt 80 prosent. Søkerne må være under 25 år, og det kreves gode karakterer, ifølge studentportalen Bakkah. Opptaket skjer en gang i året, og studieåret varer fra september til juni.

Utlendinger studerer gratis ved skolen, og får gratis boplass i tillegg til et månedlig stipend. Utenlandske studenter får også dekket hjemreisen en gang i året, ifølge studenter ved universitetet.

De studentene som ikke har gode nok kvalifikasjoner i arabisk språk er nødt til å gå på universitetets språkkurs i ett til to år før de kan gå videre til et av universitetets andre fakulteter og begynne på islamske studier, ifølge studentportalen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks