Hovedinnhold

Truet til seg dødsbilen med kniv

27-åring siktet for uaktsomt drap

MINNESTUND: Politikolleger av den drepte politimannen samlet seg torsdag til minnestund på E18 der politimannen ble påkjørt natt til i dag. Foto: Scanpix
MINNESTUND: Politikolleger av den drepte politimannen samlet seg torsdag til minnestund på E18 der politimannen ble påkjørt natt til i dag. Foto: Scanpix
(VG Nett) Bilen som ble brukt til å kjøre ned politimannen i Grimstad, ble kapret med kniv i et parkeringshus i Buskerud onsdag kveld.

POLITIFOLK OMKOMMET I TJENESTE

  • 2010: Polititjenestemann omkom etter å ha blitt påkjørt på E18 utenfor Grimstad da han skulle sette opp en veisperring.
  • 2008: MC-fører i Utrykningspolitiet omkom i Lindås ved Bergen da bil kom over i feil kjørefelt.
  • 2004: Operativ uteleder fra Stavanger politistasjon skutt og drept under NOKAS-ranet.
  • 1998: To polititjenestemenn skutt og drept på Austbø i Nordland da de skulle ta hånd om en psykiatrisk pasient.
  • 1996: En polititjenestemann omkom i en trafikkulykke i forbindelse med en utrykning i Oslo.
  • 1991: Politikvinne døde i Oslo etter rideulykke under kong Olavs begravelse.
  • 1991: En polititjenestemann omkom i Lier da bilen han satt i ble sprengt med dynamitt.
  • 1990: En polititjenestemann skutt og drept med hagle i Stavanger da han deltok i utrykning til noe man trodde var vanlig husbråk.

  • Kilde: NTB

27-åringen som er siktet for uaktsomt drap etter dødsfallet natt til torsdag, har flere ganger tidligere truet til seg kjøretøy og blitt dømt for uaktsom kjøring.

Politiet bekrefter til VG Nett at bilen som ble brukt til å kjøre ned og drepe den 48 år gamle politimannen, ble stjålet i Buskerud onsdag kveld. Det er ikke bekreftet at mannen som truet til seg bilen, er den samme som ble stoppet i bilen og pågrepet i Kristiansand etter påkjørselen torsdag morgen.

VET DU NOE OM SAKEN?TIPS VG NETT!

Det var da en 26 år gammel kvinne fra Røyken skulle inn i bilen i et parkeringshus ved Gulskogen senter, at en mann kom bort til henne og truet til seg bilen.

- Jeg hadde nettopp låst opp bilen, og han sa at han ville ha nøklene mine. Han truet med kniv. Det var skremmende, sier 26-åringen til VG Nett.

Hun syns det er vanskelig å beskrive gjerningsmannen.

Drept på oppdrag

Bilen forsvant mot Arendal der føreren motsatte seg å stoppe i en kontroll. En biljakt ble påbegynt, og en patrulje fra Grimstad ble sendt ut for å bistå. Da patruljen skulle legge ut en spikermatte ved Grimstadporten, kom bilen i svært høy fart. Bilen traff en politimann, som senere døde av skadene.

Politimannen etterlater seg kone og tre barn.

Bilen ble senere stoppet i Kristiansand, og en 27 år gammel mann ble pågrepet.

Det var forsvarer Thor Bache-Wiig som fortalte mannen at politimannen hadde omkommet.

- Han tok dette svært tungt, og er meget nedbrutt. Han var ruset og husker biljakten kun glimtvis, sier forsvareren til VG Nett

Kvinnen fra Røyken syns det er tragisk at bilen som ble truet fra henne, endte opp med å kjøre ned en politimann.

- Det er kjempetragisk. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BLE STJÅLET: Bilen som ble stjålet i Buskerud onsdag kveld og som kjørte ned politimannen i Grimstad natt til torsdag, står nå hos Falck i Kristiansand. Foto: Scanpix
BLE STJÅLET: Bilen som ble stjålet i Buskerud onsdag kveld og som kjørte ned politimannen i Grimstad natt til torsdag, står nå hos Falck i Kristiansand. Foto: Scanpix

Dømt flere ganger

Siktede har tidligere truet til seg en båt og en bil. Mannen er dømt i tingretten for å ha truet til seg en båt i mai 2009 ved å dytte føreren vekk fra førersetet og sagt at han skulle knivstikke ham hvis han ikke forsvant fra båten. En time senere samme kveld truet mannen til seg en bil etter å ha rettet en knust flaske mot en kvinne og beordret henne til å gå ut av bilen.

Mannen er også dømt for flere brudd på veitrafikkloven. Flere ganger har kjøretøyene han har vært i besittelse av, vært involvert i ulykker eller kjørt så fort at det har vært fare for ulykker.

Han er også dømt for flere tilfeller av vinningskriminalitet ved tidligere anledninger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PREGET PRESSEKONFERANSE: Politimester Kirsten Lindeberg og fungerende stabssjef Bård Austad var tydelig preget da de holdt en pressekonferanse i Kristiansand torsdag. Foto: Scanpix
PREGET PRESSEKONFERANSE: Politimester Kirsten Lindeberg og fungerende stabssjef Bård Austad var tydelig preget da de holdt en pressekonferanse i Kristiansand torsdag. Foto: Scanpix

Politiet preget

Politiet i Agder er i sorg etter den tragiske hendelsen.

Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt sa under en pressekonferanse i dag at hendelsen preger hele politidistriktet.

- Det preger meg som politimester. Vi får bevis på at det å være politiet er en risikofylt jobb. Den ansatte var en person med stor kontaktflate. Samtlige i Agder politidistrikt er preget, sa hun.

Tydelig preget måtte hun flere ganger tørke tårer og maskara under pressekonferansen.

Politiet vil foreløpig ikke si noe om hendelsesforløpet. Spesialenheten for politisaker er koblet inn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks