Hovedinnhold

- Politikerne og Jernbaneverket må ta sin del av skylda

Togkaoset skaper debatt på Stortinget

ORDKRIG: Knut Arild Hareide (KrF) og Bård Hoksrud (Frp) (bildet) henholdsvis leder og nestleder for Transportkomiteen på Stortinget, er ikke enige i hva som kan løse togkaoset. Foto: Scanpix
ORDKRIG: Knut Arild Hareide (KrF) og Bård Hoksrud (Frp) (bildet) henholdsvis leder og nestleder for Transportkomiteen på Stortinget, er ikke enige i hva som kan løse togkaoset. Foto: Scanpix
(VG Nett) Nestleder i Transportkomiteen, Bård Hoksrud (Frp), langer ut mot sin komitéleders utspill om at NSB må få konkurranse.

Denne saken handler om:

De sitter begge i Transportkomiteen på Stortinget, men komitéleder Knut Arild Hareide (KrF) og komiteens nestleder Bård Hoksrud (Frp) er dypt uenige i hvilke tiltak bør settes i gang for å få bukt med togkaoset.

PROTOKOLL: Hvordan påvirker togkaoset deg og din hverdag?Fortell om dine opplevelser her

Hareide sa til VG Nett tidligere i dag at det å gi NSB konkurranse, samt sørge for en fornying av togtrafikken langt på vei ville løse problemene på lengre sikt. Hoksrud mener det blir helt feil å diskutere konkurranseutsetting i en slik situasjon.

- Det er bare tull og totalt skrivebom fra hans side. Det er en feilsporing av en debatt om konkurranse og omorganisering som vi får ta senere. Nå er det kritisk med tanke på å løse denne situasjonen, sier Hoksrud til VG Nett.

Følg VG Netts togkaos-gruppe på Facebook

Krisesituasjon

UENIGE: Bård Hoksrud er uenig med Knut Arild Hareide (bildet) i togkaos-debatten. Foto: Petter Emil Wikøren
UENIGE: Bård Hoksrud er uenig med Knut Arild Hareide (bildet) i togkaos-debatten. Foto: Petter Emil Wikøren

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa kalte i dag inn jernbanedirektør Elisabeth Enger og konsernsjef i NSB, Einar Enger til et hastemøte om problemene.

På en pressekonferanse etter møtet omtalte Kleppa situasjonen som en krise.

Hoksrud mener at norske politikere og Jernbaneverket må ta størstedelen av skylden for kaoset.

- Problemet her er at det har vært politisk nedprioritering av jernbanen, samtidig som Jernbaneverket har vært for lite flinke til å si klart å tydelig fra hva som trengs.

Samtidig understreker han at det ikke er tiden for å dele ut skyld.

- De må få ut fingeren og gjøre noe med dette når man ser hvor dårlig det står til. Infrastrukturen må rustes kraftig opp, og jeg mener at man i ferier og i perioder med mindre togtrafikk må vurdere å stenge deler av nettet og sette inn full trøkk med opprustning.

LES OGSÅ:Hareide: - På tide at NSB får konkurranse

KRISEMØTE: Samferdselsministeren kalte inn Jernbaneverket og NSB til et hastemøte torsdag ettermiddag. Foto: Erlend Skevik
KRISEMØTE: Samferdselsministeren kalte inn Jernbaneverket og NSB til et hastemøte torsdag ettermiddag. Foto: Erlend Skevik


- Paradoks

Han nevner spesielt strømkabler og sporvekslere som betente problemskapere i togtrafikken.

- Nå må Jernbaneverket gjøre alt som står i deres makt til å kvalitetssikre og gjøre de nødvendige grepene. Så må selvfølgelig også NSB gjøre det de må med togsettet for at de skal være best mulig rustet.

- Det er et paradoks at Norge er i ferd med å stoppe opp hver gang det blir vinter. Det er merkelig at vi ikke blir vant med at den kommer hvert år.

LESERDEBATT:- NSB må straffes!

- De rødgrønne har ikke gjort nok

Også Borghild Tenden (V) har kastet seg inn i debatten. Hun mener den rødgrønne regjeringen sitter med svarteper.

- De rødgrønne har ikke gjort nok for å rydde opp i problemene i togtrafikken. Jeg har store forventninger til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Hun bør ta nye grep og sterkere politisk styring for å rydde opp i togkaoset, sier Tenden.

Hun mener at det bør settes i gang umiddelbare tiltak for å løse problemene.

- Jeg har stor forståelse for at folk er frustrert og jeg er svært skuffet over at den rødgrønne regjeringen har vært for passiv i dette arbeidet, sier hun.

LES OGSÅ:Store kuldeproblemer på østlandstogene

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks