Hovedinnhold

Kleppa: - Vi er inne i en krisesituasjon

Oppvaskmøte om togkaoset på Østlandet

KRISEMØTE: Samferdselsministeren kalte inn Jernbaneverket og NSB til et hastemøte torsdag ettermiddag. Foto: Erlend Skevik
KRISEMØTE: Samferdselsministeren kalte inn Jernbaneverket og NSB til et hastemøte torsdag ettermiddag. Foto: Erlend Skevik
SAMFERDSELSDEPARTEMENTET (VG Nett) Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa kaller togkaoset totalt uakseptabelt, og varsler at det settes inn kriseberedskap.

Denne saken handler om:

Samferdelsministeren kalte i dag inn jernbanedirektør Elisabeth Enger og konsernsjef i NSB, Einar Enger til et hastemøte om det massive kaoset som rammer togtrafikken på Østlandet. Selv bruker Kleppa kraftige ord for å beskrive situasjonen.

- Situasjonen er total uakseptabel. Jeg karaktiserer den som en krisesituasjon, sier Kleppa på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

PROTOKOLL: Hvordan påvirker togkaoset deg og din hverdag?Fortell om dine opplevelser her

Følg VG Netts togkaos-gruppe på Facebook

Doble skift

Kleppa opplyser at det av denne grunnen er blitt etablert en kriseberedskap som skal få bukt med problemene. Dette betyr blant annet at ledelsen i Jernbaneverket og NSB skal møtes en gang i uka, mens de på det operative nivået skal ha daglig kontakt.

- De skal diskutere hva som har skjedd den siste tiden, samt scenarioene videre, sier samferdselsministeren.

I tillegg er det satt inn doble skift på verksted for å ytterligere bidra til at tognene går selv om kulda har satt inn.

LES OGSÅ:Hareide: - På tide at NSB får konkurranse

Beklager

På pressekonferansen sa jernbanedirektør Elisabeth Enger at de har gått gjennom togtrøbbelet i høst og i vinter uten at de har blitt klokere.

- Vi har ikke funnet noen klare mønstre, sier hun.

På sin side legger konsernsjef i NSB, Einar Enger, seg langflat for kritikken.

- Jeg er den første til å beklage det dårlige tilbudet vi har levert over lang tid, sier han.

Konsernsjefen mener at ikke bare NSB kan lastes for problemene som gjør at passasjerene må stå ute i mange minusgrader.

- Vi har en infrastruktur som er blitt nedprioritert over lengre tid.

Enger sier imidlertid at de er inne i en fase hvor de leverer bedre, og at han tror at situasjonen vil bedre seg betraktelig i løpet av de førstkommende dagene.

LES OGSÅ:I Sverige går alt på skinner

Stor frustrasjon

Dag etter dag har reisende opplevd forsinkede tog, senest i dag morges da en rekke togavganger på Østlandet var forsinket på grunn av kulden. Dette har ført til stor frustrasjon blant passasjerene. I VG Netts protokoll får de utløp for frustrsjonen:

«Så langt hittil i januar (fra mandag 4) har jeg blitt rammet av forsinkelser på til sammen 1 t og 50 min. Fortsatt gjenstår 3 reiser denne uken, så jeg kommer nok over 2 timer i løpet av morgendagen. Fortsetter det slik vil jeg bare i januar bli over 10 timer forsinket.»
- Pendler (25) fra Tønsberg

LESERDEBATT:- NSB må straffes

Mange opplever å bli fly forbannet over at de ikke får tilstrekkelig informasjon om hvorfor toget er forsinket eller hvor lenge det er forsinket. Samferdselsministeren mener at informasjonsflyten må tas på stort alvor.

- Jeg er opptatt av alle de som reiser med tog, og jeg er opptatt av at folk ikke skal stå å fryse. Folk skal kunne få vite når toget går og når toget ikke går. Det skal være en tillit til jernbanen, sier Kleppa.

Ekstra mannskap

I en pressemelding skriver NSB deres vedlikeholdsselskap Mantena øker tinekapasiteten og setter inn ekstra mannskap for å vedlikeholde togene raskere.

De melder at de i 2010 skal øke avisningskapasiteten ytterligere med nye anlegg i Skien og i Lodalen og på Filipstad i Oslo. I fjor økte de kapasiteten i Drammen og i Trondheim.

Informasjonssjef i NSB, Preben Colstrup opplyser til VG Nett at togtrafikken ikke ser så aller verst ut i øyeblikket, og at det foreløpig ikke er noen innstillinger.

- Men etter at det var problemer i Oslotunnelen så sliter vi med etterslep. Dette betyr forsinkelser på alt fra 0 til 30 minutter på lokaltogene. Verst er det på strekningen mellom Oslo - Bergen, hvor toget ventes å være halvannen time forsinket. De som skal reise til Bergen i kveld må derfor belage seg på forsinkelser, sier han.

NSB venter ikke ytterligere forsinkelser utover kvelden. Det er heller ingen større forsinkelser i busstrafikken.

- Alle t-banens linjer, alle bussene og trikkene er i rute. Vi har jo hatt problemer på Romerike, men dette skal være i orden fra i morgen av, sier informasjonssjef Gry Isberg i Ruter AS.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks