Hovedinnhold

Hareide: - På tide at NSB får konkurranse

KREVER OPPVASK: Leder av Transportkomiteen på Stortinget, Knut Arild Hareide (KrF), krever at penger blir langt på bordet for å få bukt med togkaoset. Foto: Scanpix
KREVER OPPVASK: Leder av Transportkomiteen på Stortinget, Knut Arild Hareide (KrF), krever at penger blir langt på bordet for å få bukt med togkaoset. Foto: Scanpix
(VG Nett) Leder for transportkomiteen, Knut Arild Hareide (KrF), krever at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa nå tar umiddelbare grep om togsituasjonen.

Denne saken handler om:

Kleppa varslet i formiddag at hun har kalt inn jernbanedirektør Elisabeth Enger og konsernsjef i NSB, Einar Enger, inn på teppet til et hastemøte i ettermiddag. Bakgrunnen for møtet er det massive kaoset som har rammet togtrafikken på Østlandet den siste tiden.

PROTOKOLL: Hvordan påvirker togkaoset deg og din hverdag?Fortell om dine opplevelser her

Dag etter dag har reisende opplevd forsinkede tog og redusert kapasitet. Knut Arild Hariede mener det er på høy tid med et oppvaskmøte.

- Nå er det på tide å ta grep om det som skjer. Det er uakseptabelt, og vi er vitne til en tillitskrise til togene i Norge, sier Hareide til VG Nett.

Følg VG Netts togkaos-gruppe på Facebook

LES OGSÅ:Kaller inn togtopper til krisemøte

- Nedprioritering

SKJERPER KONTROLLEN: - Om politiet får mulighet til å gjøre sporadiske alkotester av flygerne, vil luftfarten bli enda tryggere, mener samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: Scanpix
SKJERPER KONTROLLEN: - Om politiet får mulighet til å gjøre sporadiske alkotester av flygerne, vil luftfarten bli enda tryggere, mener samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: Scanpix

Han mener at Norge står i en særstilling når det gjelder togtrafikk.

- I nesten alle europeiske land opplever man at togene er presise, og at man altså kan stole på dem. I Norge har vi et tydelig unntak.

- Hva tror du grunnen til det er?

- Det er nok flere grunner, blant annet været. Men samtidig er det viktig å påpeke at Norge ikke er alene om å ha en krevende værsituasjon om vinteren. I Russland, som har et lignende klima, er togtransporten stabil.

LESERDEBATT:- NSB må straffes!

Hareide ønsker nå at NSB skal få konkurranse fra flere aktører for øke kvaliteten på tilbudet.

- Men i Norge har vi sett en nedprioriterting av jernbanen, noe som er veldig synd også for miljøet. Det er altfor liten fornyelse i hvordan vi driver den her til lands, samtidig er det for liten konkurranse. Det har ført til at vi har fått et dårligere og dårligere tilbud, sier lederen for Transportkomiteen.

LES OGSÅ:Store kuldeproblemer på østlandstogene

Frustrasjon

For han er fornying og økt konkurranse to stikkord i det lange løp, men han understreker at det også må settes i gang umiddelbare tiltak for å få slutt på kaoset som herjer Østlandet.

- Samferdselsministeren må nå se på den konkrete situasjonen, hvor passasjerer dag etter dag opplever store forsinkelser. Både på kort og lang sikt må det legges penger på bordet.

Hareide sier at han har fått svært mange tilbakemeldinger fra frustrerte togpassasjerer den siste tiden.

- Det er mange som er frustrerte, men det er også flere som har resignert. De tenker at det vi klarte for ti år siden klarer vi ikke i 2010.

LES OGSÅ:Togtrøbbel også på nyttårsaften

Store forsinkelser

Den siste tiden har det vært svært mange forsinkelser i togavgangene på Østlandet. Senest i morges var flere tog forsinket i morgentimene på grunn av kulden.

Også mandag morgen var det forsinkelser i morgenrushet etter at et togsett fikk motorskader ved Lier stasjon. Kvelden før var det også togkaos. Etter en brannalarm gikk av på Oslo sentralstasjon søndag kveld var det mange forskinkelser for togene på Østlandet.

Nyttårshelgen var også togpassasjerene rammet av trøbbel. Etter at en brann i Askertunnelen to dager før nyttårsaften var det fortsatt forsinkelser og kaos.

Hardest rammet var nok uansett de 350 togpassasjerene som ble sittende fast flere timer i bitende kulde i et strømløst tog på Otta i romjulen.

Ordfører i Sel kommune, Dag Erik Pryhn, gikk senere hardt ut mot NSB, og sa at de kunne ha bistått med både mat og et varmt oppholdsrom dersom kommunen hadde blitt varslet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks