Hovedinnhold

18-åringen la igjen drapslapp

Skrev «drepe» og «lørdag»

PLANLAGT DRAP: 18-åringen forbereder seg på et langt liv bak murene etter å ha drept venninnen Oda Moe (15). Foto:
PLANLAGT DRAP: 18-åringen forbereder seg på et langt liv bak murene etter å ha drept venninnen Oda Moe (15). Foto:
TRONDHEIM (VG) 18-åringen som kvalte Oda Moe (15), etterlot seg en lapp med stikkordene «drepe» og «lørdag» i militærleiren da han dro hjem på permisjon.

Dette er saken

  • En 18 år gammel mann fra Skaun utenfor Trondheim møter i retten i dag tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter på Oda Moe (15).
  • 18-åringen erkjenner at han planla drapet uten å ha noe motiv rettet mot Oda personlig. De var venner.
  • Tiltalte har fått diagnosen Aspergers syndrom. Forsvareren mener dette kan forklare mangelen på motforestillinger da ideen meldte seg.
  • Aspergers syndrom er en funksjonshemning beslektet med autisme. Den kjennetegnes blant annet ved mangel på innlevelse og vansker med sosial kontakt.
  • Det foreligger ingen dokumentasjon på at personer med syndromet oftere begår lovbrudd enn andre.

Drapet skjedde søndag. Når straffesaken starter i dag vil aktoratet forsøke å få svar på om notatet var et ledd i drapsplanen, og i så fall hvorfor tiltalte ville begå drap dagen før Oda ble myrdet.

En teori er at 18-åringen ikke fant noe offer lørdag. Han var blant annet med på en fest på et utested lørdag kveld da det var halloween-feiring.

Detaljert

18-åringen har forklart seg uhyre detaljert om selve drapet. Men han har vært uklar på betydningen av lappen, og om han hadde til hensikt å drepe noen andre.

- Vi har ingen navn på andre, mulige ofre. Men grunnlaget for overlegg i tiltalen omfatter både en generell del og en konkret plan rettet mot Oda Moe, sier førstestatsadvokat Bjørn Soknes.

Det innebærer at 18-åringen over tid skal ha ønsket å drepe noen uten at offeret var utpekt. Fremgangsmåten ved drapet på Oda har tatt form først noen timer før ugjerningen fant sted søndag kveld, ifølge hans egne forklaringer.

Da inviterte han henne med i bilen. Jenta forlot brorens fødselsdagsselskap i den tro at de skulle skyte med luftgevær. 18-åringen slo henne bevisstløs bakfra og kvalte henne med redskaper han hadde skjult under klærne.

Dagen etter skulle han ha dratt tilbake til Setermoen leir etter oppholdet hjemme i Skaun utenfor Trondheim.

- I den grad det er mulig, vil vi prøve å få klarlagt et motiv, sier førstestatsadvokat Bjørn Soknes.

Tvangsmessig

BESATT AV DRAP: I ukene før han drepte venninnen Oda Moe (15) var den tiltalte 18-åringen svært opptatt av døden. Denne lappen skrev han i militærleiren før han dro hjem på helgeperm. Foto: Politiet
BESATT AV DRAP: I ukene før han drepte venninnen Oda Moe (15) var den tiltalte 18-åringen svært opptatt av døden. Denne lappen skrev han i militærleiren før han dro hjem på helgeperm. Foto: Politiet

Som VG skrev i går har 18-åringen vært oppslukt av døden som fenomen. Han sier at han vurderte å ta sitt eget liv for å få innblikk i dødsprosessen. Tankene om død og drap skal ha fått en tvangsmessig karakter.

Forsvarer Torfinn Svanem knytter dette til 18-åringens Asperger-diagnose, som rettspsykiaterne stilte etter drapet.

- Familien har aldri tenkt på at min klient kunne lide av Aspergers syndrom. Men en del brikker falt på plass. Det var en viss lettelse for foreldrene at sønnen fikk denne diagnosen. Den kan gi en forklaring, sier Svanem.

18-åringens mor skal møte i retten for å fortelle om sønnens oppvekst. Foreldrene til Oda Moe makter ikke å forklare seg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks