Hovedinnhold

- De mest liberale risikerer å tape mest

Psykolog om minoritetsungdommens dobbeltliv

(VG Nett) Mange norskpakistanske gutter er også tynget av dobbeltliv. Det er et stort sosialt press på guttene som kan utløse angst, stress og indre uro, mener psykolog Nadia Ansar.
LIKE TYNGET: Psykolog Nadia Ansar sier at menn er like tynget av å leve dobbeltliv som kvinner Foto: Privat
LIKE TYNGET: Psykolog Nadia Ansar sier at menn er like tynget av å leve dobbeltliv som kvinner Foto: Privat

VG Nett har den siste tiden skrevet om norskpakistanske jenter som lever dobbeltliv. Men gutter opplever også press fra ulike hold.

VG Nett møtte de norskpakistanske kameratene «Hassan» og «Ali». De ser på seg selv som liberale unge menn, men ville ikke stå fram med navn og bilde. De frykter baksnakking og sladder fra andre menn i miljøet.

LES INTERVJUET MED KAMERATENE HER.

- Det er jo de mest liberale som risikerer å tape mest. Ungdom som foe eksempel ikke har en religiøs overbevisning kan være livredde for å bli sosialt fordømt om de uttrykker sin tvil overfor andre i minoritetsmiljøene, sier psykolog Nadia Ansar, som til daglig jobber ved Alternativ til vold.

Hun mener at mange føler seg presset til å spille med på det de oppfatter som forventninger i kulturen, og er forsiktige med hvem de deler sine private tanker med.

- Det er jo dette som er kilden til dobbeltmoralen som oppstår i visse minoritetsmiljøer. Et eksempel på det er ungdom som ikke forteller hjemme hva de drikker og spiser når de er ute. Slikt kan høres ut som bagateller, men bidrar til sammen til å utløse stress og indre uro, legger hun til.

les også:Slik lever de dobbeltlivet

Enormt press

Den unge psykologen sier at menn er like tynget av å leve dobbeltliv som kvinner, og at det sosiale presset er stort.

- Mange menn lever også et liv preget av dobbeltmoral, hvor det er lite samsvar mellom det de ser på som viktige verdier i livet og det de selv praktiserer. Det kan være vanskelig også for mannen å gi slipp på de kjønnsspesifikke idealene om å være minst like godt utdannet som kvinnen og aller helst ha mye høyere inntekt, sier Ansar.

Hun mener at det å ta vare på de relasjonene man omgås i, er en svært viktig verdi i kollektivistiske familier og man kan strekke seg langt for å unngå direkte konfrontasjon. Å stå i konflikt kan fremkalle angst fordi man risikerer å miste kontakt med andre.

- Likevel er vi nødt til å ta debatter som vi i utgangspunktet ikke føler oss komfortable med. Det er jo da vi virkelig snakker om noe som på sikt kan bidra til å skape positive endringer, sier hun.

Les også:Faren min avslørte at jeg løy

Positiv

POSITIV: Høyre-politiker Aamir Sheikh ser en positiv utvikling i sitt eget miljø Foto: scanpix
POSITIV: Høyre-politiker Aamir Sheikh ser en positiv utvikling i sitt eget miljø Foto: scanpix

Høyre-politiker Aamir Sheikh er optimist og sier at han ser en positiv utvikling i sitt miljø. Han trekker frem at stadig flere unge velger ektefelle selv.

- Stadig flere fra den yngre generasjonen gifter seg i Norge. De henter ikke ektefelle fra foreldrenes hjemland. Skilsmissestatistikken viser at stadig flere skiller seg fordi de finner ut at de ikke passer sammen. Dette er signaler til foreldre om at unge må få lov til å gifte seg med den de elsker, sier han.

Han legger til at det beste for barna er at de får lov til å leve sitt eget liv. Som en politiker er han også opptatt av at
saker som blir tatt opp i media, også blir diskutert på politisk nivå.

- Når saker som omhandler muslimske kvinner og deres frihet, så blir det et tema som opptar politikken. Man snakker om det og det blir debatt.

- Vi som politikere får et bilde av minoritetskvinner og hvordan de fungerer i deres daglige liv. Man bor i Norge, som er et fritt og demokratisk land. Her har alle individer rett til å leve de slik de vil, påpeker Sheikh.

Les også:Minoritetsjenters dobbeltliv blir debatt på Stortinget

Begynne i kjernefamilien

Nadia Ansar mener at i samfunnsdebattene blir fokuset dreid mot hva politikere og samfunnet kan gjøre. Hun mener at første steget må taes av enkeltindividet som står i presset mellom to kulturer og som kjenner best hvor skoen trykker.

- Politiske lover og retningslinjer stopper opp bak lukkede dører. Å kjempe en kamp for kvinners rettigheter ute i samfunnet er bra, men her må det være samsvar mellom hypotetisk holdning og faktisk atferd, fortsetter hun.

Hun mener at det er alltid mer krevende å lete etter svarene inne i seg selv, men at det er der kilden til endring ligger.

- Det viktigste arbeidet vi kan få til er det vi klarer med oss selv og i vår egen kjernefamilie, påpeker hun.

Les også:Slik unngår de dobbeltlivet

Artikkelen fortsetter under bildet

IKKE LETT: Psykolog Nadia Ansar påpeker at et oppgjør med familien ikke alltid er like lett. Foto: Scanpix
IKKE LETT: Psykolog Nadia Ansar påpeker at et oppgjør med familien ikke alltid er like lett. Foto: Scanpix

Oppgjør med familien

Profilerte kvinner med minoritetsbakgrunn sa til VG Nett at jenter som lever dobbeltliv bør ta et oppgjør med familien istedet for å føre et dobbeltliv. Nadia mener at det er lettere sagt enn gjort, og at debatten er mer komplisert enn som så.

- Mange kvinner tar ikke et åpent oppgjør av hensyn til og av respekt for familien. Jeg blir stadig overrasket over at Klientene mine har det langt verre enn det jeg utgangspunktet tror. For de som står på utsiden kan alt virke veldig enkelt, påpeker hun.

Hun mener at det viktig å huske på man har å gjøre med kvinner som ikke har blitt oppdratt til å kjenne etter sine behov og stå opp for dem.

- Det er viktig å være god i de relasjonene man omgås i, som datter, søster, kone og mor. Hva man egentlig vil, spiller mindre rolle. Og disse kvinnene kan risikere tap av sosialt nettverk, legger hun til.

Ikke vanlig med brudd

På en annen side påpeker Nadia at selv om mange jenter og gutter frykter brudd med familien, forekommer dette sjeldent.

- Ofte er det frykten for konsekvensene som setter sperrer for vår utvikling. Det er viktig å ikke glemme at foreldrene gjør så godt de kan de og, ut ifra sine forutsetninger. Man må ha tro på at foreldrene og familien har gode intensjoner, sier hun.

Les også:-Døden er bedre enn vanære

Foreldre trenger bare litt lengre tid for å lande på den samme konklusjonen som barna sine.

- Man må huske på at den eldre generasjonen ikke har de samme forutsetninger for å forstå det de unge opplever. De trenger å bli tatt på alvor og bli informert. Det er viktig at vi deler med dem og inkluderer dem i vår hverdag. Man må også klare og stå i misnøyen og tåle å være uvenner en stund. Utrolig nok ordner mye opp av seg selv, sier hun avslutningsvis.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks