Hovedinnhold

Sykefraværet: Vurderer overvåking av fastleger

FULL ÅPENHET: Her, bak lukkede dører i regjeringskvartalet, innledet arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i går kveld sykefraværsforhandlingene med partene i arbeidslivet. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN
FULL ÅPENHET: Her, bak lukkede dører i regjeringskvartalet, innledet arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i går kveld sykefraværsforhandlingene med partene i arbeidslivet. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN
Bare i løpet av gårsdagens forhandlingsmøte brukte staten nye 15 millioner kroner på sykelønnsutbetalinger.

Denne saken handler om:

Har du tips eller innspill?

Nå kan egne «Nav-leger» bli satt til å overprøve fastlegenes sykmeldinger.

Les også:- Umulig å få ned sykefraværet

Det kan dessuten ligge an til at Nav jevnlig sender ut rapporter til fastlegene som viser hvor ofte de sykmelder i forhold til andre leger. Slik skal de få bukt med leger som sykmelder langt hyppigere enn «normalen».

Ujevn praksis

Det er blant flere tiltak som ligger på bordet når partene i arbeidslivet nå for alvor går i gang med forhandlingene om en ny IA-avtale.

Debatt:Hvordan få ned sykefraværet?

- Vi vet at legene har en veldig ujevn sykmeldingspraksis. Derfor blir legenes rolle en viktig del av det vi nå skal forhandle om. Jeg er glad for at ingen av forhandlingspartene har lagt ned veto mot å vurdere tiltak overfor legene, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm overfor VG.

Les også:Vil la arbeidsgiver betale sykefraværet

Regjeringskilder gjør det overfor VG klart at de mener det vil være «klokt» å innføre såkalte veiledende sykmeldingslengder for ulike sykdommer. Flere kilder gjør det også klart at en slags skjerpet kontrollinstans overfor legene kan være aktuelt.

Det legemeldte fraværet er nemlig en svært kostbar affære for norske skattebetalere. Nesten 110 millioner kroner koster den norske sykelønnsordningen - hver eneste dag. Det er snaue 15 millioner kroner hver arbeidstime.

Svært viktig

- Dette viser at det er svært viktig at vi får ned sykefraværet. Ikke bare fordi det koster fellesskapet mye penger, men også fordi vi er avhengig av all den arbeidskraften vi kan få. Vi vet at det i årene som kommer vil bli færre arbeidstagere til å forsørge velferdssystemet vårt, sier Bjurstrøm til VG.

Også en endring i arbeidsgivernes sykelønnsbetaling skal være blant de mer sannsynlige utfallene av forhandlingene.

Les også:Vil kutte i sykelønnen

Her er flere ulike modeller på bordet: Enten en ordning der arbeidsgiver betaler for mer av sykelønnen samtidig som det gis lettelser i for eksempel arbeidsgiveravgiften, eller en modell der arbeidsgiver betaler det samme i sykelønn som i dag, men at den utbetales over en lengre tidsperiode og med en lavere prosentsats.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks