Hovedinnhold

Komiker drapstruet av «moralpolitiet»

- DRAPSTRUET: Komiker Zahid Ali forteller at han blir utsatt for så mye hets når han ferdes på Grønland i Oslo, at han unngår området. Bildet er fra 2008. Foto: Jan Petter Lynau
- DRAPSTRUET: Komiker Zahid Ali forteller at han blir utsatt for så mye hets når han ferdes på Grønland i Oslo, at han unngår området. Bildet er fra 2008. Foto: Jan Petter Lynau
Komikeren Zahid Ali (33) forteller at han er blitt drapstruet av det såkalte moralpolitiet i den etnisk fargerike bydelen Grønland i Oslo.

- Det er blitt mye verre de siste fem-seks årene, sier Ali til Aftenposten.

Avisen har de siste dagene hatt flere artikler om hvordan folk med muslimsk bakgrunn som bor eller oppholder seg i bydelen Grønland, blir tilsnakket og skjelt ut for «upassende» oppførsel og klesstil.

Les også:Homo-overfallsmann: - Dette er en muslimsk bydel

Spesielt yngre kvinner og homofile menn forteller at de blir utsatt for overvåkingen. Men også Ali, sist sett på TV i adventsserien «Jul i Tøyengata», forteller at fremmede menn stopper ham på gata med beskjeder som «Jeg liker ikke det du gjør! Jeg hater deg! Jeg skal drepe deg!».

Første generasjon

Ali sier til avisen at han svarer dem på norsk, noe som fører til at «moralpolitiet» blir enda sintere.

- De blir sinte og slår over på morsmålet, ofte punjabi fordi «moralpolitiet» stort sett er første generasjon menn fra Pakistan, eller andre land. Jeg vil holde en distanse. Hvis jeg svarer på deres språk, har jeg godtatt kulturen, akseptert at de har rett. Slik sett provoserer jeg indirekte, men det er jo lov å snakke norsk, så jeg føler ikke at jeg gjør noe galt, sier Ali.

- Uakseptabelt

Tidligere denne uken har inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) omtalt fenomenet som «helt uakseptabelt». Ap-politiker Hadia Tajik har uttalt til avisen at nordmenn med minoritetsbakgrunn selv må ta ansvar for problemet, mens leder Senaid Kobilica i Islamsk Råd Norge har oppfordret imamene til å ta opp problemet under fredagsbønnen i moskeene.

VG Nett-leser:Det er noe fundamentalt feil når muslimer i Norge mener at Grønland i Oslo er mer muslimsk enn Marokko.Diskuter saken her!

Ali sier at han har vurdert å anmelde truslene mot ham, og at han tar dem på alvor i den grad at han så langt det er mulig unngår å ferdes på Grønland.

Komikeren forteller blant annet at har han levd med «moralpolitiet» helt siden han var 14 år. Hvis han røkte på gata i Oslo, visste hans mor, far, onkler og tanter om det da han kom hjem. Ryktet hadde gått foran ham, via ansatte med pakistansk bakgrunn i drosjene eller Oslo Sporveier, som han omtaler som landets største etterretningstjeneste.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks