Hovedinnhold

To eksstatsråder i Nav-høring fredag

I HARDT VÆR: Tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Foto: SCANPIX
I HARDT VÆR: Tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Foto: SCANPIX
Tidligere arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) kan få et tøft gjensyn med Stortinget når han møter til høring i kontrollkomiteen fredag ettermiddag om forholdene i Nav.

Denne saken handler om:

Kritikken fra Riksrevisjonen, som er grunnlaget for høringen, er hard, og opposisjonen er ikke mildt stemt. Riksrevisjonens kritikk gjelder forhold som har vart over tid, blant annet dårlig økonomistyring. Revisjonen har nektet å godta regnskapene for både 2007 og 2008. I tillegg kommer kraftig kritikk av innsatsen for å få til et inkluderende arbeidsliv.

En samlet opposisjon krever at regjeringen tar grep for å få kontroll med situasjonen i Arbeids- og velferdsetaten, men Fremskrittspartiet er foreløpig alene om å kreve at Nav-direktør Tor Saglie må gå av.

I tillegg til Hanssen må tidligere arbeidsminister Dag Terje Andersen (Ap), som nå er stortingspresident, svare for seg. Det samme må dagens arbeidsminister, Hanne Bjurstrøm (Ap) gjøre, men hun har lite ansvar for det som har skjedd. Hennes oppgave blir å komme med forslag til tiltak for å få etaten på fote.

Saglie i stormen

Før statsrådene slipper til skal Nav-direktøren i ilden sammen med assisterende arbeids- og velferdsdirektør Yngvar Åsholt og direktør Ingrid Nikolie. Høringen kan få betydning for Saglies stilling som direktør.

Nav-ledelsen kan ikke vente å bli tatt på med silkehansker. Riksrevisor Jørgen Kosmo la ikke skjul på at han mener situasjonen er alvorlig da han presenterte rapporten i oktober i fjor.

Rapporten viser at Nav gjennom flere år har nedprioritert arbeidet med å sikre en tilfredsstillende internkontroll. Det er oppdaget en rekke tilfeller av feil i utbetalingen av sykepenger, overgangsstønad og barnebidrag i 2008 som en følge av dette.

Kosmo mener at mange av problemene kunne vært unngått dersom den store Nav-reformen hadde vært bedre planlagt før den ble gjennomført. Da han la fram rapporten, pekte han blant annet på at den synliggjør manglende styringssystemer og dårlige IKT-løsninger.

Krevde avgang

Lengst i kritikken av Saglie har Frps leder Siv Jensen gått. I en tale til partiets landsstyre 24. oktober i fjor krevde hun Nav-direktørens avgang.

- Han har sittet i stillingen en stund, og vært med på hele sammensmeltningsprosessen, men uten å ta tak i de reelle utfordringene. Det holder ikke lenger, sa Siv Jensen til NTB.

Høyres leder Erna Solberg krevde for knapt fire måneder siden at statsminister Jens Stoltenberg måtte gi garantier om at ledelsen i Nav er egnet til å fullføre velferdsreformen.

I tillegg til Saglie, tidligere statsråder og nåværende statsråd, skal kontrollkomiteen høre representanter for Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, arbeidstakerorganisasjonene i Nav og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks