Hovedinnhold

Nobelinstituttet fastholder Obamas timeplan

STERKE MENINGER: Barack Obama aber Pakistan fjøre mer for å ta terrorister. Foto: Reuters
STERKE MENINGER: Barack Obama aber Pakistan fjøre mer for å ta terrorister. Foto: Reuters
President Barack Obama kommer ifølge Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad til Oslo som planlagt onsdag kveld, til tross for at han utsetter sitt besøk på klimatoppmøtet i København.

Denne saken handler om:

Ifølge nyhetsbyrået AP vil Obama forlate USA med kurs for Oslo sent onsdag, noe som vil bety at presidenten ikke vil være framme før torsdag formiddag. Det hvite hus bekreftet fredag kveld norsk tid at Obama ikke vil delta på klimatoppmøtet 9. desember, før Nobel-tildelingen, som først planlagt. Presidenten vil i stedet delta mot slutten av klimatoppmøtet, slik flere andre toppledere også har valgt.

Les også:- Obama avlyser pressekonferansen i Norge

Lundestad kjenner ikke til noen endringer i prisvinnerens planer som følge av dette.

- Det ville forbause seg meg meget om reiseplanene er lagt om uten at Nobelinstituttet er informert om det, sier Lundestad til NTB. Han opplyser at Det hvite hus har hatt en delegasjon i Oslo i over en uke. Delegasjonen samarbeider med instituttet om besøket basert på en timeplan som innebærer at Obama kommer til Oslo onsdag kveld. sier Lundestad.

Samleside:Alt om Obamas kommende besøk i Norge

Usannsynlig

Han holder det for helt usannsynlig at denne delegasjonen skal kjenne til en omlegging av planene uten at Nobelinstituttet er underrettet.

- Jeg har også det nøyaktige klokkeslettet for når han lander, men akkurat det er vi enige om å holde hemmelig, sier Lundestad.

Les også:Formiddagsmøte mellom Stoltenberg og Obama

Selv om pressetalsmann Robert Gibbs i Det Hvite Hus fredag sa til nyhetsbyråene at Obamas reiseplaner er lagt om, fastholder Lundestad at årets fredsprisvinner kommer onsdag kveld, tilbringer to netter i Oslo og reiser tilbake til USA på fredag.

Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor sier til NTB at de politiske samtalene mellom Jens Stoltenberg og den amerikanske presidenten skal finne sted tidlig formiddag på torsdag.

- Det har ikke skjedd noe som endrer på det, men vi vet ikke noe om Obama vil møte pressen eller om han skal delta på klimamøtet i København, sier Giæver Eriksen.

Han understreker at det er Nobelinstituttet som har ansvaret for programmet under besøket og at SMKs rolle bare er å ta imot presidenten og ordne med gjennomføringen av de politiske samtalene torsdag formiddag.

København-møtet

Det er Obamas deltakelse i klimamøtet i København som har skapt usikkerheten rundt besøket i Norge.

I en pressemelding fra Det hvite hus fredag heter det at presidentens deltakelse på klimakonferansen vil være mer «produktiv» dersom han kommer til møtet den 17. eller 18. desember fremfor den 9. desember.

De internasjonale nyhetsbyråene AFP og Associated Press har tolket dette slik at han vil dra direkte til Oslo «sent onsdag kveld».

Uansett om man tenker seg amerikansk eller norsk tid vil en slik avreise innebære at Obama bare blir i Oslo natt til fredag, mens han tilbringer foregående natt om bord i Air Force One.

Geir Lundestad avviser bestemt en slik tolkning.

Grand Hotel fortsatt booket

Direktør Svein-Petter Haslerud på Grand Hotel sier til NTB at han ikke har fått beskjed om noen endring i bestillingen for Obama og hans folk.

- Hotellet er booket for to netter, og det er det ikke gjort noen endringer på, sier Haslerud.

Han understreker samtidig at det kun er spørsmålet om booking han kan uttale seg om og at eventuelle endringer i Obamas planer ikke endrer på det forhold at hotellet er fullbooket

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks