Hovedinnhold

Ryddeglad mamma kastet AG-3 på søppeldynga

Heimevernssoldat hadde våpenet på gutterommet

KASTET PÅ DYNGA: Både politiet og personalet på avfallsstasjonen gjorde store øyne da det oppdaget våpenet. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
KASTET PÅ DYNGA: Både politiet og personalet på avfallsstasjonen gjorde store øyne da det oppdaget våpenet. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
(VG Nett) Da moren ryddet på gutterommet, hadde hun tydeligvis glemt at sønnen var i Heimevernet.

Torsdag gjorde ansatte på Grinda avfallsstasjon store øyne. Noen hadde kastet en fullt fungerende AG-3 på gjenvinningsstasjonen.

- Det var til og med korrekt plassert i beholderen for jern- og metallavfall. Vi er vant til å finne mye rart, men dette hører med til de tingene vi kommer til å huske, sier driftssjef Christian Hansen.

De ansatte varslet øyeblikkelig politiet, som rykket ut til avfallsstasjonen og sikret seg våpenet.

Mamma ringte politiet

Politiet satte øyeblikkelig i gang etterforskning da de oppdaget at våpenet var fullt brukbart. Det kraftige automatgeværet er livsfarlig dersom det havner i feil hender.

Det ble raskt oppdaget at tennstempelet var fjernet, og at våpenet derfor sannsynligvis kom fra Heimevernet. Siden 2002 har alle HV-våpen fått fjernet tennstempelet når de lagres hjemme hos soldatene.

- En kvinne kontaktet oss da hun hadde lest om funnet i media. Hun forklarte at hun hadde ryddet på gutterommet til sønnen, og at hun trodde det var et lekevåpen, sier politiførstebetjent Knut Vidar Vittersø ved Larvik politistasjon.

Den 62 år gamle kvinnen ble sjokkert da hun forsto at hun hadde kastet et ekte våpen. Da VG Nett kontaktet henne fredag, ønsket hun ikke noe mer oppmerksomhet rundt saken.

- Jeg er ikke så godt kjent med sånne våpen. Utover det tror jeg ikke at jeg vil si noe mer, sier den ryddeglade mammaen.

Intern granskning i Heimevernet

Politiet fortsetter å etterforske saken, for å kunne fastslå om våpenet var oppbevart på forskriftsmessig måte. Samtidig har Heimevernet satt i gang en intern granskning.

- Da vi fikk vite om dette, undersøkte vi øyeblikkelig saken selv, for å se om det dreide seg om et tyveri. Vi ble lettet da vi fikk vite sammenhengen. Nå vil vi granske saken for å se om rutinene ble fulgt, sier oberstløytnant Ove Jørn Luktvasslimo til VG Nett.

Han innrømmer at de trakk litt på smilebåndet ved distriktshovedkvarteret da de fikk høre at våpenfunnet skyldtes en foretaksom mor.

- Vi spøkte litt med at vi kanskje skulle komme med et direktiv om at HV-soldater måtte flytte ut av gutterommet. Først og fremst er vi veldig lettet over at dette fikk en lykkelig utgang, og at vi har fått våpenet tilbake, sier oberstløytnant.

Den ulykkelige soldaten, som sannsynligvis vil få høre om episoden på alle repøvelser i overskuelig fremtid, vil få tilbake våpenet dersom granskningen viser at det ikke ble gjort noen feil ved oppbevaringen.

- Han vil få tilbake våpenet ved personlig oppmøte, sier Luktvasslimo.

Eventuelt kan han kanskje sende moren?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks