Hovedinnhold

Vil ha full offentliggjøring av hemmelig rapport

GRANSKES: Helsetilsynet ser nærmere på saken der en gravid kvinne som ble sendt hjem fra Sykehuset Asker og Bærum senere døde. Foto: Krister Sørbø/VG
GRANSKES: Helsetilsynet ser nærmere på saken der en gravid kvinne som ble sendt hjem fra Sykehuset Asker og Bærum senere døde. Foto: Krister Sørbø/VG
(VG Nett) Ledelsen i Vestre Viken HF vil nå ha fullt offentlig innsyn i den hemmeligstemplede internrapporten rundt sykehusskandalen ved Sykehuset Asker og Bærum (SAB).

Denne saken handler om:

Dette er saken

  • VG har avslørt at tusenvis av pasienter kan ha blitt utsatt for grove regelbrudd ved Sykehuset Asker og Bærum.

  • I sykehusets datasystem har juridisk bindende frister for når pasienter skal kalles inn til kontroller og behandling blitt endret. Slik kan sykehuset ha spart penger fordi pasienter med rett til nødvendig helsehjelp har rett til behandling ved andre sykehus når fristen brytes.

  • 3700 pasientjournaler må gjennomgås ved kirurgisk poliklinikk.

  • Helsetilsynet anmeldte Vestre Viken helseforetak, fordi de mistenker at manipulasjonen av datoer er gjort bevisst. Politiet har åpnet etterforskning.

  • Helseministeren har etter avsløringen beordret full gjennomgang av rutinene ved alle landets helseforetak.

Det ble fredag klart at den hemmelige internrapporten ble gitt til en person som er leder for en avdeling under etterforskning for skandalen.

I dagens VG kommer det også frem at politiet beslaglegger hele rapporten for at alle skal avhøres med blanke ark.

På grunn av usikkerhet rundt hvem som kan ha sett internrapporten ønsket styret full offentliggjøring, noe helseforetakets ledelse nå føyer seg etter.

- Vi følger opp styrets vedtak ved at vi er i dialog med politiet om hvilke muligheter vi har i forhold til det. Nå har de tatt beslag i dokumentet, sier kommunikasjonsdirektør i Vestre Viken HF Jo Heldaas til VG Nett.

Det er fremdeles ukjent hva helseforetakets egen granskning av mulig datotriksing inneholder.

Les også:Sjef for skandaleavdeling må gå av

Han sier at det nå er opp til politiet om den etter hvert mye omtalte interne granskningsrapporten blir offentlig.

- Det er foretakets klare anbefaling og klare ønske nå, at i den situasjonen som har oppstått så ønsker vi størst mulig offentlighet, men det er opp til politiet, sier Heldaas.

Vet du noe om saken?Kontakt VGs journalister her

- Ønsker forklaringer som er upåvirket av rapporten

Sykehuset bekreftet fredag at avdelingssjef ved kirurgisk avdeling som granskes, Eilert Ottesen, hadde blitt gitt tilgang til rapporten.

I dagens VG mener derimot ledelsen at Ottesen ikke leste rapporten før den ble trukket tilbake.

Politiet sier det ikke er noen dramatikk i at rapporten er beslaglagt.

- Bakgrunnen til at det er i vår varetekt er at vi ønsker å få forklaringer med blanke ark og at de ikke er påvirket av dokumentet, sier politiadvokat Knut Skavang til VG Nett.

Han sier at de er i kontinuerlig kontakt med sykehusets advokat og ledelse, men at de enn så lenge holder på rapporten.

- Vi er heller ikke interessert i å holde på den for moro skyld, det er fordi vi ønsker å få mest mulig troverdige forklaringer uten at det blir påvirkning fra en rapport fra forhånd, sier Skavang.

Styret ukjent med innholdet i rapporten

Styreleder Bente Mejdell skal ta opp saken på kveldens styremøte og mener offentliggjøringen av den interne rapporten kan være viktig for tillitten til helseforetaket.

- Det har vært for mye tvil om hva som knytter seg til rapporten, og av hensyn til tilliten til foretaket mener vi det er riktig at innholdet blir kjent, sier hun til VG Nett.

Hun understreker at styret selv ikke har hverken sett rapporten eller blitt gjort kjent med innholdet i den.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks