Hovedinnhold

20 stortingsfolk til Taiwan på gratistur

Myndighetene spanderte flyreiser, hotell og mat

FAGLIG: Anette Trettebergstuen og Vidar Bjørnstad i et av mange møter med taiwanske myndigheter. Foto: PRIVAT
FAGLIG: Anette Trettebergstuen og Vidar Bjørnstad i et av mange møter med taiwanske myndigheter. Foto: PRIVAT
20 stortingsrepresentanter har latt seg påspandere reiser til Taiwan der fly, hotell og mat har blitt betalt av taiwanske myndigheter.

Disse har reist

Her er oversikten over Taiwan-reisene til representanter som har sittet på Stortinget i denne eller forrige stortingsperiode:

 • Karita Bekkemellem (Ap) 2002
 • Vidar Bjørnstad (Ap) 1997 og 2009
 • Per Roald Bredvold (Frp) 2004
 • Martin Engeset (H) 1994
 • Gunn Karin Gjul (Ap) 1997
 • Linda Cathrine Hofstad (H) 2004
 • Ivar Kristiansen (H) 2008
 • May-Helen Molvær Grimstad (KrF) 2002
 • Carl I. Hagen (Frp) 2004
 • Sigvald Oppebøen Hansen (Ap) 1998
 • Trond Helleland (H) 2002
 • Morten Høglund (Frp) 2003 og 2008
 • Inge Lønning (H) 2003
 • Per Sandberg (Frp) 2002
 • Erna Solberg (H) 1996
 • Anette Trettebergstuen (Ap) 2009
 • Bjørg Tørresdal (KrF) 2003
 • Øyvind Vaksdal (Frp) 2000
 • Finn Martin Vallersnes (H) 2004
 • Per Ove Width (Frp) 2003

  I tillegg har disse fått betalte reiser etter invitasjon fra sine søsterpartier:
 • Peter Skovholt Gitmark (H) 2006 og 2008
 • Trine Skei Grande (V) 2004

  Noen tidligere stortingsperioder som også har vært på tur:
 • Svein Ludvigsen (H)
 • Odd Roger Enoksen (Sp)
 • Ansgar Gabrielsen (H)
 • Eli Sollied Øveraas (Sp)
 • Åse Gunhild Woie Duesund (KrF)
 • Gunhild Øyangen (Ap)
 • Leif Frode Onarheim (H)
 • Michael Momyr (H)
 • Ola D. Gløtvold (Sp)
 • Bjørn Hernæs (Ap)
 • Christoffer Stensaker (Frp)

Den kinesiske ambassaden har etter det VG erfarer gjentatte ganger tatt kontakt med Stortinget for å protestere på reisene til landet Norge ikke har diplomatiske forbindelser med.

Stortingets administrasjon skal ha svart at reisene ikke er offisielle, og at Stortinget ikke kan styre hva representanter gjør på eget initiativ.

Høyre-leder Erna Solberg, Frp-nestleder Per Sandberg eksstatsråd Karita Bekkemellem (Ap), Anette Trettebergstuen (Ap) og Morten Høglund (Frp) er noen av politikerne som har reist.

Forundret Nybakk

- Jeg er veldig forundret over at stortingsrepresentanter lar seg påspandere av Taiwan. Hvis man lar utenlandske regjeringer sponse reise og opphold, griper man på mange måter inn i norsk utenrikspolitikk. Taiwans helt spesielle status gjør dette enda vanskeligere, sier Marit Nybakk (Ap) til VG.

Hun er visepresident i Stortingets presidentskap og mangeårig utenrikspolitiker. Nå tar hun saken opp i presidentskapet for å få slutt på reisene.

- Hvis Mugabe, uten sammenligning for øvrig, hadde begynt å betale norske stortingsrepresentanter for å komme til Zimbabwe, så hadde det vært veldig rart om noen dro. Det helt spesielle med denne saken, er at Taiwan gjennom en årrekke har drevet ekstrem lobbyvirksomhet overfor norske stortingsrepresentanter der de betaler for å få dem med til Taiwan, sier Nybakk.

Flere av hennes partifeller har deltatt på reisene. Sentralstyremedlem og tidligere medlem i utenrikskomiteen Anette Trettebergstuen (Ap), var på fire dagers reise til Taiwan ved påsketider i år sammen med Vidar Bjørnstad (Ap).

- Dette er selvfølgelig en påvirkningstur, de vil påvirke oss til å være vennligsinnet til Taiwan. Men det er jo ikke sikkert at vi lar oss påvirke, sier Trettebergstuen til VG.

- Hvorfor kunne ikke Stortinget betalt turen?

- Stortinget ville aldri sendt representanter til Taiwan, for vi har ikke diplomatiske forbindelser med landet. Dette er det eneste Taiwan kan gjøre for å ha kontakt med utlandet. For meg var det en nyttig reise for å lære mer om forholdet mellom Kina og Taiwan, sier Trettebergstuen.

Artikkelen fortsetter under bildet

TOK IMOT: Erna Solberg (H), Per Sandberg (Frp), Karita Bekkemellem (Ap), Inge Lønning (H). Foto: SCANPIX
TOK IMOT: Erna Solberg (H), Per Sandberg (Frp), Karita Bekkemellem (Ap), Inge Lønning (H). Foto: SCANPIX

Hun har ikke oppført vårens reise i registeret over stortingsrepresentanters økonomiske bindinger, som hun har forpliktet seg til.

- En glipp

- Det er en glipp. Jeg har oppført andre reiser jeg har vært på, og jeg skal føre opp denne nå, sier Trettebergstuen.

Trond Helleland (H) var på reise i 2002, og har siden 1997 vært leder for en uformell vennegruppe for Taiwan på Stortinget.

- Jeg tror ikke reiser til Taiwan ville blitt prioritert hvis Stortinget skulle betale. Stortinget er ganske rigide når det gjelder utenlandsreiser, og har ikke store budsjetter for det, sier Helleland.

- Betyr det at Taiwan kan kjøpe seg politisk innflytelse på norsk utenrikspolitikk ved å betale dere for å dra?

- Ja, det ser ikke ut til at de har fått så mye innflytelse, da. Men de kjøper seg forståelse og kunnskap hos norske politikere, og de er åpne om at det er derfor de betaler for reiser, sier Helleland.

Frps utenrikspolitiker Morten Høglund var på studietur til Taiwan både i 2003 og i 2008.

- Så vidt jeg har forstått kan ikke Stortinget betale fordi Norge formelt ikke anerkjenner Taiwan, sier Høglund.

Sigvald Oppebøen Hansen (Ap) var på betalt reise i Taiwan under valget i 1998.

- Uproblematisk

- Jeg syns det er helt uproblematisk, fordi jeg var innforstått med at dette var en PR-reise, sier Oppebøen Hansen.

- Var dette en smøretur?

- Smøretur og smøretur, det er litt avhengig av hva du legger i begrepet smøretur. Jeg hadde flere samtaler med politikere på høyt nivå og det var tett program, sier Oppebøen Hansen.

Høyre-leder Erna Solberg var på seks dagers betalt reise til Taiwan i 1996.

- Det er ikke uvanlig at land betaler slike reiser. Jeg har vært på besøk både i Taiwan og i USA. Taiwan er i en helt spesiell diplomatisk situasjon, fordi Kina blokkerer kontakten de kan ha med andre land, sier Solberg.

Det har ikke lyktes VG å få en kommentar fra den kinesiske ambassaden.

Derfor betaler de

Taipei Economic and Cultural Office, som inviterer til turene med stortingsrepresentantene, skriver i en e-post til VG:

«Målet med reisene er å promotere dypere forståelse for Taiwans liberale utvikling, teknologi, demokrati, økonomi og handel, natur, menneskerettigheter og offentlig velferd for å bedre bilateral kontakt mellom Taiwan og andre land».

Betalte tur for VG-reportere

Taiwanske myndigheter har også betalt et seks dagers opphold for to av VGs reisejournalister i mai og juni i år. VG betalte for flybilletter og noen hotellovernattinger, men ikke en reportasjerundtur på øya.

- Det er i strid med VGs retningslinjer ikke å betale alle reportasjeutgifter selv, bekrefter avdelingsleder Lucas H. Weldeghebriel på VG Reise.

- Vi var på reisereportasje til Taiwan der vi deltok på en internasjonal pressetur. Det foreligger rundt seks hotellovernattinger vi har bedt om regningen for, men der vi fortsatt ikke har mottatt noen regning. Vi gjorde det klart både før og under reisen at vi ville betale alt selv. Vi har nå på nytt bedt om å få tilsendt regningen, sier Weldeghebriel.

Sendte ikke regning

Han ble oppmerksom på saken etter at VG kontaktet det norske representasjonskontoret til Taiwans hovedstad Taipei for å spørre hvorfor de spanderer reiser på stortingsrepresentanter fra Norge.

«Vi er glade for å informere om at vi også har invitert to VG-journalister», skriver Gloria Chen ved representasjonskontoret i en e-post til VG.

Reisen varte fra 25. mai til 3. juni i år. VG betalte regningen for flyreisen på 33 500 kroner og hotell for tre netter som kom i tillegg til presserundturen.

Gloria Chen sier grunnen til at de ikke har sendt noen regning for presserundturen, er at VG godtok å bli påspandert turen hun anslår koster 36 000 kroner for to personer:

«Fra begynnelsen var intensjonen at VG ville betale for hele reisen, og vi gjorde et kostnadsoverslag; men senere aksepterte de vårt tilbud om å delta på den myndighetsfinansierte delen av programmet», skriver Chen i en e-post.

Hun sier også at VGs journalister ble sinte og protesterte da de fikk regning på de tre ekstra hotellnettene i Taipei.

Reagerte

Weldeghebriel avviser blankt at VG aksepterte å bli påspandert. Han understreker at VG-journalistene reagerte på hotellregningen fordi avtalen var at de skulle få en totalregning med alle utgiftene samlet.

Nå skal rutinene strammes inn:

- I de ekstremt få tilfellene hvor vi deltar på turer hvor andre har bestilt billetter eller opphold for oss, må vi ha strengere rutiner for å kreve inn ubetalte regninger. Men denne regningen vil bli betalt før eller senere, sier han.

- Frykter du at VGs troverdighet skades av denne saken?

- Overhodet ikke, sier Weldeghebriel.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks