Hovedinnhold

PST: - Terrorister kan gjemme seg i Norge

SAMARBEID: PST-sjef Janne Kristiansen understreker at et nært internasjonalt samarbeid er helt avgjørende for å lykkes i kampen mot terrorisme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SAMARBEID: PST-sjef Janne Kristiansen understreker at et nært internasjonalt samarbeid er helt avgjørende for å lykkes i kampen mot terrorisme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
(VG Nett) Politiets sikkerhetstjeneste frykter at personer med bakgrunn fra terrorgrupper kan gjemme seg i Norge.

Denne saken handler om:

Det kommer fram i en fersk rapport Politiets sikkerhetstjeneste presenterte i dag. I rapporten oppsummerer PST fjoråret, og legger samtidig fram sin vurdering av trusselbildet mot Norge.

RAPPORT:Les hele rapporten fra PST her

I rapporten uttrykker PST stor bekymring for de mange personene med ukjent identitet som oppholder seg i Norge. Ifølge politiet kommer mange av disse menneskene fra land der terrorisme er et «betydelig problem».

- I den store mengden ukjente personer som kommer til Norge som legitime flyktninger kan det gjemme seg personer med en aktiv fortid i ekstreme islamistiske væpnede opprørbevegelser eller rene terrorgrupper, heter det i rapporten.

- Terrortrussel

PST konkluderer med at dette utgjør en «betydelig bekymring» i forhold til å forebygge terrorangrep.

- Fra terrorsaker i Europa for øvrig vet vi at personer med en slik erfaring kan tiltrekke seg andre og utgjøre tyngdepunktet i en krets som dyrker ekstreme islamistiske holdninger. Dette kan utvikle seg til en faktisk terrortrussel, skriver PST i rapporten.

LES OGSÅ:PST: - Terroranslag kan ramme uten varsel

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST understreker overfor VG Nett at det store antall ID-løse asylsøkere er en «stor utfordring» for sikkerhetstjenesten. Han bekrefter samtidig at det finnes ekstreme islamister i Norge.

- Med ekstreme mener vi i denne sammenheng personer som er villige til å bruke vold, sier Berntsen.

LES OGSÅ:- Norge er i krig med muslimer

Stoppet aksjoner

Siden 2001 har PSTs høyeste prioritet vært å forebygge politisk motivert vold inspirert av ekstrem islamisme. I rapporten konkluderer Politiets sikkerhetstjeneste med at det ikke er noe som tyder på at dette vil endre seg.

TRUSLER:Les hele trusselvurderingen på PSTs hjemmesider

Ifølge PST har sikkerhetstjenester og politi i Europa og USA de siste åtte årene stoppet nærmere 100 terrorceller fra å utføre sine planlagte aksjoner.

- I Norge i dag finnes det små grupper og enkeltpersoner som sympatiserer med, og aktivt støtter, ekstrem islamisme. Eksempler på dette er propagandavirksomhet og pengeoverføringer til personer i utlandet som er tilknyttet ekstreme islamistiske organisasjoner, heter det i rapporten.

Spioner i Norge

I rapporten går PST for første gang ut med sine vurderinger om omfanget av etterretning mot Norge. Ifølge sikkerhetstjenesten driver rundt 19 land etterretning i Norge. Mange av disse agentene er her helt lovlig, andre er spioner som har kommet hit på falskt grunnlag.

Agentene gir seg for eksempel ut for å være diplomater, journalister eller forretningsfolk.

- Deres anliggende er som oftest å forlede, samle informasjon, påvirke, rekruttere, undergrave og i verste fall sabotere til fordel for fremmed stat, heter det i rapporten.

- Etterretningstrusselen har gjennomgående blitt vurdert som høy i 2009. Også norske interesser og aktører i utlandet har i løpet av året vært utsatt for etterretningsvirksomhet, skriver PST.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks