Hovedinnhold

Norskpakistanske gutter om likestilling:

- Jentene tar for gitt at de har begrensede muligheter

OPPGJØR: De to kameratene «Hassan» og «Ali» mener at jenter selv må ta et oppgjør med deres situasjon. Foto: Samaria Iqbal
OPPGJØR: De to kameratene «Hassan» og «Ali» mener at jenter selv må ta et oppgjør med deres situasjon. Foto: Samaria Iqbal
(VG Nett) Likestilling mellom jenter og gutter skjer først når jentene selv gjør opprør. Det hevder norskpakistanske gutter VG Nett har snakket med.

I flere artikler har VG Nett satt fokus på dobbeltlivet som mange norskpakistanske jenter lever i Norge. Det har strømmet på med reaksjoner. Mange med innvandrerbakgrunn kjenner seg igjen og forteller egne historier om dobbeltliv, mens andre avviser at det er noe problem.

VG Nett har derfor ønsket å snakke med unge norskpakistanske menn om temaet. Kameratene «Ali» og «Hassan» fra Oslo har gått med på å møte oss, men de vil ikke stå frem med navn og bilde. Paradoksalt nok frykter også de sladder og baksnakking fra andre menn i det norskpakistanske miljøet - fordi de har liberale holdninger.

- Hvis vi gutter ikke tør å stå fram, hvordan vil det være for jentene? spør de.

Kameratene har fulgt med på artikkelserien i VG Nett, og har mye på hjertet. De er overbevist om at jentene selv må ta et oppgjør med sin situasjon.

Les også:Slik lever de dobbeltlivet

- Likestilling skjer ikke fordi jenter tar det for gitt at de har begrensede muligheter. Så lenge jentene selv har den mentaliteten, så blir det opp til kommende generasjoner å endre på dette, mener «Hassan».

Han tror jentene føler de må ivareta familieverdier, og har en mentalitet om at gutter er friere. I tillegg føler jentene at de må ta vare på familiens ære, mener han.

Kameratene ser at jentene har et dilemma der de står overfor valget mellom seg selv og familien.

- Det er selvfølgelig lett for oss å si at jentene skal ta et oppgjør, men det er vanskelig i praksis. Jenter som kommer fra tradisjonelle hjem, kan risikere å bli kastet ut og miste kontakt med familien. I tillegg kan de bli stemplet av andre i miljøet, påpeker «Hassan».

Klasseskille

Begge guttene er høyt utdannede og har gode jobber. De ønsker å understreke betydningen av utdanning, som en mulig løsning på problemet.

- Det går et klart skille i vårt norskpakistanske miljø. Skillet går mellom de som er utdannet, og de som ikke er det. Vi som er utdannet, har et mer liberalt kvinnesyn, og en større forståelse for at jenter selv vil velge sin egen livstil, påstår «Hassan».

- Det er jo de mest liberale som risikerer å tape mest. Ungdom som foe eksempel ikke har en religiøs overbevisning kan være livredde for å bli sosialt fordømt om de uttrykker sin tvil overfor andre i minoritetsmiljøene, sier psykolog Nadia Ansar, som til daglig jobber ved Alternativ til vold.

LES MER:- De liberale risikerer å tape mest

Begge guttene er veldig positive til at begge kjønn skal nyte de samme rettighetene, uansett tilhørlighet. Men «Hassan» er litt usikker på om dette er oppnåelig.

- Det hjelper liksom ikke så mye uansett hvor mye vi viser kvinnene støtte. De er de eneste som kan gjøre noe med problemet. Så lenge det er kvinner som for eksempel Sahaban Rehman som fronter likestillingsbegrepet, så er jeg litt redd for at det kan ha litt negativ påvirkning hos de enkelte innvandrerfamilier, mener han.

Han mener at personer som Shabana Rehman skaper en frykt hos innvandrerforeldre, noe som igjen fører til at de blir strengere mot døtrene.

Les også:Slik unngår de dobbeltlivet

Sladder preger miljøet

Begge kompisene mener det norsk-pakistanske miljøet er så lite at det fort oppstår sladder. Alle kjenner hverandre på en eller annen måte.

- Oslo er som en liten landsby i Pakistan. Ting sprer seg fort. Hvis noe negativt skjer hos en familie, tar det ikke lang tid før alle vet det. Jeg drikker alkohol for eksempel, men ikke åpenlyst. Det fører til så mye snakk, sier «Hassan».

Han og noen venner skal på guttetur til utlandet snart, og har store forventinger til turen. De gleder seg - spesielt til festingen.

Selv har ikke «Hassan» noe imot at kona hans drar ut på byen i Oslo, men da vil han gjerne være med. Han presiserer at han sier dette fordi han gjerne vil beskytte sin kone, og er ikke ute etter å kontrollere hva hun gjør. Men han legger til at problemstillingen ikke er aktuell, fordi venninnene til kona ikke får lov til å gå ut på byen og feste.

Les også:Faren min avslørte at jeg løy

Forskjellsbehandling

«Ali» og «Hassan» er enige om at gutter får friere tøyler i deres kultur. Men samtidig er de opptatt av å påpeke at gutter også møter press og forventinger fra flere kanter.

De mener en sladrekulturen spiller en sentral rolle i dette som er ødeleggende for begge kjønn.

De hevder de selv ikke bryr seg om andre sier, men sier at den eldre generasjonen er veldig bekymret for baksnakking.

- De er redd for at folk snakker negativt, en fjær blir til ti høns. Jeg bryr meg ikke hva naboen min sier om meg, sier «Ali».

Etter VG Netts artikkelserie om minoritetsjenter som lever dobbeltliv for få friheten de ønsker, har det strømmet på med reaksjoner. Mange ønsker å delta i debatten rundt egen kultur.

«Gutter har monopol på mye i vår kultur, og det er jeg lei av! Skillet mellom begge kjønn er stort. Kulturen skiller mer på gutter og jenter enn det koranen gjør. I de typisk konservative hjemmene er det vanlig at gutter får friere oppdragelse enn jenter. Dette er jeg imot, og jeg synes at gutter og jenter bør oppdras likt uten forskjellsbehandling. Jeg oppfordrer andre norskpakistanske kvinner til å ta opp saker de synes er urettferdig slik at de ikke trenger å lyve. Hvordan skulle vi få revolusjonert kulturen vår hvis vi fortsetter å lyve?» skriver norskpakistanske Isra Zariat til VG Nett, som ikke trenger å leve et dobbeltliv.

VGD:Diskuter flerkultur og innvandring her

Artikkelen fortsetter under bildet

KULTURFORSKJELLER: Norskpakistanske jenter sies de er bundet av kulturforskjeller, og lyver hjemme for å få dra på kafé og venninneturer til utlandet. Foto: Illustrasjonsfoto: AFP, Scanpix
KULTURFORSKJELLER: Norskpakistanske jenter sies de er bundet av kulturforskjeller, og lyver hjemme for å få dra på kafé og venninneturer til utlandet. Foto: Illustrasjonsfoto: AFP, Scanpix

- Det går alltid et fly

I artikkelserien har VG Nett blant andre møtte tre eldre norskpakistanske mødre og snakket med dem om dobbeltlivet mange norskpakistanske kvinner mener de må leve.

Mødrene har ikke forståelse for at jentene vil ta sjansen på å ødelegge sitt og familiens rykte. Samtidig er de opptatt av å påpeke at de gjerne vil beholde sin kultur.

- Vi som kom hit, vil gjerne holde på vår kultur, religion og miljø. Vi er ikke klare til å forlate hvem vi er. Våre barn tenker dessverre annerledes. De er bare opptatt av frihet og bestemme selv, men vår religion og kultur tillater ikke det, sa Abida om forskjellene mellom eldre og yngre innvandrerkvinner.

Les mer:- Døden er bedre enn vanære

«Hassan» er oppgitt og mener at foreldregenerasjonen må komme et steg videre.

- Vi er i 2010, og foreldregenerasjonen har bodd her i kanskje 40 år. De må ta et steg videre, ellers går det alltid et fly tilbake. Så enkelt er det, sier han.

65-åringen Parween sa til VG Nett at hun ikke var forberedt på konflikter med den yngre generasjonen.

- Da vi kom hit, tenkte vi ikke på at barna våre skulle gå imot våre ønsker. Vi ville at de skulle ta utdannelse og gifte seg. Vi var ikke forberedt på at de skulle begynne å leve på måter som er uakseptable for oss, sier hun.

Kameratene er skjønt enige om at utfordringene i denne debatten ligger i mentaliteten til den eldre generasjonen, og er ikke overrasket over tankegangen til de eldre kvinnene.

- Foreldrene våre har tatt med seg den mentaliteten de hadde da de var 18. Når vi får barn er det annerledes - vi tror på retten til å bestemme selv, sier «Hassan».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks