Hovedinnhold

Frykter dansk poengsystem for innvandrere kan komme til Norge

- GOD IDÉ: Frps Per-Willy Amundsen tror at et system tilsvarende det i Danmark vil bli en realitet i Norge. Foto: Kristian Helgesen
- GOD IDÉ: Frps Per-Willy Amundsen tror at et system tilsvarende det i Danmark vil bli en realitet i Norge. Foto: Kristian Helgesen
(VG Nett) Innvandrere må kjempe for poeng i Danmark. - Inhumant, mener Antirasistisk senter. - Flott for motivasjonen, sier Frp.

Denne saken handler om:

Danskene bestemte mandag å poengrangere innvandrere etter innsats. Man skal få poeng etter hvor godt man klarer seg på arbeidsmarkedet, hvor godt man lærer seg språket, og i hvilken grad man engasjerer seg i det sivile samfunn. Norge ser ofte til nabolandene i utforming av integreringspolitikk, og det danske forslaget skaper debatt også i Norge.

- De nye danske reglene vil føre til at de som trenger hjelp og beskyttelse, faller utenfor. Det er utrolig inhumant, og jeg er redd det kan bre seg til Norge, sier Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasistisk Senter.

Les mer:Avtalen mellom den danske regjeringen og Dansk Folkeparti

Poeng og innstramming

Ifølge de nye danske reglene må man oppnå en viss poengsum for å få permanent oppholdstillatelse. Reglene strammer også inn på familiegjenforening fra ett års opphold uten bistand, til tre år. I tillegg kan søkeren få gjeninndratt oppholdstillatelsen i ti år om personen drar tilbake til hjemlandet uten å ha klarert dette med danske myndigheter.

VG NETT-LESER:«Dette virker slett ikke dumt. Norge burde innføre det samme for å forbedre integreringen». Delta i debatten her

Partapuoli, som tidligere har bodd i Danmark, tror ordningen vil få uheldige konsekvenser.

- Disse nye innstrammingene kommer i tillegg til at de strammer inn på støtteordningene. Dermed vokser fattigdomsproblemet blant danske innvandrere, sier Partapuoli.

Tror på samme system til Norge

Athar Ali fra Norsk Innvandrerforum frykter også utviklingen.

- Dette er ren diskriminering. Det å tro at integrering bare handler om motivasjon, er feil. De som allerede er ressurssterke, vil uansett klare å integrere seg. Det skumle er at jeg tror vi kan få samme system i Norge, sier Ali.

Les:Venstres dom av forslaget

- Intelligent forslag

- Dette er et meget interessant og intelligent forslag, sier Per-Willy Amundsen, Frps innvandringspolitiske talsmann.

Han sier at Frp vil jobbe for å få gjennomført mange av de samme tiltakene i Norge, og spesielt synes han poengsystemet er en god løsning.

- Det må stilles krav for å oppnå en høy grad av integrering. Et poengsystem etter dansk modell vil gi innvandrere en motivasjon til å integrere seg i det norske samfunn, sier Amundsen.

Tror ikke på poengsystem

Pål Lønseth, statssekretær for Arbeiderpartiet, sier at regjeringen ikke ønsker å vurdere noe poengsystem.

- Vi vurderer opphold ut i fra et beskyttelsesbehov, ikke etter fremtidig arbeidskapasitet, sier Lønseth.

Han tror heller ikke det blir aktuelt med et poengsystem i forbindelse med arbeidsinnvandring.

- Når det er snakk om arbeidsinnvandring vurderer vi søker i forkant av oppholdet. Dermed trenger vi heller ikke poengsystemet i denne forbindelse, sier Lønseth.

- Grunnleggende galt

Geir Jørgen Bekkevold, innvandringspolitisk talsmann fra KrF, er heller ikke enig med Amundsen.

- Et slikt poengsystem tar ikke hensyn til at mennesker kommer hit med ulikt utgangspunkt. Det blir rett og slett for generelt og enkelt, sier Bekkevold.

Vanskelig å gjennomføre

Sylo Taraku fra Norsk orgaisasjon for asylsøkere (NOAS) synes poengssystemet gir et dårlig utgangspunkt for å skape tillit mellom innvandrere og majoritetssamfunnet.

- Dette er vi skeptiske til. Det at det skal sitte byråkrater å rangere innvandrere etter et poengsystem, tror jeg vil bli vanskelig å gjennomføre på en måte som oppfattes som rettferdig, sier Taraku.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks