Hovedinnhold

Drapsmann lagde gi bort-liste

Forbereder seg på langt fengselsliv

PLANLAGT DRAP: 18-åringen forbereder seg på et langt liv bak murene etter å ha drept venninnen Oda Moe (15). Foto:
PLANLAGT DRAP: 18-åringen forbereder seg på et langt liv bak murene etter å ha drept venninnen Oda Moe (15). Foto:
TRONDHEIM (VG Nett) 18-åringen forbereder seg på streng straff for drapet på Oda Moe (15).

Dette er saken

  • En 18 år gammel mann fra Skaun utenfor Trondheim møter i retten i dag tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter på Oda Moe (15).
  • 18-åringen erkjenner at han planla drapet uten å ha noe motiv rettet mot Oda personlig. De var venner.
  • Tiltalte har fått diagnosen Aspergers syndrom. Forsvareren mener dette kan forklare mangelen på motforestillinger da ideen meldte seg.
  • Aspergers syndrom er en funksjonshemning beslektet med autisme. Den kjennetegnes blant annet ved mangel på innlevelse og vansker med sosial kontakt.
  • Det foreligger ingen dokumentasjon på at personer med syndromet oftere begår lovbrudd enn andre.

I dag avsluttes rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett. Det er ventet at aktor vil legge ned påstand om en streng straff, med noe rabatt for mannens umiddelbare tilståelse.

Under rettspsykiaternes undersøkelser av den drapstiltalte 18-åringen kom det fram at 18-åringen har Aspergers syndrom.

- Han har en tendens til å overfokusere på detaljer når han har fått interesse for en ide. I tillegg har han et sterkt behov for regler og struktur. Et eksempel er at han har laget en liste over hvem som skal få hans eiendeler etter en lang fengselsstraff, fordi tingene vil være uten verdi for ham når han slipper ut, forteller rettspsykiater Kirsten Rasmussen i retten fredag.

LES OGSÅ:- Livet stoppet opp for familien etter Odas død

- Kan straffes

To rettspsykiatere har gjennom en lang rekke samtaler vurdert tilstanden til den drapstiltalte 18-åringen. De har konkludert med at han ikke har en alvorlig psykisk lidelse som svekker hans vurdering av omgivelsene. Det betyr at han er strafferettslig tilregnelig.

Samtidig har de fastslått en mild form diagnosen Aspergers syndrom.

- Aspergers regnes som en form for en høytfungerende autisme. Det kan gi utslag i forstyrrelse av empati og samhandling, sier rettspsykiater Kirsten Rasmussen i Sør-Trøndelag tingrett.

Hun forteller at diagnosen kommer til uttrykk blant annet ved at han har sosiale avvik, liten interesse for mennesker utenfor familien, og liker å være alene. I tillegg snakker tiltalte i denne saken om drapet og for eksempel livet i militærleiren med samme toneleie.

- Det viser manglende forståelse av konsekvenser og fravær av problematisering, mener rettspsykiateren.

LES OGSÅ:La igjen drapslapp i militærleiren

DREPT: Oda Moe (15). Foto: Nabonytt.no
DREPT: Oda Moe (15). Foto: Nabonytt.no


Fascinasjon for døden

I tillegg peker hun på at han har en overdreven fascinasjon for døden.

Aktor, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, ville vite om diagnosen i seg selv kan ha påvirket tiltalte til å gjøre gale valg.

SKREV BEKLAGELSE: Dette er politiets bilde av mobiltelefonen som den tiltalte 18-åringen plasserte på magen av det nakne liket. Foto: Politiet
SKREV BEKLAGELSE: Dette er politiets bilde av mobiltelefonen som den tiltalte 18-åringen plasserte på magen av det nakne liket. Foto: Politiet

- Syndromet i seg selv har ingen innvirkning på en realistisk forståelse av omverdenen. Det er ikke forbundet med uriktige valg,og er ikke forbundet med kriminalitet.

- Det er sannsynligvis langt flere med Aspergers syndrom på NTH enn i norske fengsler, sier rettspsykiater Kirsten Rasmussen

LES OGSÅ:«I dag var det bra du ikke møtte meg»

Svært tungt for familien

I dag har også en nær venn av familien Moe vitnet i retten. Han tviler på at jentas far noen gang kommer til å klare å gå tilbake til fullt arbeid.

- Det er vanskelig å beskrive hvor tungt dem har det. De har på mange måter blitt helt tomme. Faren til Oda orker ikke gjennomføre fulle arbeidsuker. Jeg vet ikke om han klarer å komme fullt i arbeid igjen noen gang, sier vennen.

FORLATT NAKEN: Bak dette huset på travbanen ble Oda Moe (15) funnet kvalt. Før den tiltalte 18-åringen forlot henne, så kledde han offeret naken og skrev en beklagelse på hennes mobiltelefon. Foto: Øyvind Nordahl Næss
FORLATT NAKEN: Bak dette huset på travbanen ble Oda Moe (15) funnet kvalt. Før den tiltalte 18-åringen forlot henne, så kledde han offeret naken og skrev en beklagelse på hennes mobiltelefon. Foto: Øyvind Nordahl Næss


Han fortalte også at Oda hadde lagt en langsiktig plan for sin framtid.

- Hun skulle gå musikklinja på Heimdal videregående. Hun hadde en nydelig sangstemme, var med i kulturskolen hvor hun først sang pop, men så byttet hun til klassisk fordi det kunne gjøre det lettere å komme inn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks