Hovedinnhold

NSB-sjefen: - Frykter at passasjerene vil forsvinne

BEKYMRET: NSB-direktør Einar Enger innrømmer at togkundene har grunn til å være misfornøyd med tilbudet. Foto: Scanpix
BEKYMRET: NSB-direktør Einar Enger innrømmer at togkundene har grunn til å være misfornøyd med tilbudet. Foto: Scanpix
(VG Nett) Konsernsjef Einar Enger i NSB frykter at togpassasjerenes tålmodighet snart er slutt, men kan ikke love at togkaoset tar slutt før i 2012.

Denne saken handler om:

- Vi lever av å levere et tilbud som passasjerene vil ha. Det har vi ikke gjort den siste tiden, sier Enger til VG Nett.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) kalte i dag inn jernbanedirektør Elisabeth Enger og konsernsjef i NSB, Einar Enger, til et hastemøte om det massive kaoset som rammer togtrafikken på Østlandet. Selv bruker Kleppa kraftige ord for å beskrive situasjonen.

- Situasjonen er total uakseptabel. Jeg karakteriserer den som en krisesituasjon, sier Kleppa.

VG NETT-LESER:«For meg som lokfører som er både stolt over og glad i jobben, er det er litt trist å se at trafikken står i fullstendig stampe». Delta i debatten her.

LES OGSÅ:Leserne raser: NSB er Norges Søppel Baner!

- Alvorlig bekymret

Til tross for at det nå er etablert kriseberedskap for å håndtere situasjonen, kan verken statsråden eller jernbanetoppene love at togene vil gå i rute med det første. Tvert imot understreker de at årsaken til de mange forsinkelsene er sammensatt, og at det vil ta tid før alle tog går når de skal.

Hareide:- På tide at NSB får konkurranse

Først når oppgradringen av tog og annen infrastruktur er på plass i 2012 kan NSB-sjefen love et godt tilbud til passasjerene. Nå frykter han at kundene skal bli borte før den tid.

- Jeg er alvorlig bekymret for kundene våre. Det ligger i kortene at folk vil se seg om etter andre transportalternativer når de opplever at de ikke kommer fram med toget, sier Enger.

PROTOKOLL:Hvordan påvirker togkaoset deg og din hverdag?

Også jernbanedirektør Elisabeth Enger er bekymret.

- Togpassasjerene har vært mer tålmodige enn vi fortjener, slår hun fast.

Saken fortsetter under bildet!

KRISEMØTE: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa innkalte i dag til krisemøte om togkaoset. Foto: Scanpix
KRISEMØTE: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa innkalte i dag til krisemøte om togkaoset. Foto: Scanpix

Gammelt materiell

Mens togkaoset herjer som verst i Norge går det meste på skinner for svenskene, til tross for at også vårt naboland har opplevd streng kulde de siste dagene. Den norske jernbanedirektøren forklarer forskjellene på det norske og svenske jernbanetilbudet slik:

- Vi er mer sårbare fordi vi har mye gammel infrastruktur og mye gammelt materiell. Det skyldes manglende satsing over mange år, og det tar tid å ta igjen dette etterslepet, sier Elisabeth Enger.

LES OGSÅ:Store kulde-problemer på østlandstogene

Hun understreker samtidig at Jernbaneverket nå har fått de pengene de har bedt om fra regjeringen.

- Vi kom ikke til møtet i dag med noen ny bønn om penger. Dette handler om at vi må utnytte de midlene vi har mest mulig effektivt, sier hun.

Følger situasjonen

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa understreker at hun følger situasjonen for togpassasjerene svært nøye.

- Jeg har i dag gitt direktørene klar beskjed om at beredskapen skal styrkes i alle ledd. Samtidig vil jeg be om ukentlige rapporter om hva som gjøres for å bedre punktligheten, og jeg skal umiddelbart ha beskjed hvis det oppstår akutte situasjoner, sier Kleppa.

Følg VG Netts togkaos-gruppe på Facebook

Også hun deler NSB-sjefens bekymring for at passasjerene skal svikte toget.

- Det er svært viktig for meg at folk har tillitt til jernbanen, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks