Hovedinnhold

Venstre vil ha norsk imam-skole

Ap-topp: - Dårlig forslag

NYTT FORSLAG: Venstres Abid Raja og Trine Skei Grande vil utdanne imamer ved norske universiteter. Her foran en moské på Grønland i Oslo. Foto: Jan Petter Lynau
NYTT FORSLAG: Venstres Abid Raja og Trine Skei Grande vil utdanne imamer ved norske universiteter. Her foran en moské på Grønland i Oslo. Foto: Jan Petter Lynau
(VG) Venstres Trine Skei Grande og Abid Raja vil ha offentlig imamskole i Norge. - Vi trenger imamer som har blitt skiftet bleie på av norske barnehagetanter, sier Raja.

Denne saken handler om:

Like over påske fremmer partiet forslag om å opprette en egen norsk imamskole i Norge.

Det er første gang et slikt forslag legges fram for Stortinget.

- I dag «importeres» imamene ofte fra Pakistan eller Saudi-Arabia. Vi trenger imamer som kjenner norske forhold, som er oppvokst her og har blitt skiftet bleie på av norske barnehagetanter, sier Raja.

Han mener en norsk imamskole dessuten vil gjøre det lettere for utenforstående å få innsyn i og forståelse for muslimske miljøer.

- I dag tenker nok mange på en imam som en litt merkelig, skummel type med masse skjegg som ikke snakker norsk. Med dette forslaget vil vi få imamer som deltar i den norske offentligheten. Det vil også gjøre det lettere for utenforstående å få innsikt og forståelse for det som foregår i moskeene.

- Helt feil

Partiet mener imamskolen bør være en del av et statlig finansiert universitetstilbud.

- Er ikke Venstre prinsipielt imot sammenblanding av stat og religion?

- Jo, men et statlig tilbud er den eneste måten å få dette til på. Vi har allerede en offentlig finansiert presteskole, da bør vi også kunne ha en imamskole, sier Skei Grande. Det er Marianne Aasen (Ap), som leder Stortingets utdanningskomité, slettes ikke enig i:

- Jeg syns det blir helt feil å ha en offentlig finansiert imamskole i Norge. Det er ikke noe den norske stat har noe med.

- Men vi har jo statlig presteskole?

- Ja, men det henger sammen med at vi har statskirke. Det overrasker meg at Venstre fremmer dette forslaget. Jeg mener stat og kirke har vært for sammenblandet som det er, og trodde dette var noe også Venstre sto for.

- Helt legitimt

Forslaget er dessuten prinsippløst, mener Aasen:

- Hvis dette virkelig skal være en statlig oppgave, så må vi være konsekvent og ha et tilbud også for andre religiøse ledere, enten det er buddhister eller sikher eller Jehovas vitner.

Rektor Vidar L. Haanes ved det Teologiske Menighetsfakultet (MF) er derimot positiv til forslaget.

- Men det er viktig at det gjøres i dialog med de muslimske menighetene. Hvis de opplever at utdanningen er der for å «få skikk på dem», vil skolen miste legitimitet og dessuten bryte med den akademiske tradisjon. Man oppretter ikke en utdanning for å kunne styre den politisk, sier Haanes.

- Vil kristne miljøer akseptere imamskoler i Norge?

- Det kan nok komme en del kritiske kommentarer. Men jeg mener det er helt legitimt å legge til rette for en god utdanning av imamer. Og hvis nivået er godt nok, bør det kunne utløse statlig støtte på lik linje med kristne skoler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks