Hovedinnhold

Vil styrke sex i skolen

ANTE INGENTING: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen er opptatt av at seksualundervisningen i skolen må styrkes.
ANTE INGENTING: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen er opptatt av at seksualundervisningen i skolen må styrkes.
Regjeringspartienes to mest sentrale skolepolitikere vil styrke seksualundervisningen. Men ante ikke at det sto i regjeringserklæringen.

Denne saken handler om:

- Ha, ha, ha. Gjør det virkelig det. Hjelp, dit er jeg ikke kommet. Men det må du ikke skrive, humrer kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). Men tar seg raskt inn igjen og gjør det klart at en styrket seksualundervisning slett ikke er noe å le av.

Viktig oppgave

- Jeg må nok innrømme at jeg ikke visste at det sto noe om seksualundervisning i Soria Moria 2, sier leder av Stortingets utdanningskomité Marianne Aasen (Ap).

I likhet med Halvorsen er hun lynrask til å understreke betydningen av en bedre seksualundervisning da VG forteller henne at det står i Soria Moria 2.

- Det er ikke nok å overlate seksualundervisningen til foreldre eller til selvstudier på nettet. Her har skolen en viktig oppgave. Skolene må sørge for å dyrke frem lærere som tør og evner å gi elevene en skikkelig seksualundervisning og prevensjonsveiledning. Hvis ikke blir dette dårlig, sier Aasen til VG.

HADDE LEST DET: - Dette har jeg fått med meg. Og det er viktig at det blir fulgt opp, sier skoletalskvinne Anne Tingelstad Wøien (Sp) om seksualundervisning i Soria Moria. Foto: Scanpix
HADDE LEST DET: - Dette har jeg fått med meg. Og det er viktig at det blir fulgt opp, sier skoletalskvinne Anne Tingelstad Wøien (Sp) om seksualundervisning i Soria Moria. Foto: Scanpix

Hun tror seksualundervisningen varierer veldig fra skole til skole. Selv mener hun at hun var veldig heldig som ble undervist i emnet av to kompetente lærere hjemme i Moss i 6. klasse.

- Kondomer, pessarer og diverse hjelpemidler ble delt ut i klasserommet. Mine to lærere var virkelig pedagogisk kjempedyktige. Og tenk, de ga oss disse timene allerede før vi begynte på ungdomsskolen, sier Marianne Aasen begeistret.

Hun tror skolen har en svært viktig oppgave med seksualundervisning i et samfunn som er enda mer seksualisert enn da hun var fjortis tidlig i 80-årene.

Bevisstgjøring

Kristin Halvorsen fremholder spesielt prevensjonsveiledning og bevisstgjøring som viktige områder for skolen.

- Mange ungdommer vet nok mye om dette - skal vi si - rent teknisk, men mye av den mobbingen som skjer handler nok om seksuell trakassering, og det er veldig viktig at man setter sine egne grenser, sier Halvorsen.

Hennes forgjenger som kunnskapsminister, Bård Vegar Solhjell, vil ikke ut med hvem som fikk inn formuleringen om seksualundervisning i Soria Moria 2.

- Alle står bak alt i Soria Moria 2, skriver Solhjell i en sms til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks