Hovedinnhold

To av tre kritiske til Muhammed-aksjoner

(VG Nett) Et stort flertall mener aksjonene som følge av Dagbladets publisering av en Muhammed-karikatur er urimelige.

Denne saken handler om:

Publiseringen av en karikatur som fremstiller profeten Muhammed som en gris på forsiden av Dagbladet har satt sinnene i kok hos mange norske muslimer. Muslimske drosjesjåfører aksjonerte forrige helg og mandag morgen ved å nekte å kjøre.

Fredag er det planlagt en demonstrasjon i Oslo sentrum. I den forbindelse har det også gått rykter om at mange muslimer som arbeider i kollektivtransporten i Oslo ville følge trosfeller i drosjenæringen og legge ned arbeidet fredag ettermiddag.

En undersøkelse VG Nett har fått utført av InFact, viser at et overveiende flertall av befolkningen, hele 66,2 prosent, mener at aksjonene fra enkelte muslimer som følge av Dagbladets publisering av Muhammed-karikaturen er urimelige.

Det er menn som er mest kritiske til aksjonene - hele 74,3 prosent mener de er urimelige, mens kvinneandelen er 59,2 prosent. Hver tredje kvinne har ingen bestemt oppfatning om aksjonene.

VG NETT-LESER:«Det er ikke muslimene som er den største faren for ytringsfriheten».Delta i debatten her.

Selvkritiske muslimer

Også et stort flertall av muslimene som har deltatt i undersøkelsen stiller seg kritiske til aksjonene etter publiseringen av Muhammed-karikaturen: Hele 61,5 mener enkelte muslimers aksjoner er urimelige.

Kun hver tredje spurte muslim (34,6 prosent) mener de som aksjonerer mot Muhammed-karikaturene har sitt på det rene.

Færre enn hver tiende av alle de spurte mener aksjonene er rimelige, ifølge undersøkelsen som er besvart av et landsrepresentativt utvalg på 1035 personer over 18 år.

Den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard, sier til VG Nett at han støtter Dagbladets publisering, men understreker også de opprørte muslimenes rett til å demonstrere.

- Ytringsfriheten gir muslimene rett til å demonstrere. Så lenge protesten går fredelig for seg, ser jeg ingen problemer med det, sier Westergaard til VG Nett.

LES OGSÅ:Mener Dagbladet lot seg bruke i karikaturstriden

Artikkelen fortsetter under bildet.

STØTTER DAGBLADET: Kurt Westergaard er klar på at Dagbladet gjorde rett i publisere Muhammed-karikaturen. Foto: AP
STØTTER DAGBLADET: Kurt Westergaard er klar på at Dagbladet gjorde rett i publisere Muhammed-karikaturen. Foto: AP

Tidligere terrorsiktet

En av de som har inntatt en organisatorrolle i forkant av fredagens karikaturdemonstrasjon er den tidligere terrorsiktede Arfan Bhatti. Den omstridte norskpakistaneren (32) hadde selv en sentral rolle i Dagbladets artikkel og har deltatt i diskusjoner på demonstrasjonens Facebook-gruppe med en rekke engasjerende innlegg. Han oppfordrer til en fredelig markering.

Bhattis lederengasjement har vakt bekymring i Oslo-politiet.

- Når Arfan Bhatti tar en selvoppnevnt rolle, og heller ikke ønsker å fremstå som ansvarlig for demonstrasjonen, blir jeg bekymret, uttalte stabssjef Johan Fredriksen til NTB.

Bhattis advokat, John Christian Elden, reagerer på kritikken politiet har kommet med mot Bhattis engasjement og sier til VG at han kan ikke se noe juridisk grunnlag for å kritisere ham for dette.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ARRANGØR: Arfan Bhatti var en nøkkelkilde i Dagbladets sak der Muhammed-karikaturen ble presentert. Nå oppfordrer han til at demonstrasjonen han selv tok initiativ til, ikke skal utarte seg. Foto: JAN PETTER LYNAU
ARRANGØR: Arfan Bhatti var en nøkkelkilde i Dagbladets sak der Muhammed-karikaturen ble presentert. Nå oppfordrer han til at demonstrasjonen han selv tok initiativ til, ikke skal utarte seg. Foto: JAN PETTER LYNAU

Redd muslimsk radikalisering

På spørsmål om man ser tegn til økende radikalisering blant muslimer i Norge, svarer over halvparten av de 1035 som deltok i undersøkelsen InFact har gjennomført for VG Nett «ja». 40 prosent av de spurte sier i tillegg at dette gjør dem engstelige.

Også mange av de spurte muslimene, 44 prosent, svarer at de ser tegn til økende radikalisering. Hver fjerde muslim sier at det gjør dem engstelige.

44,3 prosent av de kristne i undersøkelsen sier de blir engstelige av tegn til økende muslimsk radikalisering.

Av alle de spurte er det mindre enn hver femte som ikke engster seg, mens hver tredje ikke vet.

LES OGSÅ:Dagbladet-karikatur skapte voldsbølge i 1997

Artikkelen fortsetter under bildet.

IKKE ENIGE: Lars Helle, konstituert redaktør i Dagbladet og imam Mehboob ur-Rehman fra Islamic Cultural Centre ble ikke enige under mandagens møte om Dagbladets trykking av en karikatur av Muhammed. Foto: Sigrid Helene Svendsen
IKKE ENIGE: Lars Helle, konstituert redaktør i Dagbladet og imam Mehboob ur-Rehman fra Islamic Cultural Centre ble ikke enige under mandagens møte om Dagbladets trykking av en karikatur av Muhammed. Foto: Sigrid Helene Svendsen

Hver fjerde er mer skeptisk

26 prosent av de ikke-muslimske respondentene i undersøkelsen svarer at de er blitt mer skeptiske til muslimer i løpet av det siste året.

10,6 prosent sier de har fått et mer positivt syn på muslimer. 47,2 prosent svarer at det er uendret, mens 16,3 prosent vet ikke.

Det er i Midt-Norge og Nord-Norge flere er blitt skeptiske til muslimer: I Midt-Norge er 33,3 prosent blitt mer skeptiske, mens 31,5 prosent er blitt mer skeptiske i Nord-Norge. Det er også i disse landsdelene over halvparten av de spurte sier de ikke kjenner noen muslimer i det hele tatt.

LES OGSÅ:Westergaard støtter Muhammed-karikatur - men også muslimenes varslede demonstrasjon

Skepsisen har ikke vokst fullt så mye ellers i landet: i Sør-Norge er 20,9 prosent blitt mer skeptiske, mens andelen er 23,3 i Oslo og 25,1 på resten av Østlandet. Rundt halvparten har ikke endret sitt syn på muslimer.

I Oslo svarer hele 37,9 prosent at de kjenner mange muslimer, mens 20,7 prosent sier de ikke kjenner noen i det hele tatt. I sør og vest svarer godt over halvparten at de kjenner muslimer.

Av de spurte i undersøkelsen er 3 prosent muslimer, 3 prosent tilhører andre religioner, 30 prosent har ingen religion, mens resten er kristne. Feilmarginen for totalutvalget i InFact-undersøkelsen er på pluss/minus 3,0 prosent.

BAKGRUNNEN:PSTs Facebook-sider lenker til Muhammed-tegninger

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks