Hovedinnhold

- Mindre homovold enn fryktet

NYANSERER: NOVA-forsker Kari Stefansen er en av dem som står bak den nye rapporten. Bildet er fra 2003. Foto: Aftenposten
NYANSERER: NOVA-forsker Kari Stefansen er en av dem som står bak den nye rapporten. Bildet er fra 2003. Foto: Aftenposten
For to år siden konkluderte en norsk rapport med at hele fire av ti homofile gutter utsettes for grov vold. Nå hevder forskere at rapporten fra 2007 ikke stemmer.

Det var forskere fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) som konkluderte med at hele fire av ti homofile gutter utsettes for grov vold. Rapporten ble laget på oppdrag fra Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH), skriver Aftenposten.

Les også:Mye vold mot homofile

Nå hevder forskere ved samme institutt at rapporten fra 2007 har metodiske svakheter og at homofile gutter ikke er mer utsatt for grov vold enn heterofile.

Unyanserte spørsmål

Det kommer fram i fagbladet Sosiolognytt der forskerne fra NOVA og Folkehelseinstituttet legger fram sine funn fra sin egen ungdomsundersøkelse om vold og overgrep. To av spørsmålene undersøkelsen fra 2007 baserte seg på, var: «Jeg har fått sår eller skader uten at jeg trengte legebehandling» og «jeg har blitt skadet så sterkt at det krevde legebehandling».

- Ingen av disse spørsmålene skiller mellom skader som følge av vold og andre typer skader, for eksempel idrettsskader og hjemmeulykker, sier NOVA-forsker Kari Stefansen, som er én av forfatterne bak den nye artikkelen.

Les også:Homofil ungdom blir mobbet og banket

Hun mener det er viktig å nyansere inntrykket som hun tror kan ha festet seg i 2007.

- Mange tror nå at det er slik at unge med homofil og lesbisk identitet i ekstrem grad er utsatt for grov vold. Det er viktig å diskutere hvor gyldig dette bildet er siden så høye tall kan føre til unødig bekymring blant ungdom i denne gruppen, sier hun.

Avviser kritikken

Ifølge den nye artikkelen ser det ut til at unge homofile er mer utsatt for ulike typer mobbing og trakassering enn heterofil ungdom, men ikke så mye som 2007-rapporten konkluderte med.

Les også:- Hun legitimerer homovold

Bera Ulstein Moseng, som sto bak 2007-rapporten, hevder det ikke er mulig å sammenligne hennes forskning med det NOVA-forskerne nå kommer med.

- Jeg brukte tall fra ungdom i alderen 13-16 år i Oslo. Den andre undersøkelsen har brukt landstall for eldre ungdom. Man vet at det er de yngste ungdommene som er mest utsatt, og at homofile i byene utsettes for mer vold enn de på landsbygda, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks