Hovedinnhold

9 900 liter smuglersprit beslaglagt på Svinesund

Andre storbeslag på kort tid

GJEMT I KASSER: Slik så kassene med smuglersprit ut. Ifølge Tollvesenet dreier det seg om et parti på 9900 liter ren sprit. Foto: Tollvesenet
GJEMT I KASSER: Slik så kassene med smuglersprit ut. Ifølge Tollvesenet dreier det seg om et parti på 9900 liter ren sprit. Foto: Tollvesenet
(VG Nett) 3.november beslagla tollerne på Svinesund 9 900 liter smuglersprit. Beslaget er det største i Norge siden metanolsaken i 2002.

Tips oss

Det rekordstore spritpartiet ble avslørt i seks store trekasser som var plassert i hengeren på en polskregistrert trailer.

Kassene inneholdt fem liters plastkanner med 96 prosent sprit, skriver Tollvesenet i en pressemelding.

Det er andre gang på kort tid at tollere på Østlandet beslaglegger et stort parti smuglersprit:

16. september gjorde tollere i Oslo og Akershus det største spritbeslaget i regionen på flere år da 3 700 liter sprit med høyt innhold av det giftige stoffet isopropanol ble funnet i en kassebil ved et lagringssted i hovedstaden.

Advarer

Den pensjonerte politimannen Finn Abrahamsen, som var en av de ledende etterforskerne under metanolsaken i 2002 og 2003, mener de store spritbeslagene kan være et varsel om at den farlige spriten er på vei tilbake.

Han reagerer med uro på at det er gjort to store beslag på kort tid.

- Det er ganske dramatisk at vi igjen ser at det lar seg gjøre. De som dette inn i Norge har tydeligvis opparbeidet seg et nettverk som sørger for den videre distribusjonen til forbrukerne, sier Abrahamsen til VG Nett.

- Det er ikke noen tvil om at denne spriten skulle videre til en bestemt adressat. Det er ikke bare å ta i mot nesten 10 000 liter sprit, sier han.

Ambrahamsen:- Folk glemmer fort

AVSLØRT: Spritbeslaget ble gjort under en rutinekontroll. Foto: Tollvesenet
AVSLØRT: Spritbeslaget ble gjort under en rutinekontroll. Foto: Tollvesenet

Vil ikke spekulere

18 personer mistet livet og flere andre fikk livsvarige mén etter å ha drukket metanolholdig smuglersprit i 2002 og 2003.

Saken fikk enorm medieoppmerksomhet og førte til at markedet for smuglersprit ble ødelagt.

Selv om beslaget på Svinesund 3. november er det andre store partiet med sprit som blir avslørt i Tollregion Øst-Norge i år, vil ikke kontorsjef Wenche Fredriksen spekulere i om smuglerspriten nå har funnet veien til det norske markedet igjen.

- To beslag gir ikke nok grunnlag til å hevde at spritsmuglingen nå øker, sier hun.

Advarer

Sist gang det ble gjort et stort spritbeslag på Svinesund var i februar i fjor da tollerne beslagla et parti på 6000 literv ren sprit, skriver NRK.no.

Finn Abrahamsen advarer folk mot å ta sjanser.

- Alt som er billig har en tendens til å være lett omsettelige også blant vanlige folk. Men jeg må advare. Jeg har sett disse lidelsene på nært hold. Å drikke smuglersprit er som å spille russisk rullet, sier Abrahamsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks