Hovedinnhold

Venstre-Raja jakter 6 millioner til tenketank

SØKER STØTTE: Abid Raja (f.v) har fått med seg blant andre Zakaria Saalti og Linda Noor i styret for sin nye tenketank. Foto: TROND SOLBERG
SØKER STØTTE: Abid Raja (f.v) har fått med seg blant andre Zakaria Saalti og Linda Noor i styret for sin nye tenketank. Foto: TROND SOLBERG
Abid Raja søker om nesten seks millioner kroner for å starte en ny tenketank om innvandrere. Et av målene er å bekjempe radikal islam.

Denne saken handler om:

- Radikale muslimer må tas på hjemmebane - med kunnskap og argumenter. Det kan vi gjøre, fordi vi har en unik tilgang til store deler av de muslimske miljøene i Norge, sier Raja til VG.

Les også:- Ikke sikkert jeg kommer tilbake

Han har blinket seg ut en ny karriere etter at drømmen om stortingsplass for Venstre glapp i valget i september: Den tidligere advokaten, som nå er nemndleder i Utlendingsnemnda, har tatt initiativet til en splitter ny tenketank for minoritetsspørsmål.

For å få denne organisasjonen opp og stå, har Raja nå søkt offentlige myndigheter om til sammen hele 5,8 millioner kroner: 4,2 millioner til drift av selve tenketanken, der

Tre ansatte

Raja ser for seg å være daglig leder og en av tre ansatte. I tillegg har han søkt om 1,2 millioner kroner for å drive såkalt informasjons- og veiledningstiltak overfor innvandrere. Tenketanken, som har fått navnet Minotenk, skal ifølge søknaden «definere problemstillinger» og «fremme politiske og praktiske løsninger» på minoritetsfeltet.

En viktig del av arbeidet blir å holde dialogmøter, slik Raja har gjort det siste året. Der har blant annet temaer som tvangsekteskap og kvinneundertrykking har vært tema.

Fra innsiden

- Det viser at vi ikke er redde for å ta opp kontroversielle saker. Når det gjelder radikal islam, er jo ikke det et nytt fenomen for oss. Vi kjente godt til Mohyeldeen Mohammad før han holdt appell på Universitetsplassen, sier Linda Noor Emblem, som sitter i styret for tenketanken.

Mohammads advarsel om et 11. september på norsk jord under demonstrasjonen mot Dagbladets trykking av en tegning der profeten Muhammed blir fremstilt som en gris, har ført til en voldsom debatt om radikal islam i Norge.

- Det er ikke nok bare å ta avstand fra det han og andre sier. Folk som ham må møtes med religiøse argumenter, for det er det eneste de vil lytte på. De vil ikke høre på det norske, kristne forteller dem, og det fungerer heller ikke å tvinge på dem en sekulær tenkning, sier Raja.

Men kommer kritikken innenfra, kan den ha effekt, tror han.

- Når en muslim blir irettesatt av sine egne, treffer det langt bedre enn om kritikken kommer fra storsamfunnet som de radikale i utgangspunktet føler seg utestengt fra, sier Raja.

Hans tenketank skal imidlertid ikke bare være for muslimer: Også en sikh og en jøde er med i det nye styret.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks