Hovedinnhold

Holder legenes sykemeldingspraksis hemmelig

FORSVARER: Trond Egil Hansen, leder for Almennlegeforeningen, forsvarer hemmeligholdet av statistikken. Foto:
FORSVARER: Trond Egil Hansen, leder for Almennlegeforeningen, forsvarer hemmeligholdet av statistikken. Foto:
(VG) NAV og Legeforeningen hemmeligholder hvilke leger som sykmelder mest og minst.

Statistikken - som kunne vært brennbart stoff i den pågående sykefraværsdebatten - holdes hemmelig også av hensyn til legene selv.

- Jeg har forstått dette delvis som en «gentlemen's agreement» med Legeforeningen, sier seksjonssjef Stein Langeland i Nav.

Han sier vurderingen er tatt i samarbeid med Legeforeningen, da de først begynte å samle inn statistikken.

LES OGSÅ:Arbeidsgiverne vil ha normert sykmelding

- Det har vært en forutsetning for innsamlingen av denne statistikken at den skal adgangsbegrenses, altså at den ikke skal gis ut til hvem som helst, utdyper Langeland, som understreker at NAV kan gi ut generell overordnet sykmeldingsstatistikk, men ikke oversikt som kan identifisere enkeltleger.

DISKUTÉR:Hvilke tiltak mener du kan få ned sykefraværet?

Meningsløst

Utrolig, mener ekspert på offentlighetsloven og generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy.

- Jeg synes det er helt meningsløst at denne type opplysninger skal hemmeligholdes i en situasjon hvor det raser en offentlig debatt om sykefraværet og legenes sykmeldingspraksis, sier Øy.

Statistikken, som er innhentet i løpet av det siste året, viser hvor hyppig og hvor lenge ulike leger sykmelder sine pasienter. Forskjellene er store.

LES OGSÅ:Fraværet i Nav til værs

NRK viste 12. januar en reportasje om at enkelte leger sykmeldte hele åtte ganger oftere enn andre leger - og det i en og samme Oslo-bydel. Innslaget ble ikke tatt godt imot.

- Grunnen til at tallene ikke er egnet for offentliggjøring, er at de helt sikkert kan bli misforstått og feiltolket. Blant annet går det ikke frem av statistikken hvilke leger som har legevaktbelastning. De som har legevakt vil naturlig nok skrive ut mange flere sykmeldinger, sier Trond Egil Hansen, leder for Almennlegeforeningen.

Debatt internt

Foreningen ønsker altså ingen offentliggjøring av tallene:

- Det vi ønsker, er at tallene kunne bli rapportert tilbake til legene, slik at de kunne gi grunnlag for debatt internt, sier Hansen.

SAHLIN:- Svensk sykelønn vanvittig

Stein Langeland viser til taushetsbestemmelser i blant annet statistikkloven, der det heter at opplysninger ikke skal offentliggjøres på en sånn måte at de kan føres tilbake til en «identifiserbar enkeltperson til skade for denne».

Offentlighetsekspert Øy mener Nav tolker lovverket feil:

- Statistikklovens taushetsplikt gjelder ikke for denne type opplysninger. Den gjelder primært for statistikk som er innsamlet for statistiske formål, som folketellinger og lignende.SYKEFRAVÆRET

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks