Hovedinnhold

Forbrukerombudet: - NSB må punge ut

Mener 13 prosent forsinkede tog = 13 prosent rabatt

KOAS: Togene er 1862 timer forsinket på én måned. Her fra Oslo sentralstasjon. Foto: JAN PETTER LYNAU
KOAS: Togene er 1862 timer forsinket på én måned. Her fra Oslo sentralstasjon. Foto: JAN PETTER LYNAU
I går hersket det nok en gang fullt kaos i togtrafikken på Østlandet. Forbrukerombudet mener NSB nå må gi pendlerne en skikkelig kompensasjon.

Denne saken handler om:

- Nå er vi drittforbanna og møkka lei! Skriv det du, roper en passasjer idet han hiver seg inn på det over én time for sene toget til Eidsvoll.

På grunn av at en strømledning falt ned ved Lysaker stasjon i går ettermiddag, ble flere tog innstilt og mange kraftig forsinket på det verst tenkelige tidspunktet. Overfylte tog kjørte til slutt opp til to timer forsinket ut fra Oslo sentralbanestasjon.

Les også:Vil prioritere flypassasjerer foran jobb-pendlere

Ifølge NSB ble minst 7000 personer berørt av togkaoset i ettermiddagsrushet i går. 16 av 600 avganger ble innstilt, og et ukjent antall forsinket. Til sammen 42 busser har vært i beredskap.

- Det har vært en stri dag med mange forskjellige problemer på forskjellige steder, sier informasjonssjef Sven Westgaard.

Skylder på været

- Tåler NSB flere slike episoder?

- Det må nesten kundene svare på, og vi beklager dypt det de har gjennomgått av problemer i dag og den siste tiden. Vi gjør alt vi kan for å holde trafikken i rute. Mye av problemene skyldes været. Mildere vær vil løse en del, og frigi ressurser. Alle systemer er stresset nå, og det er mye ekstraarbeid å gjøre. Det er satt i verk mange vintertiltak for å holde togene i gang, sier Westgaard.

Facebook:VG Nett oppdaterer deg om togkaoset

Forbrukerombudet mener nå pendlerne må få kompensasjon som står i forhold til hyppige og gjentatte forsinkelser. De er slett ikke fornøyd med NSBs forslag til erstatning for passasjerer med periodebilletter. Forslaget kommer i kjølvannet av en EU-forordning om rettigheter for togpassasjerer som nå skal inn i norsk lov.

- EU-forordningen sier at passasjerer med periodekort kan søke om en passende erstatning. Vi synes ikke det NSB har kommet med er bra nok. Vi synes kompensasjonssummene rett og slett blir for små, sier seksjonssjef Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet.

Les også:- Frykter passasjerene vil forsvinne

Ombudet, som har vært i dialog med NSB om saken siden i fjor høst, mener at man må ta utgangspunkt i Jernbaneverkets egen norm for avvik i togtrafikken.

Det betyr at hvis togtrafikken på en bestemt bane, si Østfoldbanen, i en måned har en punktlighet på 87 prosent, så skal pendleren denne måneden kunne kreve 13 prosent av periodekortets verdi i erstatning.

- Bedre enn EU

- Vårt forslag er basert på statistikken for forsinkelser på den aktuelle strekningen. Regningen hører hjemme hos NSB og Jernbaneverket og ikke hos togpassasjerene, sier Gjedrem, som mener at særlig pendlerne er sårbare.

Les også:- På tide at NSB får konkurranse

NSB mener den kommende EU-forordningen, som gir passasjerene krav på 25 prosent prisavslag ved én times forsinkelse og 50 prosent ved to timer, er god nok. NSB viser også til at de dekker alternativ transport hvis lokal- og regiontog er 30 minutter forsinket. For langdistanse er regelen 60 minutter.

- Vår ordning ved vesentlige forsinkelser er langt bedre enn EU-forordningen, sier Anne Rygg, kommunikasjonssjef i NSB.

Les også:Ti år med krisemøter om togkaos

Hun legger til at det er Samferdselsdepartementet som har siste ord når det gjelder de nye transportvilkårene.

- Vi beholder de ordningene vi har i dag som er bedre enn EU-forordningen, og vi følger EUs regelverk der deres standard er bedre, sier Rygg.

FULLT: Overfylte tog forbannede passasjerer på Oslo sentralstasjon i går ettermiddag. Foto: TORE KRISTIANSEN
FULLT: Overfylte tog forbannede passasjerer på Oslo sentralstasjon i går ettermiddag. Foto: TORE KRISTIANSEN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks