Hovedinnhold

Retten: - En ren henrettelse

Aktor: - Denne saken er bare trist

- BARE TRIST: Statsadvokat Bjørn Kristian Soknes klarte ikke å glede seg over at retten falt ned på samme straff som lå i aktoratets påstand. Foto: Thor Nielsen
- BARE TRIST: Statsadvokat Bjørn Kristian Soknes klarte ikke å glede seg over at retten falt ned på samme straff som lå i aktoratets påstand. Foto: Thor Nielsen
TRONDHEIM (VG Nett) Tingretten mener drapet på Oda Moe (15) er så grovt at de sammmenlikner det med en henrettelse.

Aktor Bjørn Kristian Soknes fikk tingrettens medhold i at 16 år er en passende straff for 18-åringen som drepte Oda Moe, når strafferabatten for mannens umiddelbare tilståelse er trukket fra.

Samtidig er det ingen seier for førstestatsadvokaten.

- Denne saken er bare trist. Her har vi en familie som har mistet sin kjære datter, og en ung mann som mister de glade 20-årene til et fengselsliv bak murene, beskriver han.

Tingretten mener drapet på Oda Moe (15) er spesielt og skiller seg fra andre overlagte drap. Det kom fram i Sør-Trøndelag tingrett mandag.

«Retten deler ikke forsvarerens oppfatning om at det ikke er noe spesielt med drapet på Oda som skiller det fra andre overlagte drap», heter det i den enstemmige dommen.

Skjerpet straffen

DREPT: 15 år gamle Oda Moe ble drept på Skaun 1. november ifjor. Foto: Nabonytt.no
DREPT: 15 år gamle Oda Moe ble drept på Skaun 1. november ifjor. Foto: Nabonytt.no

Retten mener at drapshandlingen ikke har noen sammenheng med at tiltalte lider av Aspergers syndrom.

«Han var fullstendig klar over hva han gjorde, og at Oda ville bli med om han spurte henne».

Mandag ble 18-åringen dømt til 16 års fengsel i Sør-Trøndelag tingrett. Særlig tre momenter skjerper straffen:

** Oda kjempet for livet med dødsangst i over ti minutter.
** Tiltalte utnyttet venninnens tillit på det groveste.
** Han utførte seksuelle handlinger på henne etter at hun var død.

Retten går langt i å sammenligne drapet på Oda Moe som et kaldblodig rovmord.

«Retten mener at drapet på Oda var en henrettelse, selv om drapsmåten var kvelning og hun ikke døde momentant», står det i dommen.

Rabatt for tilståelse

Den drapstiltalte 18-åringen som kvalte nabojenta til døde ble dømt til 16 års fengsel, fikk rabatt for tilståelsen og ingenting annet. I tråd med aktor Bjørn Kr. Soknes sin påstand.

OVERLAGT DRAP: 18-åringen har erkjent overlagt drap på 15 år gamle Oda Moe. Foto: Privat
OVERLAGT DRAP: 18-åringen har erkjent overlagt drap på 15 år gamle Oda Moe. Foto: Privat

Det er forsvarsadvokaten dypt uenig i, og vil nå vurdere om det gir grunnlag for en anke.

- Vi mener retten burde tatt mer hensyn til mannens unge alder og hans lidelse Aspergers syndrom, og mener straffen burde vært lavere, framholder forsvarer Torfinn Svanem overfor VG Nett.

Hva Oda Moes foreldre mener om dommen, ønsker ikke bistandsadvokat Mette Skoklefald å formidle. Det er etter foreldrenes ønske.

- Ikke psykisk syk

Etter å ha blitt grundig undersøkt, har rettspsykiaterne slått fast at 18-åringen ikke er psykotisk eller lider av noen annen alvorlig psykisk lidelse. Det betyr at han har vært bevisst i gjerningsøyeblikket, og at han kan straffes.

Retten peker på at tiltalte rømte fra familien sin før påsken i fjor, uten å tenke på hvilke konsekvenser det kunne få for andre. Samtidig er han ifølge sin egen mors vitneforklaring svært omsorgsfull overfor småsøsken.

«De sakkyndige slo fast at det overhode ikke er grunnlag for å spekulere i om personer med Aspergerdiagnose er farlige», skriver retten i den enstemmige dommen.

18-åringen er dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisning til hver av foreldrene til Oda Moe. I tillegg må han betale nesten 70.000 kroner i erstatning.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks