Hovedinnhold

16 års fengsel for tenåringsdrap

Drapsmannen vurderer å anke dommen

DØMT FOR TENÅRINGSDRAPET: Dommerne i Sør-Trøndelag tingrett dømte mandag 18-åringen til 16 års fengsel for drapet på Oda Moe (15). Foto: Tor-Hartvig Bondø
DØMT FOR TENÅRINGSDRAPET: Dommerne i Sør-Trøndelag tingrett dømte mandag 18-åringen til 16 års fengsel for drapet på Oda Moe (15). Foto: Tor-Hartvig Bondø
TRONDHEIM (VG Nett) 18-åringen som drepte Oda Moe (15) ble mandag dømt til 16 års fengsel i Trondheim tinghus.

Fakta om drapet

  • Oda Moe (15) ble drept søndag 1. november 2009.
  • Hun ble funnet på travbanen i hjemkommunen Børsa. Samme kveld ble en nabogutt (18) pågrepet, siktet for drapet han tilsto.
  • 18-åringen er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han har diagnosen Aspergers syndrom, noe som vil stå sentralt i saken.
  • Den etterlatte familiens bistandsadvokat har lagt ned påstand om rundt 370.000 kroner i samlet erstatning.
  • Aktor la ned påstand om 16 års fengsel for 18-åringen
  • Dom i saken faller mandag 11. januar 2010

Rettssaken etter drapet på Oda Moe (15) er nå avsluttet i Sør-Trøndelag tingrett. Allerede mandag falt dommen.

- Han bør få rabatt for sin tilståelse. Det har spart den etterlatte familien for unødig lidelse. Samtidig har tilståelsen ført til en kortvarig rettsprosess, påpeker tingrettsdommer Knut Almaas.

- Visste hva han gjorde

Retten slå fast i dommen at det ikke bør tillegges særlig vekt at tiltalte er ung. Heller ikke at han lider av Aspergers syndrom.

- Retten mener at han var fullstendig klar over hva han gjorde, heter det i dommen.

18-åringen valgte å ta betekningstid da han ble spurt om han ville anke straffeutmålingen. Forsvarer Torfinn Svanem sier at klienten ikke ble overrasket - han fryktet dommen kunne bli lang.

- Han var innforstått med at det kunne bli 16 år, ettersom det var aktors påstand, sier forsvarsadvokaten.

Aktor mener dommen er riktig.

- I denne saken er det ingen formidlende omstendigheter, og det har vi fått rettens medhold i, sier Bjørn Kristian Soknes.

DREPT: 15 år gamle Oda Moe ble et tilfeldig offer for 18-åringens lyst til å drepe. Foto: Nabo-Nytt
DREPT: 15 år gamle Oda Moe ble et tilfeldig offer for 18-åringens lyst til å drepe. Foto: Nabo-Nytt

Odas foreldre formidler gjennom bistandsadvokat Mette Skoklefald at de ikke ønsker å kommentere dommen.

- Det er vanskelig å forestille seg hvor tøft de har det, sier hun.

Fulgte spent med

Den drapstiltalte 18-åringen møtte selv i tinghuset sammen med sin forsvarer. Han ble fulgt av tre politibetjenter, og lyttet nøye da tingrettsdommer Knut Almaas leste opp dommen. Iført rød genser og jeans holdt han hendene opp til munnen, og fulgte dommeren spent med øynene.

På stolene bak tiltalebenken satt hans foreldre. I tillegg var et tjuetalls journalister tilstede i tinghuset midt i Trondheim sentrum, pluss et titalls tilhørere.

LES OGSÅ:- Gruer seg til rettssaken

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes la fredag ned påstand om 16 års fengsel. Forsvareren, advokat Torfinn Svanem, ba retten anse 18-åringen mildest mulig.

- Ti år er mer passende, prosederte Svanem fredag.

Krever erstatning

Bistandsadvokat Mette Skoklefald har på vegne av Oda Moes foreldre lagt ned krav om 300.000 kroner i oppreisningserstatning. Tiltalte har sagt at han går med på det kravet, dersom han blir det idømt.

LES OGSÅ:Vil betale som straff

Under den to dager korte rettssaken i forrige uke, forklarte den drapstiltalte 18-åringen seg om omstendighetene rundt drapet.

Han innrømmet at han hadde tenkt på det å drepe noen i tre uker før han faktisk gjorde det. Han lagde en skriftlig plan om hva han ville trenge i en eventuell flukt, og han inviterte med seg nabojenta Oda Moe fordi han mente hun ville være et lett bytte. Alt dette ifølge hans egen forklaring.

LES OGSÅ:Livet stoppet opp for familien etter Odas død

OVERLAGT DRAP: 18-åringen har erkjent overlagt drap på 15 år gamle Oda Moe. Foto: Privat
OVERLAGT DRAP: 18-åringen har erkjent overlagt drap på 15 år gamle Oda Moe. Foto: Privat

- Forandret seg

18-åringens mor forklarte fra vitneboksen at sønnen forandret seg i sommerferien mellom første og andre klasse på videregående skole. Men sjokket var stort da de fikk vite hva han hadde gjort.

- Det som har skjedd er helt uforståelig for oss. Han har aldri vært involvert i bråk. Det er ingen som kan forstå hvor fortvilet denne situasjonen er, fortalte hun.

LES OGSÅ:Ingen kan forstå vår fortvilelse

Aspergers syndrom

Rettsoppnevnte psykiatere har undersøkt tiltalte etter pågripelsen 1. november 2009. Konklusjonen er klar: Mannen er strafferettslig tilregnelig.

Samtidig har han fått diagnosen Aspergers syndrom, en lidelse som i følge rettspsykiaterne forstyrrer evnen til å føle empati og til å se konsekvenser av egne handlinger.

- En høytfungerende autisme, forklarte psykolog Kirsten Rasmussen.

LES OGSÅ:Skrev beklager og la mobilen på liket

Forsvarer Torfinn Svanem prosederte fredag på at den unge mannens lidelse bør påvirke straffeutmålingen.

- Kan straffes

SKREV BEKLAGELSE: Dette er politiets bilde av mobiltelefonen som den tiltalte 18-åringen plasserte på magen av det nakne liket. Foto: Politiet
SKREV BEKLAGELSE: Dette er politiets bilde av mobiltelefonen som den tiltalte 18-åringen plasserte på magen av det nakne liket. Foto: Politiet

Tingrettsdommer Almaas viser til de sakkyndiges konklusjon.

- De mener at autisme ikke er forbundet med å være en farlig person. Tiltalte blir å domfelle.

Retten er enig med aktor og forsvarer i at drapet er overlagt.

- Han planla å drepe Oda minst en halv time før. Han hentet og gjemte redskaper for å få drapet gjennomført, og han lurte henne med seg ved å be henne med på kino, leser dommeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks