Hovedinnhold

Billigbolig-gevinst havnet hos politiker-topper

(VG Nett) Ungdomsboligene skulle være et billig alternativ for førstegangsetablererne, men mange av dem ble til slutt kjøpt av sentrale politikere og solgt med en gigantisk prisstigning.

Denne saken handler om:

Det var i år 2000 Tønsberg-politikerne vedtok å selge St. Olavs-tomten i byen til Tønsberg-Nøtterøy boligbyggelag. Som forutsetning for salget satt lokalpolitikerne at det ble bygget 24 rimelige ungdomsleiligheter i borettslaget som var planlagt.

Kravet ble etterkommet, men ti år senere viser det seg at blant de som har tjent best på prosjektet, er flere politikertopper, skriver Tønsbergs Blad.

- Bodde aldri i leilighetene selv

Bare 13 av de 24 ungdomsleilighetene ble solgt til medlemmer under 35 år. Etter forkjøpsfristen, ble de resterende leilighetene lagt ut for salg for alle boligbyggelagets medlemmer - til samme lave, regulerte pris.

Tønsbergs Blad har gått igjennom eiendomsregisteret, og avdekket at flere av de som kjøpte leilighetene, og siden solgte dem videre med svært høy fortjeneste, var nettopp toppolitikere og personer med nær tilknytning til prosjektet, og inngående kjennskap til premissene for prissettingen.

Blant dem er stortingsrepresentant for Frp i helse- og omsorgskomiteen og daværende Tønsberg-ordfører Per Arne Olsen (Frp).

KJENNER DU TIL LIKNENDE TILFELLER I ANDRE KOMMUNER?Tips VG Nett!

Samtlige av toppene Tønsbergs Blad refererer til, har aldri bodd i leilighetene selv.

Høy prisstigning

De skal nå ha solgt leilighetene med svært høy prisstigning sammenliknet med den gjennomsnittlige prisstigningen for leiligheter i Tønsberg i samme periode.

En av dem oppnådde 34,6 prosents prisstigning da leiligheten ble solgt i 2008, mot 13 prosents snittøkning i Tønsberg-markedet i perioden 2005 til 2008.

Per Arne Olsen fikk 23,9 prosents prisstigning året etter.

DISKUTÉR:Hva syns du om at politikere og andre med innsikt i premissene for et billigbolig-prosjekt tjener gode penger på kjøp og salg innenfor samme prosjekt?

Fordi de kjøpte leilighetene i den avdragsfrie perioden på fem år, slapp de samtidig å betale ned på fellesgjelden før de solgte videre. Kvadratmeterprisen på 23.400 kroner blir av eiendomsmeglere Tønsbergs Blad har vært i kontakt med betegnet som en svært gunstig pris i datidens boligmarked.

Samtlige av toppene som har kjøpt og videresolgt leilighetene avviser overfor Tønsbergs Blad at det dreier seg om spekulasjon.

- Ikke innside-handel

- Jeg kjøpte en leilighet i det frie marked, som var annonsert og lagt ut for salg for alle boligbyggelagets medlemmer, til samme pris for alle. Jeg har aldri bodd i leiligheten selv, fordi jeg kjøpte den til min datter. To og et halvt år senere solgte jeg den, sier Per Arne Olsen til VG Nett.

Han avviser at han satt igjen med en stor fortjeneste etter salgt.

- Jeg brukte penger på oppussing før den ble solgt, og det jeg satt igjen med etter skatt var ned mot 50.000 kroner, sier han.

Til tross for at han som mangeårig bystyremedlem og kommunens representant i boligbyggelaget hadde god kjennskap til premissene for den regulerte prisen, avviser han at det er noe kritikkverdig at han kjøpte leiligheten og solgte den videre med fortjeneste.

- Det er ikke kritikkverdig overhodet. Jeg har ikke kjøpt den på innsidebetingelser, fordi det ikke var en ungbo-leilighet lenger da jeg kjøpte den. Den ble kjøpt på det frie marked, gjentar han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks