Hovedinnhold

Studentene: - Vi er årets store tapere

FRUSTRERT: Anne Karine Nymoen (til venstre) og Ina Tandberg er ikke fornøyd med årets statsbudsjett. Foto: Ingrid Hvidsten
FRUSTRERT: Anne Karine Nymoen (til venstre) og Ina Tandberg er ikke fornøyd med årets statsbudsjett. Foto: Ingrid Hvidsten
STORTINGET (VG Nett) Studentorganisasjonene slakter statsbudsjettet og flagger studentene som årets store tapere.

Denne saken handler om:

- Vi er ikke særlig fornøyd med statsbudsjettet for 2010. Det er mye positivt på forskning, men det blir ingen frie midler til basisbevilgningene til høyskoler og universiteter, sier Anne Karine Nymoen, leder av Norsk Studentunion.

Protokoll:Er du fornøyd med statsbudsjettet? Si din mening her!

- Går utover kvaliteten

Statsbudsjettet åpner for 5600 nye studieplasser i 2010, men studentorganisasjonene mener at regjeringen gjør lite for å øke kvaliteten på utdanningen.

- Regjeringen har ikke tatt innover seg de bekymringsmeldingene som har kommet. Utdanningskvaliteten blir dårligere. Regjeringen har selv beregnet at det vil komme opp mot 80.000 flere søkere på studieplasser de neste fire årene. Hvordan skal regjeringen klare å gi disse god nok utdanning, spør Ina Tandberg i Studentenes landsforbund.

Flash:Statsbudsjettet 2010

Les også:Studenter demonstrerte foran Stortinget

Saken fortsetter under bildet

FORNØYD: Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV), mener at regjeringen levererer et godt budsjett. Foto: SCANPIX
FORNØYD: Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV), mener at regjeringen levererer et godt budsjett. Foto: SCANPIX


Ikke 11 måneders studiestøtte

I går demonstrerte både Norsk Studentunion, Studentenes Landsforbund og flere ungdomspartier utenfor Stortinget i protest mot at 11 måneders studiestøtte ikke fikk plass i Soria Moria 2. Heller ikke i statsbudsjettet fikk studentene oppfylt dette ønsket.

- Dette kom ikke som noen overraskelse. Vi er naturligvis skuffet, men kommer ikke til å gi opp kampen om helårsstudenten. Studentene får 1400 kroner ekstra å rutte med neste år, men dette er i praksis ingenting siden både husleie og andre priser går opp, sier Nymoen.

- Statens lånekasse er nevnt en gang i statsbudsjettet. Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er du skuffet over at dere ikke kan gi studentene 11 måneders studiestøtte?

- Statens lånekasse er en viktig del av vårt budsjett. Jeg skulle gjerne sett at 11 måneders studiefinansiering var nedfelt i Soria Moria 2. Men det er en god start at vi øker støtten til studenter med barn og til studenter med nedsatt funksjonsevne, sier Aasland.

Finansminister Kristin Halvorsen fikk også spørsmål om dette da hun møtte VG Netts lesere tett på nett.

- Hva skjedde med 11 mnd studiestøtte? Både AP, SV og SP var enige (programfestet) om å utvide studiestøtten. Vi skjønner nå at dette ikke ble prioritert. Hva lå til grunn for denne elendige avgjørelsen?"

- Hei! Skjønner at mange er skuffet over at ikke 11 mnd studiestøtte er på plass allerede og heller ikke forpliktet i regjeringsplattformen. Vi kommer til å måtte stramme inn på pengebruken framover og derfor var vi forsiktige med å love ting vi var usikre på om vi klarer. Men saken er viktig. Lover å huske på den framover likevel, svarte Halvorsen.

Regjeringen budsjetterer med 23,6 milliarder i forskningsmidler i 2010, en økning på 1,7 milliarder.

- Det er mye positivt på forskning, men erfaringene viser at dette ofte går utover studentene, sier Nymoen.

Tett på Nett:Kristin Halvorsen svarte leserne

Les også:Sammenligner Kristin med Gro

- Bra forskningssatsing

Leder Anders Folkestad i hovedorganisasjonen for universitets- og høgskoleutdannede (Unio) mener at statsbudsjettet er dystert med tanke på høgskoler og universiteter.

- Det kan jeg ikke forstå. Vi leverer et budsjett med en meget bra satsing på forskning, sier Aasland.

Les hele statsbudsjettet her

Fornøyd med studentboligboom

Selv om studentlederne er kritisk til neste års budsjett, er de meget fornøyd med at det skal bygges 1000 nye studentboliger.

- Vi er stolte av at regjeringen følger opp satsingen på studentboliger, sier Tandberg.

Les også: Fremtidsutsiktene er mer oppløftende for Norge

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks